Για όσους σιχαίνονται τις «αγγαρείες» της κουζίνας, υπομονή, γιατί όπως φαίνεται από τα σχεδιαστικά πρότυπα που έχουν επιλεγεί να περάσουν στον τελικό του διαγωνισμού σχεδίoυ Electrolux Design Lab 2012 –ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο στις 25 Οκτωβρίου –σε λίγα χρόνια οι «έξυπνες» και διασκεδαστικές συσκευές δεν αποκλείεται να φέρουν την επανάσταση ακόμη και στον τρόπο που ανακατεύουμε το φαγητό! Εμείς επιλέξαμε μερικά από τα πρωτότυπα σχέδια και σας τα παρουσιάζουμε.
«Σκούπα» αέρος!

Τα εντυπωσιακά διάφανα μπαλάκια Aeroball αποτελούν την ευρηματική πρόταση του πολωνού σχεδιαστή Γιαν Ανκιερστάζν για μια καθαρή ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι. Τα μπαλάκια ίπτανται μέσα στον χώρο φιλτράροντας τον αέρα του δωματίου, ενώ παράλληλα απελευθερώνουν αρωματικά χώρου. Εμπνευσμένα από τη φύση και συγκεκριμένα τις πυγολαμπίδες, τα Aeroball «απορροφούν» το φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και το εκπέμπουν τη νύχτα σε έναν μαγικό χορό με στόχο μια καθαρή ατμόσφαιρα μακριά από τις επίμονες οσμές της κουζίνας.

Αυτόματο ανακάτεμα
Μοιάζει με γλυπτό που θυμίζει φυτό. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για το Easystir, τη σχεδιαστική απόπειρα της Λίζα Φρονταντότιρ Λόσταντ από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας, το οποίο έχει ως στόχο το «ξεκούραστο» ανακάτεμα καθώς ο αυτόματος αναδευτήρας στέκεται στο μαγειρικό σκεύος από μόνος του!Δεν λειτουργεί με μπαταρίες ή καλώδιο, γεγονός που κάνει τη χρήση του ιδιαίτερα εύκολη, ενώ επιτρέπει τη ρύθμιση της ταχύτητας του ανακατέματος. Το μέγεθός του, σύμφωνα με την επινοήτρια, επιτρέπει την εισαγωγή του σε οποιοδήποτε σκεύος ενώ ο καθαρισμός του αποτελεί παιχνιδάκι, καθώς μπαίνει στο πλυντήριο πιάτων.

Εικονικό ταξίδι στη… γεύση
Τι θα λέγατε αν θα μπορούσατε να απολαύσετε νεπαλέζικη κουζίνα στα Ιμαλάια ή ιταλική κουζίνα σε κεντρική πλατεία της Ρώμης; Το Be There, του Μίκους Βάναγκς από την Ακαδημία Τέχνης της Λετονίας, αποτελεί ένα πρωτοποριακό σύστημα το οποίο μπορεί να μεταφέρει την κουζίνα μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη, δημιουργώντας την ανάλογη ατμόσφαιρα. Με τη βοήθεια των οθονών του συστήματος που «ντύνουν» τον χώρο, ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει βίντεο με συνταγές ενόσω μαγειρεύει, ενώ κατά τη διάρκεια του φαγητού μπορεί να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα επιλέγοντας την προβολή συγκεκριμένων θεματικών ενοτήτων από όλον τον κόσμο.
Χούλα στο πλύσιμο των ρούχων
Εναν επαναστατικό και παράλληλα διασκεδαστικό τρόπο πλύσης των ρούχων επινόησε ο Σανγκ-Σόον Λι από το Πανεπιστήμιο Γιονγκίν στη Νότια Κορέα. Σχεδίασε το Hula Washer, το οποίο είναι ό,τι ακριβώς μαρτυρεί το όνομά του: ένα πλυντήριο με μορφή χούλα χουπ. Η χρήση του καινοτόμου πλυντηρίου είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς το μόνο που καλείται να κάνει ο χρήστης είναι να εισαγάγει τα βρώμικα ρούχα του στο εσωτερικό του χοντρού χούλα χουπ και να προσθέσει υγρό πλύσης. Στη συνέχεια μπορεί απλά να βάλει την αγαπημένη του μουσική και να λικνιστεί στους ρυθμούς τής… χούλα, δημιουργώντας μπουρμπουλήθρες στο εσωτερικό της «κουλούρας». Το Hula Washer είναι ελαφρύ και αποτελείται από αποσπώμενα μέρη, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να «σπάσει» και να μεταφερθεί εύκολα οπουδήποτε.
«Ακούραστος» ηλεκτρονικός σομελιέ
Το απόλυτο εργαλείο για τους λάτρεις του καλού κρασιού δημιούργησε ο Τσέχος Ρόμαν Μπλάχινκα από το Πολυτεχνείο του Μπρνο. Πρόκειται για το Wine Steward, έναν ηλεκτρονικό «σομελιέ» ο οποίος αγκαλιάζει τη φιάλη του κρασιού εμφανίζοντας παράλληλα σημαντικά στοιχεία σχετικά με το περιεχόμενό της (περιεκτικότητα σε αλκοόλ, οξύτητα και θερμοκρασία) στη μαύρη κάθετη οθόνη του. Επίσης, λειτουργεί ως σταθεροποιητής θερμοκρασίας, διατηρώντας τα επίπεδά της σταθερά για ακόμη μεγαλύτερη γευστική απόλαυση από την πρώτη ως την τελευταία σταγόνα. Η έξυπνη συσκευή διαθέτει ειδικό σύστημα «κενού» στο στόμιό της, διασφαλίζοντας έτσι τη διατήρηση του περισσευούμενου περιεχομένου της φιάλης σε άριστη κατάσταση.

Ψυγείο με… μύτη

Πόσες φορές δεν έχει τύχει να ξεχάσουμε φαγητό στο ψυγείο ώσπου αυτό να… φυτρώσει; Προς αποφυγήν των δυσάρεστων οσμών, ο Βίλιους Ντρινγκέλις από τη Λιθουανία δημιούργησε μια ηλεκτρονική… μύτη για το ψυγείο.
Η Fridge Nose, όπως ονομάζεται, προβάλλει στην οθόνη της πληροφορίες γύρω από τα τρόφιμα που βρίσκονται μέσα στον θάλαμο του ψυγείου. Με τη βοήθεια αισθητήρων που προστίθενται στα τρόφιμα, η ηλεκτρονική μύτη είναι σε θέση να αναγνωρίζει πότε αυτά έχουν λήξει ή να υπολογίζει πόσο καιρό ακόμη μπορούν να «αντέξουν». Χάρη στη μαγνητική βάση, η Fridge Nose κολλά στο εξωτερικό της πόρτας του ψυγείου με αποτέλεσμα ο χρήστης να γνωρίζει τα πάντα για το περιεχόμενο του ψυγείου χωρίς να χρειάζεται καν να ανοίξει την πόρτα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ