Εναν νέο τύπο διάφανου ηλιακού συλλέκτη, ο οποίος τοποθετείται στα παράθυρα χωρίς να μπλοκάρει τη θέα, ανέπτυξαν οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους επινοητές του ο καινοτόμος ηλιακός συλλέκτης ή αλλιώς transparent luminescent solar concentrator χάρη στη διαφάνειά του, εκτός από τα παράθυρα κτιρίων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στις οθόνες κινητών ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.
Παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει και στο παρελθόν, ωστόσο ως τώρα τα συγκεκριμένα υλικά ήταν χρωματιστά, με αποτέλεσμα να παρέχουν περιορισμένη ορατότητα. «Κανείς δεν θέλει να βρίσκεται πίσω από ένα χρωματιστό τζάμι» εξηγεί ο ερευνητής Ρίτσαρντ Λαντ. «Κάτι τέτοιο δημιουργεί στο εσωτερικό του κτιρίου ένα χρωματιστό περιβάλλον που θυμίζει ντίσκο. Εμείς ουσιαστικά καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν διάφανο ηλιακό συλλέκτη».
Το νέο σύστημα βασίζεται σε ένα οργανικό υλικό που ανέπτυξαν οι επιστήμονες με σκοπό την απορρόφηση ηλιακού φωτός σε μη ορατά μήκη κύματος. Στη συνέχεια ο συλλέκτης «εκπέμπει» υπέρυθρη ακτινοβολία σε διαφορετικά μήκη κύματος οδηγώντας τη στις γωνίες του και μετατρέποντάς τη σε ηλεκτρική ενέργεια με τη βοήθεια υπέρλεπτων λωρίδων φωτοβολταϊκών κυψελών.
Εξωσκελετός-καρέκλα

Πόσες φορές ύστερα από μια κουραστική ημέρα στους δρόμους δεν έχουμε νιώσει την ακατανίκητη ανάγκη να καθήσουμε έστω και για πέντε λεπτά! Η λύση που υπόσχεται να μας συνοδεύει παντού και πάντα έρχεται υπό τη μορφή ενός επαναστατικού εξωσκελετού-καθίσματος που δημιούργησαν ελβετοί επιστήμονες.

Το «φορετό» κάθισμα Chairless Chair εκμεταλλεύεται τα προνόμια ενός εξωσκελετού συνδυάζοντάς τα με μια πολύτιμη σέλα στην οποία ο χρήστης μπορεί να καθήσει αναπαυτικά ανά πάσα στιγμή. Οι ειδικές ζώνες ασφαλίζουν τον εξωσκελετό στους γοφούς και στους μηρούς του, ενώ ο ειδικός μηχανισμός στηρίζει το σωματικό του βάρος, διανέμοντάς το προς τις φτέρνες του.
Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, το Chairless Chair είναι πανεύκολο στη χρήση. Ο χρήστης το φοράει, επιλέγει τη στάση στην οποία επιθυμεί να καθήσει και στη συνέχεια ενεργοποιεί τον εξωσκελετό.
Η κατασκευή του σκελετού από αλουμίνιο και ανθρακόνημα επιτρέπει στην πανίσχυρη εναέρια καρέκλα να ζυγίζει μόλις δύο κιλά.
Ψιλι-delivery

Ενα διαδικτυακό ψιλικατζίδικο με δυνατότητα αποστολής των αγορών στο σπίτι των καταναλωτών προσέθεσε στο ενεργητικό της η αμερικανική εταιρεία μεταφορών Uber. Η εν λόγω εταιρεία προσφέρει στα μέλη της τη δυνατότητα να καλέσουν με ραντεβού έναν επαγγελματία οδηγό (με ταξί, λιμουζίνα ή τζιπ) για τη μεταφορά τους στον επιθυμητό προορισμό, μέσω του ομώνυμου εύχρηστου app.

To Corner Shop που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της για την ώρα λειτουργεί στην Ουάσιγκτον και επιτρέπει στους πελάτες μέσω της ίδιας εφαρμογής να «ψωνίσουν» μέσα από μια λίστα 100 προϊόντων –από οδοντόκρεμα έως πάνες για μωρά και απορρυπαντικά. Στη συνέχεια ο διαθέσιμος οδηγός στην περιοχή επικοινωνεί με τον πελάτη προκειμένου να επιβεβαιώσει την παραγγελία και τον τόπο παράδοσης των προϊόντων.
Τόσο η μεταφορά των χρηστών με αυτοκίνητο όσο και οι αγορές μέσω του Uber δεν απαιτούν μετρητά. Ο χρήστης μπορεί πολύ απλά να προσθέσει στον προσωπικό του λογαριασμό τον αριθμό της πιστωτικής του κάρτας, του PayPal ή του Google Wallet και να πραγματοποιεί τις οικονομικές του συναλλαγές ηλεκτρονικά εύκολα και γρήγορα.

Αεροσκάφος με ευαίσθητη… επιδερμίδα

Ενα προηγμένο σύστημα το οποίο χαρίζει στο αεροσκάφος «αισθήσεις» έτσι ώστε να εντοπίζει βλάβες στο εξωτερικό του μέρος με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που το δέρμα εντοπίζει πληγές ανέπτυξε η εταιρεία αεροναυπηγικής και διαστημικών συστημάτων ΒΑΕ.

Το μυστικό κρύβεται σε δεκάδες χιλιάδες υπερευαίσθητους μικροαισθητήρες οι οποίοι είναι ικανοί να ανιχνεύουν μικροφθορές στο εξωτερικό μέρος της ατράκτου, προτού αυτές προκαλέσουν προβλήματα.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο σε στρατιωτικά όσο και σε πολιτικά αεροσκάφη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μικροσκοπικοί αισθητήρες με μέγεθος κόκκου σκόνης είναι ενεργειακά αυτόνομοι και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μέσω ψεκασμού στο αεροσκάφος, υπό μορφή βαφής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ