Ενα φορτηγό πλοίο ικανό να μεταφέρει φορτίο με τη δύναμη του… ανέμου σχεδίασαν οι ειδικοί της νορβηγικής εταιρείας Lade AS. Ο λόγος για το υβριδικό Vindskip, ή αλλιώς «πλοίο του ανέμου», το οποίο καταναλώνει 60% λιγότερα καύσιμα, με αποτέλεσμα να εκπέμπει στην ατμόσφαιρα 80% λιγότερους ρύπους.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, αν και οι μηχανές παραμένουν απαραίτητες, το αεροδυναμικό πλοίο λόγω του «πράσινου» σχεδιασμού του εκμεταλλεύεται πλήρως τη δύναμη του ανέμου για την κίνησή του και κινείται σαν να είχε πανιά, ενώ διαθέτει και κινητήρα υγροποιημένου φυσικού αερίου για περαιτέρω βοήθεια.
Ενα ειδικό λογισμικό παρακολουθεί τις καιρικές συνθήκες και την ένταση του ανέμου και υπολογίζει το καλύτερο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον δρομολόγιο. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι εμπνεύστηκε το πρωτοποριακό σχέδιο από την αεροναυπηγική.
Προσθετικά μέλη για χελώνες
Χάρη στην ανάπτυξη λαστιχένιων προσθετικών πτερυγίων από τους επιστήμονες, ακρωτηριασμένες από καρχαρίες θαλάσσιες χελώνες λαμβάνουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γιου: μιας 25χρονης θαλάσσιας χελώνας η οποία έχασε το μεγαλύτερο μέρος των μπροστινών της πτερυγίων από επίθεση καρχαρία το 2008 και έκτοτε έχει «φορέσει» 27 ζευγάρια προσθετικών μελών. Σήμερα και κατόπιν σκληρής και επίμονης δουλειάς των ερευνητών του Θαλάσσιου Πάρκου Σούμα, στο Κόμπε της Κίνας, η Γιου απολαμβάνει με άνεση τις βουτιές της με ένα ακόμη ζευγάρι προσθετικά μέλη. Τα τεχνητά πεπλατυσμένα πτερύγια συνδέονται με ένα μαλακό γιλέκο το οποίο φοριέται από το κεφάλι της χελώνας.
Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει αρκετές απόπειρες για την τοποθέτηση προσθετικών μελών σε θαλάσσιες χελώνες, οι κινέζοι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι η πρώτη φορά που χελώνα κολυμπάει απολαμβάνοντας τα νέα της πτερύγια και χωρίς να εμφανίζει οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη χρήση τους.
«Εργαστήκαμε πολύ σκληρά για τον σχεδιασμό του γιλέκου ώστε να παραμένει στη θέση του παρά τις κινήσεις της χελώνας» εξηγεί ο δρ Ναόκι Καμεζάκι.
Η βάρους 90 κιλών Γιου αποτελεί τουριστική ατραξιόν του πάρκου. Πλέον, χάρη στα νέα της πτερύγια, είναι σε θέση να κολυμπάει ευτυχισμένη.
Κλοπή… δακτυλικών αποτυπωμάτων
Λίγες μόλις ημέρες μετά την κυκλοφορία του νέου iPhone 5S, χάκερ κατάφεραν να «διαρρήξουν» το πανίσχυρο σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων, Touch ID.
Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός σύνδεσμος χάκερ Chaos Computer Club (CCC), με έδρα στο Βερολίνο, υποστηρίζει ότι κατάφερε «επιτυχώς να σπάσει το βιομετρικό σύστημα ασφάλειας Touch ID της Apple χρησιμοποιώντας απλά καθημερινά αντικείμενα».
Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του συνδέσμου, οι χάκερ προχώρησαν στη φωτογράφιση των δακτυλικών αποτυπωμάτων που είχε αφήσει ο κάτοχος της συσκευής πάνω σε ένα γυάλινο ποτήρι. Στη συνέχεια σκάναραν τη φωτογραφία και με τη βοήθεια εκτυπωτή λέιζερ εκτύπωσαν τα δακτυλικά αποτυπώματα πάνω σε μια διαφάνεια, τα οποία κάλυψαν με ξυλόκολλα. Μόλις η κόλλα στέγνωσε, οι χάκερ απλά αφαίρεσαν το υλικό από τη διαφάνεια και το πέρασαν από τον σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αποτέλεσμα, η συσκευή ξεκλείδωσε παραδιδόμενη στον… νέο της κάτοχο. Για τους δύσπιστους μάλιστα στη σελίδα του CCC υπάρχει το απαραίτητο οπτικοακουστικό υλικό.
Η Apple από την πλευρά της υποστηρίζει ότι το Touch ID είναι ασφαλές. «Το συγκεκριμένο σύστημα έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει την εισαγωγή κωδικού ξεκλειδώματος –παρ’ όλα αυτά μετά τη διαδικασία αναγνώρισης των δακτυλικών αποτυπωμάτων απαιτείται η εισαγωγή του κωδικού ασφαλείας για επιβεβαίωση της ταυτότητας του χρήστη» αναφέρει η αμερικανική εταιρεία.
ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΟΘΟΝΗ ΕΝ ΟΨΕΙ
Ονομάζεται PhotoProtect και αναπτύχθηκε από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Φλόριδας στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια αντιβακτηριακή επίστρωση, η οποία σχεδιάστηκε με σκοπό να «φυλακίζει» και να σκοτώνει τα βακτήρια στις διάφορες επιφάνειες, αποτρέποντας το «ταξίδι» τους στα χέρια μας.
Το PhotoProtect έλαβε την ονομασία του επειδή ενεργοποιείται από τον φωτισμό εσωτερικού χώρου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί υπό μορφή σπρέι να ψεκαστεί σε διάφορες επιφάνειες, όπως π.χ. τραπέζια, πληκτρολόγια, κινητά, οθόνες αφής, πόμολα κ.ά., ενώ έχει διάρκεια ζωής ενός έτους.
Το «θαυματουργό» διάλυμα, είναι τόσο ισχυρό ώστε να εξουδετερώνει ακόμη και τους πιο «επίμονους» μικροοργανισμούς, όπως π.χ. τα σπόρια μυκήτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ