Μοιάζει με σφαίρα του μέλλοντος αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ακούραστο «έξυπνο» σύστημα παρακολούθησης ύπνου. Η σφαίρα Sense λειτουργεί σε συνδυασμό με έναν δεύτερο αισθητήρα ο οποίος τοποθετείται κάτω από το μαξιλάρι του χρήστη και συλλέγει δεδομένα γύρω από την ξεκούρασή του.
Το σύστημα λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων της ατμόσφαιρας του υπνοδωματίου, του φωτός στον χώρο π.χ. από την οθόνη του κινητού και των θορύβων που παράγονται κατά τη διάρκεια της νύχτας και με τη βοήθεια μιας εφαρμογής για smartphone δίνει στον χρήστη ένα σκορ ύπνου. Αυτό υποδεικνύει την ποιότητα της νυχτερινής του ξεκούρασης αποκαλύπτοντας παράλληλα το αναλυτικό μοτίβο ύπνου του.
Η μαγική μπαλίτσα δημιουργήθηκε με σκοπό τη βελτίωση επί μέρους παραγόντων που ενδεχομένως να περνούν απαρατήρητοι αλλά μπορούν να επιφέρουν και μεγάλη βελτίωση σε ό,τι αφορά την ξεκούραση και την ευεξία. «Περνάμε σχεδόν το 1/3 της ζωής μας κοιμώμενοι και το υπόλοιπο του χρόνου μας βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο πώς έχουμε κοιμηθεί –τα πάντα, από το πώς θα φάμε έως το πώς θα αποδώσουμε στην εργασία μας ή θα ασκηθούμε, επηρεάζονται από αυτό» εξηγεί ο 22χρονος Βρετανός Τζέιμς Πράουντ, επινοητής του Sense.
Οταν το κινητό γίνεται… προτζέκτορας
Τα καλύτερα ερασιτεχνικά βίντεο καταγράφονται μέσω smartphone –αυτό τουλάχιστον έχει δείξει ο χρόνος. Επειδή όμως η συσκευή του κινητού τηλεφώνου δεν βολεύει για μαζικές προβολές, η λονδρέζικη εταιρεία Luckies of London επινόησε το Smart Phone Projector. Εναν προτζέκτορα για το κινητό κατασκευασμένο από χαρτόνι και σχεδιασμένο ώστε να μεγεθύνει εικόνα και ήχο σε επίπεδα σπιτικής προβολής.
Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να ανοίξει το πορτάκι στο πίσω μέρος και να τοποθετήσει το κινητό του στην ειδική θέση. Ο φακός στο μπροστινό μέρος μεγεθύνει την εικόνα που προβάλλει η οθόνη του κινητού κατά 10 φορές. Οι ειδικές εγκοπές στο πλάι υπόσχονται την ενίσχυση του παραγόμενου ήχου.
Ωστόσο ο… vintage χαρτονένιος προτζέκτορας δεν διαθέτει κουμπιά ελέγχου, π.χ. του ήχου ή της ευκρίνειας της εικόνας.
Σε κάθε περίπτωση η «ασύρματη» σύνδεση του κινητού και η υπεραπλουστευμένη χρήση του προτζέκτορα, σε συνδυασμό με την τιμή των 27 δολαρίων (δηλαδή, περίπου 20 ευρώ), δίνουν στο Smart Phone Projector τον τίτλο της «φρέσκιας» επινόησης για όλη την παρέα.
Ελλειπτικό… γραφείου
Για τους επαγγελματίες που βρίσκονται καθηλωμένοι ατελείωτες ώρες στο γραφείο τους με αποτέλεσμα να μην έχουν χρόνο για το γυμναστήριο, τώρα υπάρχει το Cubii. Ενα ελλειπτικό σχεδιασμένο ώστε ο χρήστης του να μπορεί να ασκείται καθιστός.
Το ελλειπτικό… γραφείου διαθέτει τεχνολογία Bluetooth και συνοδεύεται από ένα ειδικό app για smartphone το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση της ταχύτητας αλλά και της θερμιδικής κατανάλωσης του ασκούμενου. Η αντίσταση του Cubii είναι ρυθμιζόμενη, γεγονός που σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το πρόγραμμα που επιθυμεί να κάνει ανάλογα με τις αντοχές του. Η κυκλική, φυσιολογική κίνηση των ποδιών –τα οποία παραμένουν χαμηλά –δεν αποσπά την προσοχή του εργαζομένου από την εργασία του ενώ περιορίζει τη διαδικασία της εφίδρωσης.
Κατά μέσον όρο μία ώρα Cubii αντιστοιχεί στην καύση περίπου 120 θερμίδων. Ακόμη, το μικρό του μέγεθος και βάρος και η ειδική λαβή που έχει στο κάτω μέρος επιτρέπουν την εύκολη μεταφορά του.

«Πρόκειται για το πρώτο ελλειπτικό μηχάνημα που έχει σχεδιαστεί ώστε να τοποθετείται κάτω από το γραφείο»
επισημαίνει η εταιρεία FitnessCubed που βρίσκεται πίσω από το Cubii.
Για την ώρα το ελλειπτικό «τρέχει» στον στίβο προσέλκυσης κεφαλαίου Kickstarter.
Κοκαλάκι-ελβετικός σουγιάς
Ενα αξεσουάρ κυριολεκτικά για όλες τις περιστάσεις δημιούργησε ο σχεδιαστής Γιάκοβ Γκόλντμπεργκ από το Ισραήλ. Ο λόγος για το Leatherdos, το οποίο είναι ένας ελβετικός σουγιάς για τα μαλλιά. Εξοπλισμένο με μαχαίρι, κατσαβίδι, χάρακα και μίνι γαλλικό κλειδί, το κοκαλάκι από ανοξείδωτο ατσάλι κρύβει –για παν ενδεχόμενο –μια μίνι εργαλειοθήκη στα μαλλιά της κατόχου του.
Το κατσαβιδάκι μπορεί εύκολα να διορθώσει τις βίδες των γυαλιών, το γαλλικό κλειδί να σφίξει μικρά παξιμάδια, ο χάρακας να χρησιμοποιηθεί για γρήγορες μετρήσεις, το μαχαίρι να κόψει ένα σχοινί, ενώ το στρογγυλό πίσω μέρος του αξεσουάρ μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και στην εσοχή για κέρμα π.χ. σε ένα καροτσάκι του σουπερμάρκετ.
Το επαναστατικό κοκαλάκι διατίθεται ήδη στο διαδικτυακό κατάστημα με αντικείμενα σχεδιαστών Monkey Business (www.mnkbusiness.com) και στοιχίζει έξι ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ