Για όσους επιθυμούν να γυμναστούν αλλά δεν είναι και πολύ της συνέπειας και του προγράμματος, τώρα υπάρχει το Pavlok. Ενα «έξυπνο» βραχιόλι το οποίο παρακολουθεί τη σωματική δραστηριότητα του κατόχου του και όταν καταλαβαίνει ότι τεμπελιάζει του υπενθυμίζει ότι πρέπει να γυμναστεί μέσω μιας ελαφράς δόνησης στον καρπό.
Στόχος του δημιουργού του βραχιολιού Μάνις Σέθι ήταν ο σχεδιασμός ενός γκάτζετ που να παρακινεί τον χρήστη να υιοθετεί νέες καθημερινές συνήθειες όπως π.χ. αυτήν της συχνής σωματικής άσκησης.

«Το Pavlok δεν αποτελεί ένα απλό βραχιολάκι που προκαλεί ένα ελαφρύ ηλεκτροσόκ στον κάτοχό του. Πρόκειται για ένα γκάτζετ που στοχεύει πρωτίστως στην εκγύμναση του εγκεφάλου ώστε να παραμένει κανείς συνεπής στις υποσχέσεις που έχει δώσει στον ίδιο του τον εαυτό»
εξηγεί ο Σέθι. «Το βραχιόλι μας ουσιαστικά βοηθάει τον χρήστη να διαμορφώσει καλύτερες και πιο υγιεινές καθημερινές συνήθειες».
Στην παρούσα φάση το βραχιολάκι δόνησης για… τεμπέληδες βρίσκεται σε στάδιο προσέλκυσης κεφαλαίου. Αν όλα πάνε καλά, τότε το αξεσουάρ του… Παβλόκ αναμένεται να περάσει σύντομα στη γραμμή παραγωγής.
«Συναισθηματικός» κήπος hi-tech
Εναν κήπο υψηλής τεχνολογίας, ικανό να αλλάζει και να προσαρμόζεται στη διάθεση των επισκεπτών του, δημιούργησαν βρετανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Λίνκολν. Το πείραμα του «ψηφιακού» κήπου ανήκει στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος STAN με σκοπό τη διερεύνηση του κατά πόσον η αρχιτεκτονική αντανακλά ή επηρεάζει τα ανθρώπινα συναισθήματα.
Ο κήπος που σχεδίασαν οι ειδικοί αποτελείται από ατσάλινες δομές οι οποίες «αντιδρούν» στις αναρτήσεις των επισκεπτών του στο… Twitter. Οσο, δηλαδή, οι παρευρισκόμενοι «τιτιβίζουν» για το περιβάλλον γύρω τους τόσο οι δομές αλλάζουν.
Το μυστικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κρύβεται στη χρήση του hashtag «gardenup» (#gardenup). Το σύστημα αναδιαμόρφωσης του έξυπνου κήπου-«χαμαιλέοντα» με τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού στη συνέχεια μεταφράζει τα μηνύματα των επισκεπτών σε… πράξη παρουσιάζοντας έναν ανανεωμένο εξωτερικό χώρο.

«Ο συγκεκριμένος κήπος αποκαλύπτει ένα μέλλον στο οποίο τα κτίρια θα είναι σε θέση να αλλάζουν και να προσαρμόζονται στην εκάστοτε συναισθηματική κατάσταση του πληθυσμού αντλώντας πολύτιμες πληροφορίες μέσω των social media»
υπογραμμίζει ο λέκτορας Ρίτσαρντ Ράιτ.
Αντίο ποντίκι, γεια σου δακτυλήθρα
Εβδομήντα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από το «πατεντάρισμα» του mouse του ηλεκτρονικού υπολογιστή και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ θεωρούν ότι το… ποντικάκι έχει φάει τα «ψωμιά» του. Δημιούργησαν λοιπόν μια «φορετή» τρισδιάστατη συσκευή η οποία τοποθετείται στον δείκτη του χρήστη ως δακτυλήθρα δίνοντάς του την ευκαιρία να παίζει τη λειτουργία του υπολογιστή του κυριολεκτικά στα δάχτυλα.
Η δακτυλήθρα του μέλλοντος ή αλλιώς το 3DTouch έχει ενσωματωμένα επιταχυνσιόμετρο και γυροσκόπιο, με αποτέλεσμα να μπορεί να «διαβάζει» τις κινήσεις του χρήστη. Διαθέτει ακόμη έναν οπτικό αισθητήρα ο οποίος ανιχνεύει την κίνηση του δαχτύλου απέναντι σε μια επιφάνεια δύο διαστάσεων. Ενα εύχρηστο κουμπάκι στο κάτω μέρος του δαχτύλου προσφέρει τη δυνατότητα της επιλογής, όπως ακριβώς και το κουμπί του κλασικού ποντικιού.

«Το 3DTouch χαρίζει έναν φουτουριστικό ρόλο στα δάχτυλα του χρήστη, με αποτέλεσμα να μπορεί να στέλνει επιτυχώς εντολές στον υπολογιστή του χωρίς να κρατάει κάτι στα χέρια του, να πραγματοποιεί επιλογή αρχείων ή άλλων δεδομένων ή ακόμη και περιστροφή εικονιζόμενων αντικειμένων»
περιγράφουν οι ερευνητές πίσω από την τεχνολογικά προηγμένη δακτυλήθρα.
Θερμιδομετρητής ο φούρνος μικροκυ­μάτων
Ως σήμερα γνωρίζαμε ότι ανάμεσα στις κυριότερες λειτουργίες ενός φούρνου μικροκυμάτων ήταν το αστραπιαίο ζέσταμα μαγειρεμένου φαγητού και το ταχύτατο ξεπάγωμα τροφίμων. Ερευνητές από τα εργαστήρια της αμερικανικής εταιρείας General Electric ωστόσο θεωρούν ότι τα μικροκύματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για τον υπολογισμό της θερμιδικής αξίας των γευμάτων.
Στην παρούσα φάση ο αμερικανικός κολοσσός εργάζεται πυρετωδώς για την ανάπτυξη ενός φούρνου μικροκυμάτων με διατροφική… συνείδηση. Κατά τους επιστήμονες, τα μικροκύματα που θα απελευθερώνονται στο εσωτερικό της συσκευής θα υπολογίζουν την περιεκτικότητα των τροφών σε λιπαρά και νερό αποδίδοντας έτσι τη διατροφική τους αξία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ