Στο άκουσμα της λέξης «ζόμπι» οι περισσότεροι θα σκεφτούν ανθρώπους-τέρατα που έχουν μολυνθεί από «εξωτικούς» ιούς και κυνηγούν τους… αμόλυντους. Υπάρχουν όμως και άλλα είδη ζόμπι, την ύπαρξη των οποίων αγνοούσαμε ως πρόσφατα.
Τα άστρα-ζόμπι

Πριν από λίγες εβδομάδες ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers στο Νιου Τζέρσι μελετούσαν υλικό που έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble από υπερκαινοφανείς αστέρες (τα αποκαλούμενα σουπερνόβα). Εντόπισαν ότι σε μια περίπτωση η έκρηξη δεν διέλυσε εκ θεμελίων το άστρο αλλά ένα μικρό μέρος του κατάφερε να επιβιώσει μετατρεπόμενο σε ένα «άστρο-ζόμπι», όπως το χαρακτηρίζουν οι ερευνητές. Το πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο συνέβη στις παρυφές του γαλαξία NGC 1309, ενός εντυπωσιακού σπειροειδούς γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 εκατ. ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Ηριδανού. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα σουπερνόβα τύπου Iax –ενός σπάνιου υποείδους του τύπου Ia. Οι υπερκαινοφανείς αστέρες τύπου Ia προκύπτουν από τη διάλυση ενός λευκού νάνου και οι εκρήξεις αυτές θεωρούνται πιο ισχυρές από εκείνες των άλλων τύπων αστρικών εκρήξεων.
Η έκρηξη Iax είναι αρκετά πιο αδύναμη από την Ia, γι’ αυτό πιθανότατα και επιβίωσε ένα μέρος του άστρου. Ως σήμερα έχουν εντοπισθεί μόλις 30 εκρήξεις Iax και οι αστρονόμοι σπεύδουν τώρα να διαπιστώσουν αν σε κάποιες εξ αυτών υπάρχουν «άστρα-ζόμπι».

Τα μικρόβια-ζόμπι

Ενα σκοτεινό «βασίλειο» δεκάδες χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης φιλοξενεί πλήθος μικροβίων-«ζόμπι» τα οποία μπορούν να φωτίσουν την αρχή της ζωής στον πλανήτη μας.
«Είναι ένας εκπληκτικός νέος κόσμος» ανέφερε ο Ρόμπερτ Χέιζεν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου σχετικά με την εύρεση άνθρακα βαθιά στη Γη (Deep Carbon Observatory) –πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικής διάρκειας 10 ετών και κόστους 500 εκατ. δολαρίων το οποίο έχει ως στόχο να μελετήσει την ύπαρξη του άνθρακα στον πλανήτη, ενός στοιχείου βασικού για την ύπαρξη ζωής αλλά και για τον σχηματισμό των «πάντων», από το πετρέλαιο ως τα διαμάντια.
«Είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει μια μικροβιακή βιόσφαιρα η οποία βρίσκεται περισσότερα από 10 χιλιόμετρα –ίσως και 20 χιλιόμετρα –κάτω από την επιφάνεια της Γης» ανέφερε ο δρ Χέιζεν με αφορμή το πρώτο βιβλίο του προγράμματος που συνέγραψαν περισσότεροι από 50 ειδικοί από εννέα χώρες.
Ο ερευνητής σημείωσε ότι μικροοργανισμοί έχουν για παράδειγμα εντοπιστεί σε βράχους περισσότερα από έξι χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης στη λεκάνη Songliao στην Κίνα. Συγχρόνως μικροσκοπικοί σκώληκες έχουν εντοπιστεί σε σχισμές βράχων ενός ορυχείου στη Νότια Αφρική σε βάθος 1,3 χιλιομέτρων.
Οι μονοκύτταροι οργανισμοί που έχουν βρεθεί στα έγκατα της Γης περιλαμβάνουν βακτήρια τα οποία χρειάζονται νερό και θρεπτικά στοιχεία για να επιβιώσουν αλλά όχι απαραιτήτως οξυγόνο, καθώς και αρχαιοβακτήρια, τα οποία μπορούν να ζήσουν με αμμωνία ή με θείο.
Η έλλειψη τροφής σε αυτό το σκοτεινό «βασίλειο της Στυγός» –πήρε το όνομά του από τον ποταμό του μίσους Στυξ στον Αδη της ελληνικής μυθολογίας –ουσιαστικώς σημαίνει ότι κάποια μικρόβια που ζουν στα έγκατα της γης είναι «ζόμπι». Με άλλα λόγια, όλες οι λειτουργίες τους είναι τόσο βραδείες ώστε να φαίνονται νεκρά.

Τα κινητά τηλέφωνα-ζόμπι

Μια νέα γενιά ιών, σχεδιασμένων να μολύνουν smartphones και να τα μετατρέπουν σε υποχείρια του διαδικτυακού υποκόσμου, εξαπλώνεται με γοργό ρυθμό. Ο πιο γνωστός τέτοιος ιός είναι ο Pikspam, o oποίος μετατρέπει τα Android σε «ζόμπι» και τους αναθέτει τη διαρκή μετάδοση spam, δηλαδή αυτόκλητων διαφημιστικών μηνυμάτων, σε άλλους ανυποψίαστους χρήστες.

Ο Piksmap ουσιαστικά αντιγράφει την τακτική ορισμένων ιών για PC οι οποίοι αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν δίκτυα μολυσμένων υπολογιστών, γνωστά ως botnets.

Η επίθεση ξεκινά με την αποστολή SMS που καλούν τον χρήστη να κατεβάσει δωρεάν δημοφιλή παιχνίδια όπως το Angry Birds ή το Need for Speed: Most Wanted. Αν ο χρήστης κάνει το λάθος να ακολουθήσει τον σύνδεσμο, το κινητό κατεβάζει το παιχνίδι από έναν διακομιστή που βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ αντί για το επίσημο κατάστημα εφαρμογών Google Play και παράλληλα εγκαθιστά στα κρυφά ένα αντίγραφο του ιού. Μετά τη μόλυνση το κινητό-ζόμπι λαμβάνει εντολές από έναν διακομιστή των χάκερ για να στέλνει διαφημίσεις αξιοποιώντας τη λίστα επαφών.

Δεδομένου όμως ότι ο «δούρειος ίππος» αποκτά ουσιαστικά τον έλεγχο της συσκευής, θα μπορούσε δυνητικά να αναλάβει και άλλες κακόβουλες λειτουργίες.

Η «μετανάστευση» του διαδικτυακού οργανωμένου εγκλήματος από τους υπολογιστές στα κινητά είναι μια τάση που θα συνεχιστεί, εκτιμά και η Symantec, εταιρεία που αναπτύσσει το δημοφιλές λογισμικό προστασίας Norton.
Μάλιστα μία από τις πέντε προβλέψεις της Symantec για το 2013 είναι ότι θα αυξηθούν οι εφαρμογές που εγκαθιστούν στα κινητά αναμεταδότες διαφημίσεων ή αλλάζουν τις ρυθμίσεις της συσκευής.

«Επειδή τα δεδομένα που αφορούν την τοποθεσία και τη συσκευή του χρήστη μπορούν να συλλέγονται νόμιμα από τα διαφημιστικά δίκτυα, αφού τα βοηθά να στοχεύουν τους χρήστες με τις κατάλληλες διαφημίσεις, αναμένουμε αύξηση στο κακόβουλο διαφημιστικό λογισμικό» γράφει το εταιρικό ιστολόγιο της Symantec.

H εταιρεία πάντως προβλέπει αύξηση όχι μόνο στις επιθέσεις spam αλλά και στις επιθέσεις που έχουν στόχο την υποκλοπή οικονομικών και άλλων προσωπικών δεδομένων.

HeliosPlus