Αλάτι Ιμαλαΐων με 3,80 ευρώ το κιλό, με όμορφο ροζ χρώμα εξαιτίας του οξειδίου του σιδήρου που συνυπάρχει με τα υπόλοιπα συστατικά, να η ευκαιρία σκέπτεσαι όταν το βλέπεις σε ακανόνιστους και αισθητικά ελκυστικούς κρυστάλλους. Αυτά σε χύμα έκδοση. Υπάρχουν και κάποιες πληροφορίες σε διαφημιστικά φυλλάδια που κάνουν λόγο για 84 πολύτιμα στοιχεία, οπότε αρχίζεις να μπλοκάρεις.
Δηλαδή, πώς γίνεται να έρχεται από τόσο μακριά, να είναι τόσο φθηνό και να περιέχει τόσα πολύτιμα στοιχεία; Και αν τα περιέχει, σε τι ποσότητα να είναι άραγε; Και αρχίζεις το ψάξιμο.
Η λέξη Ιμαλάια είναι βέβαια ο κράχτης. Υπάρχει επιπλέον σε μερικές από τις προσφερόμενες ποικιλίες και η επεξήγηση: πρόκειται για θάλασσες που προ εκατομμυρίων ετών σκεπάστηκαν από τις ανυψώσεις του εδάφους στην περιοχή των Ιμαλαΐων και με την απόσυρση του νερού έμεινε εκεί το αλάτι, καθαρό και ανέγγιχτο από βλαβερές ουσίες και προσμείξεις που οφείλονται στην επέμβαση του ανθρώπου. Εξορύσσεται, πλένεται επί τόπου και εξάγεται. Ποιος όμως είναι ο τόπος; Και σε κάποιες από τις ελληνικές συσκευασίες, αλλά όχι σε όλες, γιατί υπάρχει κάπου και η λέξη Πακιστάν;
Το «αλάτι Ιμαλαΐων» εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως προϊόν υγιεινής διατροφής και θεραπείας στη Γερμανία τη δεκαετία του ’90 από κάποιον τύπο με το όνομα Peter Ferreira που δήλωνε «βιοφυσικός». Από τότε έχει γίνει μεγάλη ιστορία. Το αλάτι αυτό πουλιόταν 200 φορές πιο ακριβά από το συνηθισμένο θαλασσινό αλάτι. Βγήκαν βιβλία που ενίσχυαν τη φήμη του και απλώθηκε η χάρη του σε Ελβετία, Αυστρία, Ολλανδία και Δανία. Το πράγμα προχώρησε και στο να πωλούνται λάμπες ηλεκτρικές με περίβλημα από αυτό το ορυκτό αλάτι και να διαφημίζονται ως καλοί ιονιστές της ατμόσφαιρας σε ένα σπίτι. Δεν ήταν έκπληξη το ότι έφθασε να είναι ένα από τα 10 πλέον ευπώλητα προϊόντα υγιεινής διατροφής στο Ιnternet. Κάπου γράφτηκε μάλιστα ότι το σημείο εξόρυξης βρισκόταν στο Καρακορούμ των Ιμαλαΐων. Αλλά σε αυτή την τοποθεσία δεν υπήρχε ποτέ τέτοια δραστηριότητα. Μετά δόθηκε η (αναγκαστική) διευκρίνιση ότι το αλάτι αυτό ερχόταν από το Πακιστάν, από την περιοχή Khewra της επαρχίας Punjamp (ΒΑ Πακιστάν) της λεγόμενης Πενταποταμίας.
Σύμφωνα με διηγήσεις, το κοίτασμα ανακαλύφθηκε από τα άλογα που ανήκαν στους άνδρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου όταν τα είδαν κάποια στιγμή να γλείφουν βράχους στην περιοχή και μάλιστα μερικά άρρωστα να γίνονται καλά! Εξόρυξη γίνεται από το 1200 μ.Χ. τουλάχιστον και πρόκειται για ένα τεράστιο ορυχείο αλατιού με εννέα πατώματα κάτω από την επιφάνεια της γης. Αλλά επειδή κάποτε η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη, αποκαλύφθηκε ότι βοηθούσαν την κατάσταση και κάτι ορυχεία που βρίσκονταν λίγο πιο κοντά στην ευρωπαϊκή ήπειρο και συγκεκριμένα στην… Πολωνία.
Σήμερα η εμπιστοσύνη στα λεγόμενα του Ferreira έχει κλονιστεί σοβαρά. Επίσης από τις 11.11.2009 υπάρχει και μια απόφαση του Πρωτοδικείου του Braunschweig, στη Γερμανία, που επιβάλλει να αναγράφεται ότι το αλάτι έχει προέλευση το Πακιστάν και αυτή η απόφαση βρίσκεται στη διεύθυνση www.it-recht-kanzlei.de/himalaya-salz.html. Οι Γερμανοί όμως προχώρησαν και σε άλλες έρευνες. Διότι όσοι είχαν συμφέροντα από το αλάτι των Ιμαλαΐων ισχυρίζονταν ότι περιείχε επιπλέον και 84 διαφορετικά ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό στοιχεία –τόσα όσα και το ανθρώπινο αίμα. Οι έρευνες όμως έδειξαν ότι υπήρχαν τελικά κάπου 10 διαφορετικά στοιχεία και όχι 84 (www.test.de/Himalaya-Salz-Glaubensfrage-1058556-0/).
Ετσι, αν κοιτάξεις τώρα σε διάφορους ιστότοπους του εξωτερικού όπου πωλείται αυτό το αλάτι, θα δεις ότι οι σοβαροί πωλητές αναφέρουν επί λέξει: το ονομαζόμενο «αλάτι Ιμαλαΐων» δεν προέρχεται από εκεί αλλά από μια περιοχή του Πακιστάν 200-300 χιλιόμετρα πιο μακριά. Επίσης παραθέτουν τα σχετικά με τη σύσταση του προϊόντος: 97,5% χλωριούχο νάτριο, 0,06% ασβέστιο, 0,05 μαγνήσιο, 0,07 θειική ρίζα, 0,01 χιλιοστό του γραμμαρίου (mgr) 2,38 ppm ψευδάργυρος, 3.500 mgr κάλιο. Αν λοιπόν κάποιος σκεφθεί με τη βοήθεια των αριθμών και των παραπάνω δεδομένων ότι σε μερικά γραμμάρια αλατιού που επιτρέπεται να καταναλώνουμε την ημέρα, αφού το χλωριούχο νάτριο καταλαμβάνει το 97,5%, πόσο μένει για τα υπόλοιπα στοιχεία; Και από αυτά πόσο να επηρεάζεται και η υγεία μας;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ