Εναν πολύτιμο βοηθό για αγρότες που ασχολούνται με βιολογικές καλλιέργειες ανέπτυξαν οι ειδικοί της αμερικανικής εταιρείας Blue River Technology. Πρόκειται για ένα ρομπότ ικανό να «οργώνει» με τη βοήθεια καμερών καλλιεργήσιμες εκτάσεις, να εντοπίζει ζιζάνια και να τα καταστρέφει χρησιμοποιώντας οργανικά λιπάσματα.
Η διαδικασία είναι απλή: το ρομπότ «διαβάζει» το έδαφος και στη συνέχεια με τη βοήθεια αλγορίθμων αναγνωρίζει τι βλέπει κάθε φορά, με αποτέλεσμα να ψεκάζει τα ζιζάνια εν κινήσει. Σύμφωνα με τον μηχανικό Χόρχε Χερόντ, το σύστημα αναγνωρίζει με ακρίβεια της τάξεως του 98%-99%.
Η επόμενη και βελτιωμένη έκδοση του ρομπότ, μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, αναμένεται να είναι εξοπλισμένη με έναν βραχίονα ώστε να μπορεί να ξεριζώνει επί τόπου τους «εχθρούς» των καλλιεργειών.
Για την ώρα το ρομπότ-«αγρότης» βρίσκεται σε στάδιο προτύπου, ωστόσο η εταιρεία πιστεύει ότι σύντομα θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην εμπορευματοποίησή του.
DIY: γάντια για οθόνες αφής
Οι οθόνες αφής και τα ζεστά χειμωνιάτικα γάντια δυστυχώς δεν πάνε μαζί. Εκτός και αν προσαρμόσουμε τα δεύτερα στα μέτρα των πρώτων: κάνοντάς τα δηλαδή «φιλικά» προς την ηλεκτρική αγωγιμότητα.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Popular Science», δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε χρήματα για την αγορά «επικοινωνιακών» γαντιών. Η κατασκευή διαδραστικών γαντιών από το μηδέν είναι ιδιαίτερα εύκολη, αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να βρουν νάιλον κλωστή με ασημένια επίστρωση (ώστε να είναι αγώγιμο) και ένα ζευγάρι γάντια. Σε επόμενη φάση, θα πρέπει να ράψουν στην κάτω μεριά του δείκτη ένα σχέδιο με τρόπο ώστε η ίδια κλωστή να αγγίζει και το δάκτυλο του χρήστη και την οθόνη αφής. Αν επιθυμούν να «ενεργοποιήσουν» και τους αντίχειρες, τότε η ίδια διαδικασία θα πρέπει επαναληφθεί στις αντίστοιχες θέσεις των γαντιών.
Καζανάκι μέσω… smartphone
Μια τουαλέτα που συγχρονίζεται και δέχεται εντολές μέσω «έξυπνων» κινητών τύπου iPhone και Αndroid δημιούργησε η ιαπωνική εταιρεία hi-tech ειδών υγιεινής Lixil.
Ο χειρισμός του πραγματοποιείται με τη βοήθεια της συνοδευτικής εφαρμογής My Satis, η οποία επιτρέπει στον χρήστη, πέρα από το καζανάκι, να ελέγχει και την πορεία της υγείας του βάσει της… εντερικής του δραστηριότητας.
Το μυστικό κρύβεται στην τεχνολογία Bluetooth, η οποία φέρνει τη λεκάνη σε επικοινωνία με το κινητό. Χάρη στο υπερσύγχρονο σύστημα ο χρήστης μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει την αγαπημένη του μουσική σε πλήρη απόδοση, μέσω των ηχείων που βρίσκονται στη βάση της λεκάνης. Δεν χρειάζεται μάλιστα να απλώσει ούτε το μικρό του δαχτυλάκι καθώς μέσω του κινητού του μπορεί να ενεργοποιήσει το καζανάκι, να σηκώσει το καπάκι της τουαλέτας ή ακόμη να θέσει σε λειτουργία το σπρέι καθαρισμού. Επιπλέον, το σύστημα καταγράφει κάθε φορά τα λειτουργικά έξοδα του υπερσύγχρονου «θρόνου» παρουσιάζοντας μια πλήρη εικόνα ως προς την κατανάλωση νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.
ΣΑΡΩΤΗΣ-ΕΚΤΥΠΩΤΗΣ ΜΠΡΑΪΓ
Με στόχο να κάνει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα περιφερειακά τους συστήματα πιο προσιτά σε άτομα με προβλήματα όρασης, ο ασιάτης σχεδιαστής Κιουνγκ Χο Γιανγκ επινόησε μια εύχρηστη συσκευή η οποία «μεταφράζει» κείμενα σε ηλεκτρονική ή εκτυπωμένη μορφή στη γλώσσα Μπράιγ (Braille).
To αναδιπλούμενο SimCheong Printer & Scanner, όπως ονομάζεται, προσαρμόζει το μέγεθός του σε εκείνο της σελίδας που σκανάρει κάθε φορά με μία κίνηση. Ετσι, μπορεί να δεχθεί μεγέθη χαρτιού από Α7 έως Α4.
Ο ευρηματικός σχεδιαστής παρ’ όλα αυτά δεν έχει αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες γύρω από τα μελλοντικά του σχέδια εμπορευματοποίησης της συσκευής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ