Στην «πυρά» έχουν ριχτεί κυριολεκτικά οι εταιρείες Google και Esri, καθώς ανάμεσα στις τελευταίες τους δραστηριότητες συγκαταλέγεται και η χαρτογράφηση πυρκαγιών εν εξελίξει.
Οι «πύρινοι» χάρτες των δύο εταιρειών που για την ώρα καλύπτουν τις Πολιτείες των ΗΠΑ ανανεώνονται διαρκώς με αποτέλεσμα να βοηθούν τόσο την ενημέρωση του κοινού όσο και των αρμόδιων αρχών.
«Κύρια χρήση των χαρτών αυτών είναι η ενημέρωση των κατοίκων γύρω από την εξέλιξη των πυρκαγιών και την κατεύθυνση που παίρνουν αυτές ώστε να γνωρίζουν κατά πόσο θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους» εξηγεί ο Μάικλ Γκουντσάιλντ, καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.
Πριν από λίγες μέρες μόνο στο Κολοράντο περισσότεροι από 32.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους στο έλεος της πύρινης κόλασης.
Η υπηρεσία παρακολούθησης των μετώπων της πυρκαγιάς των αμερικανικών Esri και Google βασίζεται τόσο σε δεδομένα των επίσημων ιστοσελίδων των αρμόδιων αρχών όσο και σε «φρέσκες» πληροφορίες της στιγμής, με στόχο την άμεση ενημέρωσή της.

Μπλουζάκι θα φορτίζει το κινητό
Βαμβακερό ύφασμα ικανό να «φορτίζει» μικροσυσκευές ή ακόμα και ταμπλέτες ανέπτυξαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας.
«Φοράμε υφάσματα κάθε μέρα» εξηγεί ο επικεφαλής της επαναστατικής επινόησης Ζιαοντόνγκ Λι. «Μια μέρα λοιπόν το βαμβακερό μας t-shirt θα μπορούσε να φιλοξενεί διάφορες… λειτουργίες, όπως τη φόρτιση των αγαπημένων μας γκάτζετ μέσω μιας ενσωματωμένης, εύκαμπτης συσκευής συσσώρευσης ενέργειας».
Οι ερευνητές μούλιασαν ένα κοινό βαμβακερό μπλουζάκι σε ένα φθοριούχο διάλυμα και στη συνέχεια το στέγνωσαν και το έψησαν σε υψηλή θερμοκρασία, αφαιρώντας όμως το οξυγόνο για να μην καεί. Με τη βοήθεια υπέρυθρης φασματοσκοπίας, οι ειδικοί είδαν ότι η κυτταρίνη των βαμβακερών ινών είχε μετατραπεί σε ίνες ενεργού άνθρακα. Μάλιστα αυτές μπορούσαν να διπλωθούν χωρίς να σπάνε.
Μέσα από δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ειδικοί στη συνέχεια φάνηκε ότι οι ίνες άνθρακα συμπεριφέρονταν σαν πυκνωτές, αποθηκεύοντας ηλεκτρική ενέργεια. Χάρη σε μια ειδική επικάλυψή τους με ένα νανοϋλικό οξειδίου του μαγνησίου, οι επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν το «υβρίδιο» του βαμβακερού υφάσματος σε υπέρ-πυκνωτή υψηλής απόδοσης.

Οθόνη από… σαπουνάδα
Τη λεπτότερη οθόνη αφής στον κόσμο από… σαπουνάδα δημιούργησαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τόκιο. Παρά το γεγονός ότι αποτελείται από μια εύθραυστη φούσκα σαπουνάδας, η εντυπωσιακή και σχεδόν ανύπαρκτη οθόνη επιτρέπει την προβολή κινούμενων εικόνων στην επιφάνειά της, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση ολογράμματος.
Σε αντίθεση με τις συμβατικές οθόνες, η καινοτομία των Ιαπώνων διαθέτει χαρακτηριστικά όπως η διαφάνεια και η ανάκλαση του φωτός. Οι ερευνητές κατάφεραν να τα «τιθασεύσουν» με τη βοήθεια υπερηχητικών κυμάτων, τα οποία τους επιτρέπουν την αλλοίωση της επιφάνειας της «άυλης» οθόνης. Eτσι, οι προβαλλόμενες εικόνες μπορούν να αλλάζουν σε χρόνο-ρεκόρ ή ακόμη να παρουσιάζουν τρισδιάστατη όψη.
Οι κολλοειδείς ουσίες από τις οποίες αποτελείται το ειδικό διάλυμα της «διάφανης» οθόνης αποτρέπουν το «σπάσιμό» της και αντίθετα επιτρέπουν την αφή και την εισχώρηση αντικειμένων στη διαδραστική επιφάνειά της χωρίς πρόβλημα.

Χάρτινο κρεβάτι με ατσάλινη αντοχή
Αν τα πράγματα καταρρέουν στην ιδέα ενός χάρτινου πύργου, τότε στην περίπτωση ενός χάρτινου κρεβατιού ίσως να είναι πολύ χειρότερα. Απάντηση στη συγκεκριμένη πρόκληση θέλησε να δώσει η αυστραλιανή εταιρεία The Karton Group σχεδιάζοντας ένα κρεβάτι από χαρτόνι, το οποίο παρ’ όλα αυτά φαίνεται να διαθέτει… ατσάλινη αντοχή.
Σύμφωνα με τους επινοητές του μάλιστα ο οικολογικός σκελετός μπορεί να σηκώσει το βάρος ούτε ενός, ούτε δύο αλλά 22 ατόμων. Το κρεβάτι Paperpedic, όπως ονομάζεται, μπορεί με μερικές εύκολες κινήσεις να μετατραπεί από μονό σε υπέρδιπλο, ενώ στο κάτω μέρος του διαθέτει και αποθηκευτικό χώρο. Συνοδεύεται από εξίσου καλαίσθητα κομοδίνα από το ίδιο υλικό.
Οι κατασκευαστές του ισχυρίζονται ότι το μυστικό της μεγάλης αντοχής του κρεβατιού κρύβεται στις πτυχώσεις του χαρτονιού στο κάτω μέρος του, οι οποίες σχηματίζουν μια υπερ-ανθεκτική δομή. Για την ώρα το «πουπουλένιο» αλλά παράλληλα ατσάλινο κρεβάτι πωλείται στην Αυστραλία, αλλά οι υπεύθυνοι της εταιρείας πιστεύουν ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμο προς αποστολή και στην υπόλοιπη υφήλιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ