Για πολλούς ανθρώπους, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το πάθος. Ωστόσο, ιαπωνική μελέτη έδειξε ότι τα αντικείμενα με μπλε απόχρωση είναι πιο ζεστά στην αφή, σε σχέση με τα κόκκινα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Scientific Reports».

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οσάκα, σε συνεργασία με την εταιρεία τηλεπικοινωνίας Nippon, με επικεφαλής τον δρ Χσιν-Νι Χο, ζήτησε από ομάδα εθελοντών να μπουν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και να αγγίξουν δύο αντικείμενα, το ένα μπλε και το άλλο κόκκινου χρώματος. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, το κόκκινο αντικείμενο έγινε αισθητό ως πιο κρύο, κατά μισό βαθμό Κελσίου, σε σχέση με το μπλε.

Μπλε εναντίον κόκκινου

«Ένιωσα μεγάλη έκπληξη καθώς, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, περίμενα ότι οι εθελοντές θα αντιλαμβάνονταν τα κόκκινα αντικείμενα ως πιο θερμά και τα μπλε ως πιο κρύα. Όμως από την έρευνά μας προέκυψε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Στην αρχή νομίσαμε ότι κάτι είχαμε κάνει λάθος, αλλά το εύρημά μας επιβεβαιώθηκε», εξήγησε ο δρ Χο.

Η μελέτη λοιπόν ακυρώνει προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει ότι ο κόκκινος φωτισμός σε ένα δωμάτιο γίνεται αντιληπτός από τους ανθρώπους ως πιο θερμός, ενώ ο μπλε ως πιο ψυχρός. Βάσει των νέων ευρημάτων, οι άνθρωποι που άγγιζαν μπλε αντικείμενα τα αντιλαμβάνονταν ως πιο «θερμά» συγκριτικά με τα κόκκινα.

Μία πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ψυχολογικής φύσης και έχει να κάνει με τη διάψευση των προσδοκιών μας. Όχι μόνο θεωρούμε από πριν δεδομένο ότι, ένα κόκκινο αντικείμενο είναι πιο ζεστό από το μπλε, αλλά γενικά επικρατεί η αντίληψη ότι θα είναι πιο ζεστό από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.