Μια «διαδραστική» επιφάνεια μαγειρέματος που θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύουμε σήμερα ανέπτυξε η εταιρεία Thermador.

Η φουτουριστική εστία, ονόματι Freedom (ελευθερία), σπάει τα «δεσμά» της κλασικής κουζίνας, όπου ο χρήστης πρέπει να τοποθετήσει τα μαγειρικά σκεύη εντός των ορίων του ματιού. Αντίθετα, στην περίπτωσή της ο χρήστης είναι ελεύθερος να βάλει την κατσαρόλα όπου εκείνος επιθυμεί.

Πρόκειται για μια επαγωγική εστία (λειτουργεί με μαγνητικό πεδίο) η οποία χάρη σε ένα «έξυπνο» σύστημα 48 αισθητήρων είναι σε θέση να ανιχνεύει τις κατσαρόλες επάνω στην επιφάνειά της, διοχετεύοντας το μαγνητικό της πεδίο απευθείας προς τα μεταλλικά σκεύη. Αν μάλιστα κάποιος αλλάξει θέση στα σκεύη κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, η επιφάνεια αναπροσαρμόζεται αυτομάτως.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές της, η εστία Freedom μαγειρεύει ταχύτερα σε σχέση με άλλες κουζίνες, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα οικονομική. Επιπλέον προσφέρει ασφάλεια, αφού, όπως σε όλες τις επαγωγικές εστίες, η πλάκα δεν θερμαίνεται – θερμαίνονται μόνο τα σκεύη. Αυτό έχει ως συνέπεια και τον ευκολότερο καθαρισμό της συσκευής. Η ηλεκτρονική οθόνη αφής επιτρέπει στον χρήστη να παρακολουθεί με λεπτομέρεια την εξέλιξη του μαγειρέματος και να προχωρεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις.

Η κουζινική επιφάνεια νέας γενιάς αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αμερικανική αγορά τον Ιούλιο στη «θερμή» τιμή των 5.000 δολαρίων – δηλαδή περίπου 4.000 ευρώ.


Το Kinect ζυγίζει τους αστροναύτες

Σε φόρμα θα μπορούν να διατηρούνται πλέον οι αστροναύτες που βρίσκονται σε αποστολή στο Διάστημα χάρη σε ένα επαναστατικό σύστημα παρακολούθησης σωματικής μάζας που ανέπτυξε ο ερευνητής Καρμέλο Βελάρντο από το γαλλικό ινστιτούτο Eurecom, σε συνδυασμό με τον φημισμένο αισθητήρα Kinect της Microsoft.

Με τη βοήθεια του Kinect οι αστροναύτες θα μπορούν να καταγράφουν το βάρος τους και να παρακολουθούν στενά τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα τους λόγω μηδενικής βαρύτητας. Ως γνωστόν, μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων οι αστροναύτες μπορούν να χάσουν ως και το 15% της σωματικής τους μάζας ακριβώς επειδή οι μύες ατροφούν καθώς δεν χρησιμοποιούνται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) ακολουθεί καθημερινό πρόγραμμα ειδικών ασκήσεων διάρκειας δύο ωρών. Στην παρούσα φάση οι αστροναύτες χρησιμοποιούν ένα ογκώδες σύστημα ζύγισης, για τη λειτουργία του οποίου απαιτείται αρκετή ενέργεια.

«Η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε να είναι εφικτή, όχι όμως χωρίς προσπάθεια» σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής του Προγράμματος Μελέτης για τον Ανθρωπο της NASA Τζον Τσαρλς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μικροβαρύτητα οδηγεί στη μετατόπιση του νερού στο σώμα των αστροναυτών δημιουργώντας έτσι την πιθανότητα το τρισδιάστατο μοντέλο που καταγράφει ο Kinect να μην αντιστοιχεί στην πραγματική τους σωματική κατάσταση. «Ενδεχομένως ο συνδυασμός του νέου και του παλιού συστήματος να αποτελούσε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση» καταλήγει ο ίδιος.


Tablet με υπογραφή Nokia

Oνομάζεται Nokia I και αποτελεί την πρόταση του σχεδιαστή Yronimus για τη μελλοντική ταμπλέτα του φινλανδικού κολοσσού κινητής τηλεφωνίας. Σε λιτή, μινιμαλιστική γραμμή το concept tablet έχει βασιστεί στο έξυπνο μοντέλο Nokia Lumia 800.

Σύμφωνα με τον οραματιστή του, το πάχους μόλις 8,5 χιλιοστών Nokia I θα διαθέτει οθόνη AMOLED 11,6 ιντσών, ανάλυσης 1.280 x 800 pixels, ενώ το βάρος του δεν θα ξεπερνά τα 580 γραμμάρια.

Ακόμη, θα είναι εξοπλισμένο με μια εμπρόσθια κάμερα 2MP και μια οπίσθια 5ΜΡ, με δυνατότητα εγγραφής βίντεο υψηλής ευκρίνειας 1.080 p, 2GB RAM και εσωτερική μνήμη στα 32GB και 64GB αντίστοιχα.

Τέλος, η χρωματιστή ταμπλέτα θα «τρέχει» την ARM έκδοση των Windows 8 της Microsoft.


Το μηχάνημα που «βλέπει» τους πελάτες

Το iSample δεν είναι ένα απλό μηχάνημα αυτόματης πώλησης. Είναι ένα έξυπνο μηχάνημα αυτόματης πώλησης με… όραση, καθώς είναι σε θέση να «βλέπει» τους υποψήφιους πελάτες του και να «διαβάζει» την ηλικία τους.

Δημιουργήθηκε από την εταιρεία Kraft σε συνεργασία με την Intel και σχεδιάστηκε με σκοπό να σερβίρει τους μεγάλους και να… απορρίπτει τα παιδιά. Στην παρούσα φάση το iSample δοκιμάζεται στο Σικάγο και στη Νέα Υόρκη, στις ΗΠΑ. Ο λόγος δημιουργίας του «ρατσιστικού» μηχανήματος ήταν το γεγονός ότι η Kraft ήθελε να διαθέσει δωρεάν δείγματα του νέου της επιδορπίου Temptations αποκλειστικά και μόνο σε ενηλίκους.

Το μηχάνημα – η τεχνολογία του οποίου ήδη δοκιμάζεται και από άλλες εταιρείες, όπως π.χ. η Gillette – μαντεύει την ηλικία του ατόμου που στέκεται απέναντί του με τη βοήθεια βιομετρικών δεδομένων. Σύμφωνα με την Kraft πάντως, το iSample δεν καταγράφει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του πελάτη, δεν αποθηκεύει φωτογραφίες, ούτε προσωπικά δεδομένα του.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ