Ενας από τους τομείς που παρουσιάζουν ιδιαίτερη άνθηση και εμφανίζουν ενδιαφέροντα αλλά και εντυπωσιακά σε πολλές περιπτώσεις αποτελέσματα είναι αυτός των προηγμένων επιστρώσεων οι οποίες αποτελούν προϊόν των ερευνών του κόσμου της νανοτεχνολογίας. Καθημερινά δημιουργούνται επιστρώσεις κάθε είδους και για κάθε επιφάνεια με εντυπωσιακές, σχεδόν «μαγικές» ιδιότητες. Τέτοιες επιστρώσεις τοποθετούνται σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης και φροντίζουν να αυξάνουν σημαντικά την ανθεκτικότητα και τη λειτουργικότητά τους.
Αλέκιαστο μπλουζάκι


Για τους αδέξιους, που τείνουν να δηλώνουν τι έχουν μόλις πιει ή φάει μέσω των… λεκέδων που συγκεντρώνουν στα ρούχα τους, έρχεται το «αλέκιαστο» μπλουζάκι. Πρόκειται για ένα Τ-shirt που επινόησε ο φοιτητής Αμίρ Πατέλ, από το Σαν Φρανσίσκο, το οποίο (ευτυχώς για πολλούς) αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στον Μάιο του 2014. Το παντοτινά αστραφτερό μπλουζάκι Silic, όπως ονομάζεται, αποτελείται από πολυεστέρα «βαπτισμένο» σε έναν ειδικό συνδυασμό χημικών ουσιών, με αποτέλεσμα να είναι αδιάβροχο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι πιο επίμονοι λεκέδες από κέτσαπ, κόκκινο κρασί, μελάνι κτλ. θα αποτελούν πλέον παρελθόν.
Το μυστικό, σύμφωνα με τον νεαρό δημιουργό της λευκής μπλούζας, κρύβεται στη νανοτεχνολογία και στα δισεκατομμύρια σωματίδια πυριτίου τα οποία «ντύνουν» τις ίνες του υφάσματος.
Ετσι μόλις κάποιο υγρό έρθει σε επαφή με το «θωρακισμένο» ύφασμα δεν εισέρχεται στις ίνες αλλά, αντίθετα, σχηματίζει σφαιρίδια στην επιφάνειά του τα οποία απλά κυλούν και απομακρύνονται από αυτό.
Αδιάβροχα τηλέφωνα


Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ δημιούργησε μια ειδική επίστρωση η οποία τοποθετούμενη σε κινητά τηλέφωνα τα μετατρέπει σε πλήρως αδιάβροχα. Την επίστρωση ανέπτυξαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια και έχει πάχος μόλις λίγων ατόμων. Είναι έξι χιλιάδες φορές πιο λεπτή από μια ανθρώπινη τρίχα. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της η επίστρωση αυτή μπορεί να διατηρεί ανέπαφα τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά εξαρτήματα του κινητού τηλεφώνου ακόμη και αν αυτό βρίσκεται μέσα σε νερό όχι για λίγη ώρα αλλά για πολλές ημέρες! Η επίστρωση προστατεύει το κινητό τηλέφωνο και από τη σκόνη, τον αέρα κ.λπ.
Τα απωθητικά υφάσματα


Tην απάντηση στον εφιάλτη των επίμονων λεκέδων φαίνεται πως βρήκανερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ. Δημιούργησαν «παντοφοβικά» υφάσματα τα οποία με τη βοήθεια μιας «αέρινης» επίστρωσης απωθούν ακόμη και τους πιο δυνατούς «εχθρούς» όπως π.χ. το λάδι, το πετρέλαιο και το οξύ. Η καινοτόμος επίστρωση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελείται κατά 95% από… αέρα κοπανιστό με αποτέλεσμα να μη βαραίνει τα υφάσματα αλλά να τους επιτρέπει να «αναπνέουν». Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ειδικό ρουχισμό που θα προστατεύει τους στρατιώτες από την έκθεση σε χημικά ή ακόμη και σε προηγμένες βαφές μηδενικού βάρους π.χ. για πλοία.
Αυτοκίνητα που επιδιορθώνονται μόνα τους


Μια έξυπνη επίστρωση με ιδιότητες αυτοεπιδιόρθωσης σε περίπτωση επιφανειακής φθοράς ανέπτυξαν οι ειδικοί του Πολυτεχνείου του Αϊντχόφεν στην Ολλανδία. Οπως περιγράφουν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Advanced Materials» η επίστρωση θα μπορούσε να έχει ανεξάντλητες εφαρμογές, από τις επιφάνειες διαφόρων αντικειμένων και ηλεκτρονικών συσκευών ως τις επιφάνειες οχημάτων και αεροσκαφών.
Οι «λειτουργικές» επιστρώσεις, όπως ονομάζονται, δεν είναι καινούργιες. Κατά τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί αρκετές, οι οποίες χάρη στη μοριακή νανοδομή τους διαθέτουν από υδροφοβικές ως αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Οι ολλανδοί ερευνητές κατάφεραν ωστόσο να αναπτύξουν μια επίστρωση, η οποία μεταξύ άλλων διαθέτει και δυνατότητες «αυτοΐασης» σε περίπτωση φθοράς. Συγκεκριμένα, δημιούργησαν ένα υλικό το οποίο μέσω των πολλαπλών στρώσεων εφαρμογής του μπορεί να «παρακολουθεί» διαρκώς την κατάσταση των μοριακών νανοδομών του.
Για παράδειγμα, η γρατζουνιά στη βαφή ενός «άτρωτου» αυτοκινήτου που θα φέρει την εν λόγω επίστρωση θα εντοπίζεται αυτομάτως από τα «επιβλέποντα» κατώτερα στρώματα, τα οποία στη συνέχεια θα επαναπροσανατολίζονται «μετακομίζοντας» προς τα έξω. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το άμεσο γέμισμα της γρατζουνιάς. Οι εφαρμογές της «ζωντανής» θωράκισης είναι πολλές. Κατά τους ειδικούς, θα μπορούσαν να ξεκινούν από αυτοκαθαριζόμενα οχήματα (όπως αυτοκίνητα και αεροσκάφη) στα οποία οι μικροφθορές θα αποτελούν παρελθόν και να καταλήγουν σε συσκευές καθημερινής χρήσης (όπως κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και οθόνες) που θα αντιστέκονται στις δαχτυλιές και τη βρωμιά.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 7 Ιανουαρίου 2014

HeliosPlus