Μία ολόκληρη αρχαία πόλη των Μάγιας με πυραμίδες, πλατείες, γήπεδα και γλυπτά, παρέμενε κρυμμένη επί αιώνες στα πυκνά τροπικά δάση του Ανατολικού Μεξικού. Οι αρχαιολόγοι που την έφεραν στο φως ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες που έχουν ανακαλυφθεί στη χερσόνησο του Γιουκατάν και της έδωσαν το όνομα Τσακτούν –Κόκκινος Βράχος ή Μεγάλος Βράχος.
Η προκολομβιανή πόλη βρέθηκε 120 χλμ. δυτικά του Τσετουμάλ και υπολογίζεται ότι φιλοξενούσε 30.000 ως 40.000 κατοίκους –οι ειδικοί θεωρούν ότι ήταν λίγο μικρότερη σε πληθυσμό από το Τικάλ (τη διάσημη μεγαλούπολη των Μάγιας που βρίσκεται στη Γουατεμάλα), αν και τόνισαν ότι περαιτέρω έρευνες απαιτούνται για τον ακριβή προσδιορισμό του μεγέθους και του πληθυσμού της. Οπως δήλωσε πάντως ο επικεφαλής της ομάδας Ιβάν Σπράιτς, επίκουρος καθηγητής στην Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών της Σλοβενίας, μέχρι στιγμής έχουν ανασκαφεί 15 πυραμίδες (εκ των οποίων μία ύψους 23 μ.), γήπεδα όπου παιζόταν το ιδιαίτερα διαδεδομένο παιχνίδι της μπάλας και γλυπτά λαξεμένα σε πέτρα (γνωστά ως «στήλες»).
Η Τσακτούν γνώρισε μάλλον τη μεγαλύτερη άνθησή της στην ύστερη περίοδο του πολιτισμού των Μάγιας, το 600-900 μ.Χ. Ο καθηγητής Σπράιτς και οι συνεργάτες του «οδηγήθηκαν» σε αυτήν από αεροφωτογραφίες που είχαν ληφθεί πριν από 15 χρόνια από την Εθνική Επιτροπή Γνώσης και Χρήσης της Βιοποικιλότητας για την καταγραφή των φυσικών βιοτόπων του Μεξικού. Εντοπίζοντας στις φωτογραφίες αυτές κάποια ίχνη που έμοιαζαν με ερείπια, οι επιστήμονες αποφάσισαν να μεταβούν στην περιοχή και να κάνουν επιτόπιες έρευνες.
Αυτό δεν ήταν εύκολο. Επί τρεις εβδομάδες χρειάστηκε να ανοίξουν ένα μονοπάτι 16 χιλιομέτρων μέσα στη ζούγκλα ώσπου να φθάσουν στο σημείο, το οποίο όμως τους αποζημίωσε πλήρως αποκαλύπτοντας πληθώρα ευρημάτων. Αφού χαρτογράφησαν την περιοχή και κατέγραψαν τα μνημεία, ο καθηγητής Σπράιτς και οι συνεργάτες του έκλεισαν ξανά το μονοπάτι για να εμποδίσουν την πρόσβαση. Και αυτό γιατί, αν και η αρχαία πόλη ήταν άγνωστη στην αρχαιολογική κοινότητα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάποιοι την είχαν επισκεφθεί πριν από 20 με 30 χρόνια, αλλά κανένας έκτοτε. «Ολόκληρο το μέρος ήταν καλυμμένο από τη ζούγκλα, όμως ξυλοκόποι και συλλέκτες ρητίνης είχαν οπωσδήποτε βρεθεί εκεί, επειδή είδαμε τομές στα δένδρα» εξήγησε ο καθηγητής. «Το θέμα είναι ότι δεν είπαν τίποτε σε κανέναν».
Τα κτίσματα της Τσακτούν, και κυρίως το γεγονός ότι διέθετε τόσο πολλά γήπεδα, αποτελούν σύμφωνα με τον δρ Σπράιτς ενδείξεις ότι ήταν μία πολύ μεγάλη και σημαντική πόλη. Ο αρχαιολόγος εκτιμά ότι εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της γύρω στο έτος 1.000 μ.Χ., υποκύπτοντας μάλλον στη δημογραφική πίεση, την κλιματική αλλαγή, τους πολέμους και τις εξεγέρσεις. Οπως τόνισε, οι έρευνες που θα ακολουθήσουν θα ανασύρουν σαφέστερες απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα και ενδεχομένως θα ρίξουν νέο φως στις σχέσεις ανάμεσα στις διάφορες περιοχές της αυτοκρατορίας των Μάγιας εκείνης της περιόδου.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 28 Ιουνίου 2013

HeliosPlus