5.920 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, στα σύνορα Βολιβίας – Χιλής, στην έρημο Ατακάμα, οι επικρατούσες συνθήκες θυμίζουν τον Αρη.
43,3 είναι στην περιοχή αυτή η τιμή του δείκτη που μετρά την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη τιμή στη Γη είναι μόλις 26!
80 βαθμούς τουλάχιστον θα έπρεπε να αναγράφει η αντηλιακή κρέμα αυτού που θα επιχειρούσε ένα ταξίδι στην πιο άνυδρη περιοχή του πλανήτη μας.
ΝΕΑ ΛΕΞΗ
Αντικρύσταλλος
Καινούργια λέξη για καινούργια έννοια. Το κρυσταλλικό πλέγμα είναι η βάση των πιο πολλών στερεών σωμάτων και προϋποθέτει μια εξαιρετική κανονικότητα και συγκεκριμένες ιδιότητες κατά μήκος των διαφόρων αξόνων. Τώρα αμερικανοί ερευνητές άρχισαν να χρησιμοποιούν και την ακριβώς αντίθετη έννοια. Εξετάζουν θεωρητικά τη συμπεριφορά σωμάτων που, εντελώς αντίθετα, δεν παρουσιάζουν στην εσωτερική δομή τους κανένα από τα χαρακτηριστικά των κρυστάλλων. Antikristal ονομάζουν τη σύλληψη αυτή. Και τα γνωστά καθημερινά μας σώματα, από τις πέτρες ως το γυαλί, βρίσκονται ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα. Μόνον που αντί να ξεκινούν από τον τέλειο κρύσταλλο και να βάζουν περιορισμούς, κατά το περιοδικό «Nature Physics», ξεκινούν το μοντέλο της σκέψης τους από το εντελώς άμορφο σώμα.

ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Κοιμούνται οι μέλισσες;

Και βέβαια κοιμούνται, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα από μια πολύ φρέσκια εργασία γερμανών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο ιντερνετικό Plos One. Η εν λόγω εργασία, όχι μόνο έφερε στο φως ένα ακόμη μυστικό της κοινωνίας των μελισσών, αλλά αποκάλυψε ότι σε κάποια σημεία ο ύπνος τους θυμίζει αυτόν των ανθρώπων. Ετσι πληροφορηθήκαμε ότι τα φτερά τους κινούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου σαν μικροί ανεμιστήρες ενώ οι κεραίες τους μένουν ακίνητες. Πληροφορηθήκαμε ακόμη ότι η κάθε μέλισσα κοιμάται ανάλογα με τη δουλειά που κάνει στην κυψέλη. Οι νεαρές εργάτριες δεν βγαίνουν καθόλου έξω. Μένουν στο εσωτερικό, καθαρίζουν και ταΐζουν τους κηφήνες, φροντίζουν τη βασίλισσα και κοιμούνται στο κέντρο της κυψέλης. Οι μεγαλύτερες, που βγαίνουν και έξω, «στρώνουν» περιφερειακά. Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι αντίστοιχα με τον ανθρώπινο ύπνο έχουν φάσεις κατά τις οποίες κοιμούνται πιο ελαφριά που τις διαδέχονται άλλες με πιο βαθύ ύπνο. Επίσης αν δεν κοιμηθούν όσο χρειάζεται πέφτει η απόδοσή τους. Τι όνειρα να βλέπουν άραγε;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ