10
δισεκατομμύρια bits δεδομένων φτάνουν στον αμφιβληστροειδή μας ανά δευτερόλεπτο.

6
εκατομμύρια bits διαπερνούν τον αμφιβληστροειδή μας ανά δευτερόλεπτο.

10.000
bits δεδομένων φτάνουν στον οπτικό φλοιό ανά δευτερόλεπτο.

Η φωνή της μαμάς θεραπεύει!

Τα πολύ πρόωρα μωρά μπορεί να έχουν καλύτερη εξέλιξη αν ακούνε τη φωνή της μητέρας τους. Αυτό ήταν το συμπέρασμα αμερικανών επιστημόνων του Νοσοκομείου Brigham οι οποίοι προσπάθησαν να απαλύνουν το σοκ της άκαιρης εξόδου από τη μήτρα 14 μωρών τα οποία γεννήθηκαν ύστερα από κύηση 26-32 εβδομάδων. Ετσι, για την περίοδο που βρίσκονταν στη θερμοκοιτίδα, τα μωρά άκουγαν τέσσερις φορές την ημέρα τον ήχο της φωνής αλλά και τον χτύπο της καρδιάς της μητέρας τους με τη βοήθεια ενός ειδικού ηχητικού συστήματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά αυτά διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άπνοια (διακοπή της αναπνοής για περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα) ή βραχυκαρδία. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζονται εκτενέστερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά τους, αλλά εκτιμούν ότι έχουν εντοπίσει στη φωνή της μητέρας έναν σημαντικό παράγοντα για την υγεία των πρόωρων μωρών.

Θαλασσινό… σιτάρι!

Αυστραλοί βιολόγοι πέτυχαν να δημιουργήσουν μια νέα ποικιλία σιταριού η οποία όχι μόνο μπορεί να μεγαλώνει σε συνθήκες αυξημένης αλατότητας των εδαφών, αλλά το κάνει χωρίς εκπτώσεις στην παραγωγή. Σύμφωνα με το άρθρο τους στην επιθεώρηση «Nature Biotechnology», η νέα ποικιλία φυτεμένη σε «αλμυρά» εδάφη έδωσε παραγωγή αυξημένη κατά 25% σε σχέση με την ευρέως καλλιεργούμενη ποικιλία στην Αυστραλία.

ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Γιατί τα αφτιά μας δεν κουνιούνται;

Η αλήθεια είναι ότι μερικοί άνθρωποι το μπορούν περισσότερο από άλλους και κάποιοι μπορούν να το καταφέρουν με την εξάσκηση. Γενικά όμως αυτό φαίνεται ότι δεν είναι μέσα στο ανθρώπινο DNA μας. Μια θεωρία πάντως αναφέρει ότι δώσαμε κατά τη διάρκεια της εξέλιξής μας περισσότερη προσοχή στην όραση σε σχέση με την ακοή. Επίσης η μεγάλη ευελιξία της κεφαλής μας επιτρέπει να στρέφονται μαζί και τα αφτιά, ικανότητα που δεν διαθέτουν όλα τα ζώα.