Ευγένιος Τριβιζάς
Φουφήχτρα, η μάγισσα με την ηλεκτρική σκούπα
Εκδόσεις Μίνωας,
σελ. 94, τιμή 14,90 ευρώ

Κάθε χρόνο στην περίοδο των διακοπών οι γονείς βιώνουμε ένα μικρό δίλημμα: να αφήσουμε τα παιδιά εντελώς ξένοιαστα να χαρούν το καλοκαίρι ή να προσπαθήσουμε να εισαγάγουμε στο πρόγραμμά τους και «λίγο σχολείο»; Ε λοιπόν, υπάρχει τρόπος να έχει κανείς και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο αν περάσει την εκπαίδευση μέσα από μια απολαυστική διαδικασία, αν αξιοποιήσει την αγάπη του παιδιού για ένα παιχνίδι ή ένα βιβλίο.

Αυτόν τον διττό σκοπό απόλαυσης – εκπαίδευσης υπηρετούν άριστα τα δύο βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά από τη σειρά «Τα παραμύθια με τους αριθμούς» που επανακυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Μίνωας.
Οπως πιθανότατα γνωρίζουν ήδη πολλοί γονείς και τα παιδιά τους, η Φουφήχτρα, η μάγισσα με την ηλεκτρική σκούπα, μαθαίνει στα παιδιά τους αριθμούς καθώς και πρόσθεση και αφαίρεση, ενώ η Φιφή και η Φωφώ, οι φαντασμένες φάλαινες, τους διδάσκουν πολλαπλασιασμό και διαίρεση. Στις πρόσφατες επανεκδόσεις όμως, με εξαιρετική εικονογράφηση της Λίζας Ηλιού, δεν είναι μόνο οι ηρωίδες των βιβλίων που εκπαιδεύουν τα παιδιά.
Ευγένιος Τριβιζάς
Η Φιφή και η Φωφώ, οι φαντασμένες φάλαινες
Εκδόσεις Μίνωας,
σελ. 94, τιμή 14,90 ευρώ

Τις ευφυείς ιδέες του Τριβιζά διαδέχεται μια μεγάλη σειρά μαθηματικών ασκήσεων στο πνεύμα των παραμυθιών.

Παραδείγματος χάριν, όταν τα παιδιά έχουν διασκεδάσει παρακολουθώντας τη Φιφή να ηττάται συνεχώς από τη Φωφώ πρώτα στο κυνήγι του φαγητού και στη συνέχεια στο μοίρασμά του (η Φωφώ πετυχαίνει πάντα να πάρει μεγαλύτερη μερίδα εξαπατώντας τη Φιφή), καλούνται να διαπιστώσουν αν αυτό θα συνεχιστεί. Ετσι σε μια από τις ασκήσεις διαβάζουμε: «Η Φιφή και η Φωφώ και οι Φίλες τους, η Φλιφλί και η Φλοφλό, είδαν 16 τσούχτρες και αποφάσισαν να τις μοιραστούν δίκαια-δίκαια.
Πόσες τσούχτρες πρέπει να φάει η καθεμιά;».
Μα, θα μου πείτε, αυτό δεν μοιάζει με μια κλασική άσκηση; Ναι, αλλά όταν η άσκηση εμπλέκει αγαπημένους ήρωες, τότε τα μαθηματικά αποκτούν μια συναισθηματική διάσταση η οποία βοηθά να εγγράφονται στον εγκέφαλο των παιδιών οι νέες γνώσεις.
Και επειδή όπως ξέρουμε τα παιδιά αγαπούν να διαβάζουν και να ξαναδιαβάζουν ένα βιβλίο, το αίτημα για επανάληψη (μήτηρ πάσης μαθήσεως) είναι πολύ πιθανόν να προέρχεται από τα παιδιά αυτό το καλοκαίρι

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ