Τζέμα Χάρις (επιμέλεια)
Εχεις απάντηση;
Εκδόσεις Τραυλός, 2014,
σελ. 352, τιμή 18 ευρώ

Κάποτε έλεγαν τον «Λάζαρο» και έπαιρναν κόκκινα αβγά. Υστερα ήλθαν οι λαμπάδες με «επισυναπτόμενα παιχνίδια». Κι ύστερα… ο πιτσιρικάς μεγάλωσε και πήγε στο δημοτικό. Τι του παίρνεις εσύ, ο «πνευματικός πατήρ»; Το ξέρω. Δεν πάει με τίποτε ο νους σου σε βιβλίο. Αν όμως το βιβλίο είναι συνάμα διασκεδαστικό όσο και χρήσιμο; Αν απαντά σε ερωτήματα που έχει και θα έχει ο αναπτυσσόμενος νεοσσός –και εσύ και οι γονείς του το ‘χετε δύσκολο να τα απαντήσετε; Αν αυτοί που τα απαντούν είναι οι «σοφοί του κάθε τομέα» και το κάνουν με άμεσο, κατανοητό και απολαυστικό τρόπο;

Αυτό ακριβώς προσφέρει το περίεργο βιβλίο που συνέθεσε η συντάκτρια και επιμελήτρια ύλης σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες Τζέμα Χάρις, με τη βοήθεια 115 λαμπρών επιστημόνων και εκλεκτών επαγγελματιών. Οι ερωταπαντήσεις τους –που πιάνουν μιάμιση ως δύο σελίδες η καθεμιά –απλώνονται σε 263 μεστές σελίδες, ακολουθούμενες από οκτώ σελίδες «κομμένων» χιουμοριστικών απαντήσεων, 23 σελίδες παρουσίασης των απαντούντων και οκτώ σελίδες ευρετηρίου.
Το βιβλίο ξεκινά με την ερώτηση αν «υπάρχουν ζώα που δεν έχουμε ακόμη ανακαλύψει» και συνεχίζει με το «τι θα πάθω αν φάω ένα σκουλήκι», «τι είναι τα άτομα», «γιατί γίνεται πάντα αυτό που λένε οι μεγάλοι», «γιατί το αίμα είναι κόκκινο και όχι γαλάζιο», «πώς φτιάχνονται τα όνειρα» κτλ. Μπαίνει και στα βαθιά με ερωτήσεις όπως «υπάρχουν οι εξωγήινου;», «γιατί τα ζώα δεν μπορούν να μιλήσουν όπως εμείς;», «γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι κακοί;», «γιατί δεν ζούμε για πάντα;», για να φτάσει και σε ερωτήσεις που έχει μάλλον και ο ίδιος ο νονός ή ο γονιός: «Πώς ελέγχει ο εγκέφαλος τον εαυτό μου;», «γιατί ο χρόνος κυλάει αργά όταν θέλουμε να κυλήσει γρήγορα;», «θα καταφέρουμε ποτέ να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο;», «γιατί υπάρχει το Διαδίκτυο;» ή «πώς ερωτευόμαστε;».
Είναι ένα βιβλίο τίμιο, ευθύβολο, σταράτο, με τη σωστή δόση χιούμορ. Δεν θα σας προδώσει ποτέ απέναντι στο παιδί, δεν θα υπεκφύγει με «εξυπνάδες», δεν θα πλατειάσει άσκοπα. Είναι ένας «πνευματικός βοηθός» καλογραμμένος, εναρμονισμένος με την ψυχολογία των δημοτικών χρόνων του παιδιού, ένας «παντογνώστης» που θα σας ξελασπώσει. Αν είχε και πιο «ζεστό» εξώφυλλο, θα ήταν ένα βιβλίο που θα διεκδικούσε το άριστα. Προτιμήστε το έναντι οποιασδήποτε φανταχτερής λαμπάδας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ