18 Νοεμβρίου


«Η επιστήμη του Αλλου», στο Καφέ


ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, ΛΕΩΦ. ΣΤΡΑΤΟΥ 2α, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται για ένατη συνεχή χρονιά η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης». Αύριο, στις 18.30, η συζήτηση του επόμενου καφέ θα αφορά την ψυχανάλυση. Για αυτή την παρεξηγημένη θεωρία του Φρόιντ που, ανάμεσα σε επιστήμη και τεχνική, καθιστά τη σχέση με τον Αλλον κεντρικό πυρήνα της ψυχικής ζωής του ανθρώπου, θα μιλήσει ο κλινικός ψυχολόγος και ψυχαναλυτής Γιάννης Βαϊτσαράς. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 821231, είσοδος ελεύθερη.
19 Νοεμβρίου


Ο «Ορίζοντας 2020» για τις ΤΠΕ


ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ, ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 48, ΑΘΗΝΑ
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης διοργανώνει μεθαύριο ημερίδα με θέμα «Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών στον Ορίζοντα 2020». Σε αυτήν, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κώστας Γληνός και Θωμάς Σκορδάς, θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα «Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών» στους διαφορετικούς πυλώνες του προγράμματος ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020 της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν οι θέσεις της Ελλάδας για τα συγκεκριμένα προγράμματα, η ελληνική εμπειρία στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο και, τέλος, στατιστικά στοιχεία για την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών του 7ου ΠΠ. Είσοδος ελεύθερη, αλλά απαιτείται εγγραφή στο www.ekt.gr/news/events/ekt/2013-11-19/participation_form.htm/. Πάντως, η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη διεύθυνση www.ekt.gr/events/live/.
19-20 Νοεμβρίου


Επεξεργασία αγροτικών υπολειμμάτων


ΣΥΝΕ∆ΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΕΤΑ, 6ο ΧΛΜ. ΧΑΡΙΛΑΟΥ-ΘΕΡΜΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το Εργαστήριο Φυσικών Πόρων και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (ΕΦΕΜ), το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) διοργανώνουν τη διημερίδα «Καινοτόμες μέθοδοι για ολοκληρωμένη αξιοποίηση των υπολειμμάτων από την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων». Για περισσότερα στοιχεία τηλεφωνήστε στο 2310 498182 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.nrre.cperi.certh.gr/events/?show=currentEvent&&event=28/.
19-22 Νοεμβρίου


Μεταδεδομένα και Σημασιολογία


ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης διοργανώνει το 7ο Διεθνές Συνέδριο Μεταδεδομένων και Σημασιολογικής Ερευνας (MTSR’13). Στο πλαίσιό του θα προβληθούν νέες γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές για την εφαρμογή των σημασιολογικών τεχνολογιών σε διαφορετικά είδη πληροφοριακών περιβαλλόντων και εφαρμογών, όπως στην πολιτισμική πληροφορική, τα αποθετήρια και τις ψηφιακές βιβλιοθήκες, τις εφαρμογές τηλεκπαίδευσης… ως και τα ιατρικά πληροφοριακά συστήματα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο http://mtsr2013.teithe.gr/ (αγγλιστί) ή τηλεφωνήστε στο 2310 791236.
20 & 22-24 Νοεμβρίου


Μικρόβια και Υπνος, στο Ευγενίδειο

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ, ΛΕΩΦ. ΣΥΓΓΡΟΥ 387, Π. ΦΑΛΗΡΟ

To βιβλίο «Tα Μικρόβια και ο Ανθρωπος», των καθηγητών μικροβιολογίας Νίκου Λεγάκη και Στέλιου Χατζηπαναγιώτου, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη και ώρα 18.30, με κύρια εισήγηση εκείνη του ακαδημαϊκού και καθηγητή του Πανεπιστημίου Harvard Δ. Τριχόπουλου. Θα τονιστείη καθοριστική σημασία της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του ανθρώπου για την εξέλιξη και τη διατήρηση τηςυγείας του, αλλά ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί και στα «κακά» μικρόβια, στις λοιμώξεις που προκαλούν και ιδιαίτερα στον τρόπο μετάδοσης και στην προφύλαξη από αυτά. Από την Παρασκευή όμως, στις 8.30, ως και την Κυριακή, στις 15.30, θα διεξαχθεί στο Ευγενίδειο το 5ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο για την Ερευνα του Υπνου, με διοργανωτή την Ελληνική Εταιρεία Ερευνας του Υπνου. Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων για το μεν βιβλίο στα τηλέφωνα 210 9469631 και 632, για το δε συνέδριο στο 210 3615201.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ