3% των παιδιών στις ΗΠΑ στα οποία χορηγήθηκαν αντιβιοτικά το 2011 παρουσίαζαν ήδη ανθεκτικότητα στις κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς.
50% των ανθεκτικών βακτηρίων που απομονώθηκαν από τους ασθενείς προερχόταν από παιδιά ηλικίας 1-5 ετών.
74,4% των απομονωθέντων βακτηρίων βρέθηκαν να είναι ανθεκτικά και σε άλλες κλάσεις αντιβιοτικών, πράγμα που δείχνει την αναγκαιότητα για λελογισμένη χρήση των φαρμάκων αυτών.
Αλλαγή φύλου στο νερό!
Ολοένα και μεγαλύτεροι πληθυσμοί ψαριών θηλυκοποιούνται στη θαλάσσια περιοχή του Βισκαϊκού Κόλπου, ανακοίνωσαν ερευνητές από τη Χώρα των Βάσκων. Το να αλλάζουν φύλο τα ψάρια είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Παραδείγματος χάριν, ο ροφός αρχίζει τη ζωή τους ως θηλυκός και μεγαλώνοντας ανδροποιείται. Ωστόσο, αυτό που παρατηρούν οι βάσκοι ερευνητές είναι κάτι διαφορετικό: πρόκειται για την επίδραση τοξικών ουσιών στον καθορισμό του φύλου των ψαριών πέρα από την κανονική φυσιολογία τους. Οι ουσίες αυτές, οι οποίες ονομάζονται ορμονικοί διαταράκτες, μοιάζουν με τα οιστρογόνα και η επίδρασή τους στους ζωντανούς οργανισμούς σχετίζεται με αυτή ακριβώς την ομοιότητα. Εκλαμβάνονται ως κανονικά ορμονικά σήματα και πυροδοτούν αλλαγές στη φυσιολογία των ψαριών που θα μπορούσαν να σημάνουν ακόμη και τον αφανισμό τους. Το κακό είναι ότι οι εν λόγω ουσίες βρίσκονται παντού (αρώματα, πλαστικά, αντισυλληπτικά, πλαστικά, εντομοκτόνα…) και πως τα ψάρια του Βισκαϊκού δεν είναι τα μόνα που υποφέρουν.
Χαζή ερώτηση
Είναι οι κατσίκες έξυπνες;

Σίγουρα είναι περισσότερο έξυπνες απ’ ό,τι νομίζαμε ως σήμερα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, οι οποίοι μέτρησαν τόσο την ταχύτητα εκμάθησης νέων δεξιοτήτων όσο και τον χρόνο που χρειάζονται οι κατσίκες για να ανακαλέσουν στη μνήμη τους όσα έμαθαν όταν περάσει πολύς καιρός. Οπως περιγράφουν στο σχετικό άρθρο τους το οποίο δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Frontiers in Zoology», οι βρετανοί επιστήμονες εκπαίδευσαν κατσίκες στο πώς να βγάζουν τροφή μέσα από ένα κουτί. Η διαδικασία περιελάμβανε ως πρώτο βήμα το τράβηγμα ενός λεβιέ με το στόμα τους και στη συνέχεια τη μετατόπισή του με συγκεκριμένο τρόπο προκειμένου να επιτραπεί το άνοιγμα του κουτιού. Κατά μέσον όρο οι κατσίκες χρειάστηκε να επαναλάβουν τη διαδικασία περί τις 12 φορές για να αποκτήσουν ευχέρεια στο άνοιγμα του κουτιού, ενώ, όπως απέδειξε η επανεξέτασή τους έναν και δέκα μήνες μετά την περίοδο εκμάθησης, ήταν ικανές να ανακαλέσουν τα βήματα και να επαναλάβουν τη διαδικασία σε χρόνο λιγότερο των δύο λεπτών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι χάρη στην ευφυΐα τους οι κατσίκες μπορούν εύκολα να προσαρμόζονται σε νέα και πολλές φορές αφιλόξενα περιβάλλοντα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ