Όσοι δεν έχουν δει μέχρι σήμερα έκλειψη Σελήνης, επειδή έπρεπε να ξενυχτήσουν ή να χάσουν τη νυκτερινή έξοδό τους, δεν έχουν πια δικαιολογία! Η έκλειψη Σελήνης του προσεχούς Σαββάτου θα είναι ορατή από την Ελλάδα στις 5 το απόγευμα!

Η ολική έκλειψη Σελήνης της 10ης Δεκεμβρίου 2011 θα είναι η τελευταία έκλειψη της χρονιάς. Η ολική φάση της έκλειψης θα αρχίσει στις 4.04 μμ. ώρα Ελλάδος και η στιγμή του μεγίστου θα είναι στις 4.32 μμ., οπότε η Σελήνη θα μεσουρανεί στον Ειρηνικό Ωκεανό, πάνω από το νησί Γκουάμ.

Όμως οι κάτοικοι της Ελλάδας θα προλάβουν να πάρουν μια σύντομη ματιά της ολικής φάσης, χάρη στο γεγονός ότι η έκλειψη συμβαίνει κοντά στην αρχή του χειμώνα. Συγκεκριμένα αυτές τις μέρες ο Ήλιος βρίσκεται κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο, και έτσι δύει νωρίς το απόγευμα. Το Σάββατο θα δύσει στις 5 το απόγευμα ακριβώς, ενώ ο δίσκος της Σελήνης θα ανατείλει στις 4.57, ακριβώς την τελευταία στιγμή της ολικής φάσης! Όσοι ζουν σε περιοχή που έχει απρόσκοπτη θέα προς την Ανατολή, χωρίς βουνά, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την καφεκόκκινη Σελήνη να ανεβαίνει αργά στον ουρανό και να φαίνεται τεράστια, λόγω της γνωστής οφθαλμαπάτης που κάνει τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στον ορίζοντα να φαίνονται μεγαλύτερα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Η φάση της μερικής έκλειψης θα συνεχιστεί μετά τις 4.57 και θα τελειώσει στις 6.17 μμ., όταν ο ουρανός θα έχει σκοτεινιάσει για καλά. Όσοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορούν να παρατηρήσουν την έκλειψη και μέσω του υπολογιστή τους, από εδώ και εδώ.