100 τρισ. δολάρια θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν διεθνώς ως το 2050 αν μειωνόταν η κίνηση των αυτοκινήτων στις πόλεις.

1.700
μεγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα θα εξέλιπαν από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο αν αντί αυτοκινήτων χρησιμοποιούσαμε μετρό, ποδήλατο ή τα πόδια μας.
1,4 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν ως το 2050 αν εφαρμόζονταν αυστηρά μέτρα περιορισμού των εκπομπών αερίων από τα αυτοκίνητα.
Γαλακτοκομικά εναντίον υπέρτασης
Τα πιθανά οφέλη των γαλακτοκομικών στην υγεία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου καρδιολογίας που έλαβε χώρα στο Μονπελιέ της Γαλλίας. Σύμφωνα με μετα-ανάλυση εννέα επιμέρους μελετών οι οποίες αφορούσαν περισσότερους από 70.000 εθελοντές, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών ήταν αντιστρόφως ανάλογη με τον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης. Τα οφέλη των γαλακτοκομικών στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ήταν ορατά με ποσότητες της τάξεως των δύο ποτηριών γάλακτος την ημέρα (χωρίς να είναι απαραίτητο το ίδιο το γάλα για να διαπιστωθεί το όφελος). Τα παραπάνω ευρήματα ενισχύουν εκείνα μελέτης που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάιο στην επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition» και σύμφωνα με τα οποία η προσθήκη τεσσάρων μερίδων γαλακτοκομικών (γάλακτος, γιαουρτιού, τυριού) στην καθημερινή διατροφή μειώνει την αρτηριακή πίεση μεσήλικων και ηλικιωμένων ατόμων.
ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Αδυνατίζουμε στο κρύο και παχαίνουμε στη ζέστη;

Πρόκειται για μια άποψη που είναι ευρέως διαδεδομένη. Αλλά κανείς δεν γνώριζε αν είναι και ορθή ως τη στιγμή που ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριδας αποφάσισαν να τη θέσουν υπό πειραματική διερεύνηση με τη βοήθεια δύο ομάδων εθελοντών. Αυτό που ζητήθηκε από τους εθελοντές ήταν να κάνουν στατικό ποδήλατο μέσα στο νερό επί 45 ολόκληρα λεπτά και ταυτόχρονα να εργομετρούνται. Στην περίπτωση της πρώτης ομάδας το νερό ήταν σχεδόν χλιαρό, έχοντας θερμοκρασία 33 βαθμών Κελσίου. Η δεύτερη ομάδα ποδηλατούσε σε νερό σχεδόν κρύο, 20 βαθμών Κελσίου. Επειτα από αυτό το δύσκολο έργο, όλοι οι εθελοντές ήταν προσκεκλημένοι για φαγητό και ήταν ελεύθεροι να φάνε όσο ήθελαν. Το αποτέλεσμα: αυτοί που ήλθαν από το κρύο έφαγαν 44% περισσότερο από τους άλλους, λαμβάνοντας και τις αντίστοιχες θερμίδες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ