Αν έχετε αισθανθεί ότι τα παιδιά σας είναι τουλάχιστον ένα βήμα (αν όχι περισσότερα) πιο μπροστά από εσάς σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, τότε… πολύ σωστά αισθάνεσθε. Το απέδειξε νέα μελέτη στην οποία διαγωνίστηκαν τετράχρονα και πεντάχρονα παιδιά με φοιτητές προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο εύκολα προσαρμόζονταν στις νέες τεχνολογίες. Για να μη σας κρατούμε σε αγωνία, τα τετράχρονα νίκησαν!
Η μελέτη

Ιδού πώς επήλθε η νίκη των μικρών: Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ παρακολούθησαν 106 παιδιά ηλικίας τεσσάρων ως πέντε ετών καθώς και 170 φοιτητές κολεγίου ενόσω προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν μια συσκευή την οποία δεν είχαν δει ποτέ πριν.
Συγκεκριμένα παιδιά και φοιτητές έπρεπε να τοποθετήσουν σχήματα από πηλό μέσα σε ένα ειδικό κουτάκι στη συσκευή που τους δόθηκε προκειμένου να προσδιοριστεί ποιος συνδυασμός σχημάτων θα έκανε το κουτί να «ανάψει» και να παίξει μουσική.
Οι ερευνητές έμειναν άναυδοι όταν είδαν πως τα μικρά παιδιά ήταν πολύ πιο γρήγορα από τους φοιτητές στο να βρουν τον σωστό συνδυασμό σχημάτων. Oπως ανέφερε η επικεφαλής του πειράματος Αλισον Γκόπνικ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο των ΗΠΑ (NPR), «προσπαθήσαμε να ανακαλύψουμε αν τα μικρά παιδιά θα μπορούσαν να κατανοήσουν τη σύνδεση αιτίου και αιτιατού. Τι θα έκαναν σε αυτή την ηλικία τα παιδιά προκειμένου να κάνουν τη συσκευή να λειτουργήσει;».
Ταχύτερα από ενηλίκους

Oπως φάνηκε, όχι απλώς τα παιδιά έκαναν κάτι αλλά το έκαναν ταχύτατα. «Σε σύγκριση με τους 170 φοιτητές τα τετράχρονα είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις» σημείωσε η δρ Γκόπνικ.
Με βάση αυτά τα ευρήματα οι ερευνητές σημειώνουν ότι γεννώνται ερωτήματα σχετικά με το τι κάνει τα παιδιά πιο ευέλικτα στη μάθηση. Τα ερωτήματα αυτά μένει να απαντηθούν από νέες μελέτες.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Cognition» «τα παιδιά μαθαίνουν τις αιτιώδεις σχέσεις γρήγορα και εξάγουν λογικά συμπεράσματα με βάση τα όσα παρατηρούν».
Ευελιξία χωρίς προκαταλήψεις
Ο δρ Κρίστοφερ Λούκας, εκ των συγγραφέων της μελέτης, τόνισε πως «σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν εύκολα τις αφηρημένες ιδιότητες αιτιωδών σχέσεων χρησιμοποιώντας λίγες μόνο πληροφορίες. Επιπροσθέτως τα μικρά παιδιά μπορούσαν ευκολότερα από τους ενηλίκους να γενικεύσουν τις ασυνήθιστες συνδέσεις, γεγονός που υποδεικνύει ότι δεν επηρεάζονται όσο οι ενήλικοι από προηγούμενα συμπεράσματα και δίνουν μεγαλύτερη προσοχή και σημασία στα στοιχεία που παρουσιάζονται εκείνη τη στιγμή μπροστά τους».
Oλα αυτά κατά τον δρα Λούκας δίνουν στους ειδικούς τροφή για σκέψη και δημιουργούν ακόμη περισσότερα ερωτήματα: «Τελικώς τα παιδιά είναι απαλλαγμένα από τις προκαταλήψεις των ενηλίκων ή είναι θεμελιωδώς πιο ευέλικτα και εξερευνητικά στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τον κόσμο;». Ερωτήματα σαν και αυτά, κατά την ερευνητική ομάδα, είναι πολύ σημαντικό να μελετηθούν στο μέλλον ρίχνοντας φως και σε ό,τι αφορά την εφαρμογή αποτελεσματικότερων μεθόδων εκπαίδευσης στις μικρές ηλικίες με βάση τις ιδιαίτερες ικανότητες, όπως αποδεικνύεται, που έχουν οι… μπόμπιρες.

HeliosPlus