687 γήινες ημέρες, δηλαδή έναν αρειανό χρόνο, συμπλήρωσε εξερευνώντας τον Κόκκινο Πλανήτη ο ρομποτικός εξερευνητής Curiosity.
3.500 χρόνια πριν ο κρατήρας Gale που μελετάται από το Curiosity ήταν καλυμμένος από πάγους, δείγμα παρουσίας νερού και ίσως ζωής.
3.600 χρόνια πριν δημιουργήθηκε ο κρατήρας από πρόσκρουση με μετεωρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που στέλνει ο εξερευνητής.
Αντηλιακό από κούνια!
Το ξέρουμε όλοι ότι το αντηλιακό προλαμβάνει τα ηλιακά εγκαύματα, αλλά οι ερευνητές ανησυχούσαν ότι μπορεί η χρήση αντηλιακού να μην προσφέρει και πολλά στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Οπως όμως έδειξε μελέτη ερευνητών από το Τέξας των ΗΠΑ, στην οποία χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο ένα είδος μικρού μαρσιποφόρου της Νότιας Αμερικής, το οπόσουμ, η χρήση αντηλιακού κατά τη νηπιακή ηλικία προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος στην ενήλικη ζωή. Για την ακρίβεια, η χρήση ενός αντηλιακού με δείκτη προστασίας μόλις 15 στα μωρά οπόσουμ βρέθηκε να μειώνει κατά 10 φορές τις προκαρκινικές αλλοιώσεις όταν αυτά πλησίαζαν την ενηλικίωση. Οπως εξηγούν οι ερευνητές στο σχετικό άρθρο τους στην επιθεώρηση «Pigment Cell and Melanoma», η μεγάλη ταχύτητα με την οποία διαιρούνται τα κύτταρα στη βρεφική και νηπιακή ηλικία τα καθιστά περισσότερο ευαίσθητα στις βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία. Συμπέρασμα: Προστατέψτε τα μωρά και τα νήπια από τον ήλιο σήμερα για να είναι γερά αύριο.
ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Λιώνουν οι πάγοι. Μεγαλώνει το 24ωρο;

Απέχουμε αρκετά από την πλήρη τήξη των πάγων, αλλά μερικά πειράματα που μπορούμε να κάνουμε μόνο με το μυαλό δείχνουν, πέρα από τις όποιες καταστρεπτικές, και κάποιες άλλες ενδιαφέρουσες, αν και θεωρητικές, συνέπειες. Ετσι, αν υποθέσουμε ότι ο πάγος όλος γίνεται νερό, θα αυξηθεί ο όγκος των ωκεανών. Αλλά εξαιτίας της περιστροφής της Γης θα συγκεντρωθεί μεγαλύτερη μάζα νερού στον Ισημερινό και αυτό θυμίζει τον καλλιτέχνη του πατινάζ στον πάγο που όταν μαζεύει τα χέρια του μειώνεται η αδράνεια λόγω περιστροφής, ενώ όταν απλώνει τα χέρια του επιβραδύνει τις περιστροφές του. Αρα και η Γη, αφού θα έχει αυξήσει κατά μέσον όρο την ακτίνα της, παραβλέποντας θαλάσσια ρεύματα, θα περιστρέφεται με μικρότερη γωνιακή ταχύτητα, οπότε υπολογίζεται ότι η περιστροφή της θα γίνεται κατά δύο τρίτα του δευτερολέπτου πιο αργά από ό,τι σήμερα. Παρά τις τεράστιες ποσότητες νερού, λοιπόν, το 24ωρο θα μειωθεί ανεπαίσθητα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ