JEFFREY BENNETT

Πέρα από τα U.F.O.

Αθήνα 3.10.2011

Εκδόσεις Liberal Books,

σελίδες 252, τιμή 23,50 ευρώ

«Κάποιες στιγμές σκέφτομαι ότι το Σύμπαν είναι γεμάτο ζωή και κάποιες όχι. Είτε έτσι είτε αλλιώς είναι εξίσου φανταστικό» έχει γράψει ο Αρθουρ Κλαρκ. Οπως εξηγεί ο Jeffrey Bennett, ο συγγραφέας του βιβλίου, πιστεύει ότι η σημασία της ερώτησης του Κλαρκ δεν βρίσκεται στο ποια θα είναι η απάντησή της, αλλά στο γεγονός ότι πρέπει να έχει μια απάντηση, όποια και αν είναι αυτή. Αλλά και η ερώτηση του νομπελίστα Ενρίκο Φέρμι «ποιοι είναι όλοι αυτοί;», σχετικά με τους υποτιθέμενους εξωγήινους, δείχνει ότι ενώ ο καιρός περνάει, επιφανείς άνθρωποι είχαν και έχουν προς το παρόν ερωτήματα χωρίς όμως απάντηση. Στη συνέχεια αναφέρεται στο βιβλίο ότι ως πλανητικός πολιτισμός συνολικά δεν έχουμε ενηλικιωθεί. Προκύπτουν νέες ιδέες από τους κατοίκους αυτού του πλανήτη και προχωρούμε σε νέες τεχνολογίες αλλά τα χρησιμοποιούμε όλα αυτά τόσο για δημιουργικούς σκοπούς όσο και για καταστροφικούς. Και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος που θα σκάβουν τα συντρίμμια του πολιτισμού μας θα αναρωτιούνται τι πήγε στραβά». Εννοώντας φαντάζομαι τους αρχαιολόγους κάποιου άλλου πολιτισμού που θα τύχει να πάρουν είδηση την ύπαρξή μας. Και όπως διευκρινίζεται στο βιβλίο, το πρόγραμμα SETI, που είναι ακόμη ενεργό, δεν ανιχνεύει οποιαδήποτε ένδειξη ύπαρξης ζωής αλλά μόνο σήματα που έχουν εκπέμψει άλλοι πολιτισμοί με σκοπό να κάνουν γνωστή την ύπαρξή τους σε κάποιο σημείο του Σύμπαντος. Αρα η απογοητευτική ως σήμερα συγκομιδή μηδέν απαντήσεων δεν απαντά οριστικά στο αν είμαστε τελείως μόνοι αλλά στο ότι πιθανώς και αν υπάρχουν άλλοι, δεν ενδιαφέρονται να δηλώσουν την παρουσία τους. Παλαιότερα μάλιστα υπήρχε και η θεωρία ότι μπορεί να υφίστανται πολύ πιο προχωρημένοι από εμάς πολιτισμοί που απλώς μας παρακολουθούν διότι έχουν αποφασίσει πως είμαστε ακόμη πολύ πίσω για να αξίζει τον κόπο να έλθουν σε επαφή μαζί μας.

Ο συγγραφέας αρκετά νωρίς, αν και το 50% περίπου του πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύει ότι μας επισκέπτονται ήδη UFO, λέει στους αναγνώστες: «Καμία απόδειξη από όσες έχουν δοθεί σε σχέση με τα UFO δεν πληροί επιστημονικά πρότυπα και επίσης μόλις καταλάβετε τι τεχνολογία πρέπει να έχουν αναπτύξει οι εξωγήινοι, αν όντως μας επισκέπτονται, θα δείτε ότι οι περισσότεροι σχετικοί ισχυρισμοί είναι απλώς παράλογοι!».

Το βιβλίο είναι ενδιαφέρον κυρίως στο τελευταίο κεφάλαιο όπου ακριβώς ασχολείται με τη φράση του Φέρμι: «Μα, ποιοι είναι όλοι αυτοί;». Στα αρνητικά πάντως θα πρέπει να καταλογίσουμε και μια πληθώρα τυπογραφικών και φιλολογικών λαθών στην ελληνική έκδοση και την έλλειψη αλφαβητικού ευρετηρίου στο τέλος ενώ υπάρχει κάτι ανάλογο στην αγγλική έκδοση.

Α. Γ.

Κωδικοποιημένη διατροφή

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡ. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗΣ

Οχι πάλι δίαιτα, μόνο υγιεινή διαβίωση

Κεντρική διάθεση: Βιβλιοπωλείο «Παρ’ ημίν»,

Ε. Τζανακάκης. Χ. Τρικούπη 11α (τηλ. 210 3811201),

σελ. 208, τιμή 20 ευρώ.

Αν ήθελε κανείς να συλλέξει και να μελετήσει τα επιστημονικά άρθρα της τελευταίας πενταετίας που αφορούν τη διατροφή, θα διαπίστωνε σύντομα ότι το ζητούμενο ισοδυναμεί με ηράκλειο άθλο. Δεν είναι μόνο ο τεράστιος αριθμός τους, αλλά και το γεγονός ότι συχνά τα συμπεράσματά τους είναι αντικρουόμενα. Φανταστείτε λοιπόν πόσο δυσκολότερο είναι να καταγράψει κανείς αυτά τα συμπεράσματα με εύληπτο τρόπο και να τα κωδικοποιήσει σε απλές οδηγίες για μια υγιεινή διαβίωση. Και όμως, αυτό ακριβώς έκανε ο διαιτολόγος και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιστημονικής Διατροφής Αθλητών κ. Μ. Τσιλιμιγκάκης!

Στις 208 έγχρωμες σελίδες του πονήματός του, το οποίο είναι προσωπική έκδοση, θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για να τρέφεστε και να ζείτε σωστά. Αν αυτό σας φτάνει, μπορείτε να επιλέξετε τα σχετικά εδάφια καθοδηγούμενοι από τους χρωματικούς κώδικες. Αν πάλι είστε φοιτητής διατροφολογίας, ή φυσικής αγωγής, ή απλώς πιο «ψαγμένος» από τον μέσο αναγνώστη, τότε θα μπορούσατε να εντρυφήσετε περισσότερο, αλλά και να ανατρέξετε στη βιβλιογραφία. Το βέβαιον είναι ότι εδώ θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε: από απλές διατροφικές συμβουλές ως βιοχημεία, ενδοκρινολογία, νευροβιολογία της όρεξης… Το μόνο που πρέπει να βάλει κανείς είναι διάθεση να ακολουθήσει τον δρόμο που του ανοίγει το βιβλίο.

Ι. Σ.