Ενα αυτοκίνητο που κινείται με… καφέ δημιούργησαν βρετανοί μηχανικοί. Μεταποιώντας ένα Rover SD1 κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα όχημα το οποίο «τρέφεται» από κόκκους καφέ αγγίζοντας τα 100 χλμ. /ώρα, όπως φάνηκε από τους αγώνες Ελβινγκτον, στη Νέα Υόρκη, στους οποίους το πρωτοποριακό όχημα έλαβε μέρος πριν από λίγες ημέρες.

Συγκεκριμένα ο μηχανικός Μάρτιν Μπέικον με την ομάδα του «έγδυσε» το παλιό αυτοκίνητο προσθέτοντας σε αυτό έναν αεριοποιητή και φίλτρα τα οποία μετατρέπουν τους άχρηστους κόκκους καφέ σε ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει τον κινητήρα.

«Συμβαίνει ό,τι ακριβώς και με έναν καυστήρα άνθρακα. Ο καφές, δηλαδή, καίγεται όπως και το κάρβουνο» εξηγεί ο παρουσιαστής του BBC Τζεμ Στάνσφιλντ, στην εκπομπή του οποίου είχε παρουσιαστεί πέρυσι ένα «μυρωδάτο» Volkswagen Sirocco που είχε μεταποιηθεί από την ίδια ομάδα προς εντυπωσιασμό του κοινού τού «Bang Goes The Theory».

Το ίδιο όχημα τον Μάρτιο ταξίδεψε από το Λονδίνο προς το Μάντσεστερ, με αποτέλεσμα να καταγραφεί στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως το πρώτο αυτοκίνητο που είχε διανύσει τόσο μεγάλη απόσταση ενώ κινούνταν με τη βοήθεια άχρηστων υλών. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον βρετανό παρουσιαστή, θα μπορούσε να αποτελέσει μια καινοτόμο εναλλακτική λύση απέναντι στα κλασικά οχήματα ορυκτών καυσίμων καθώς ουσιαστικά ανακυκλώνει ύλες που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια.


Ψηφιακή κάμερα μιας ίντσας!

Μπορεί να χωράει μόλις στην άκρη του ενός δαχτύλου, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η λιλιπούτεια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, γνωστή και ως The World’s Smallest Camera της αμερικανικής εταιρείας Hammacher Schlemmer, δεν υστερεί σε τίποτε από αντίστοιχες συσκευές μεγαλύτερου μεγέθους.

«Παρά το γεγονός ότι η The World’s Smallest Camera είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από έναν σβόλο, μπορεί να τραβάει φωτογραφίες και να καταγράφει βίντεο όπως ακριβώς και μια φωτογραφική μηχανή μεγαλύτερου μεγέθους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Φρεντ Μπερνς. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό γκάτζετ το οποίο αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλές στο καταναλωτικό κοινό. Συνοδεύεται μάλιστα από ένα λουράκι που επιτρέπει στον κάτοχό της να τη φορά στο χέρι διευκολύνοντας έτσι τη μεταφορά της».

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές της, η φωτογραφική μηχανή, βάρους μόλις 28 γραμμ., διαθέτει δυνατότητα αυτόματης εστίασης και τραβάει φωτογραφίες υπό μορφή αρχείων JPEG ανάλυσης 1600 Χ 1200. Μέσω θύρας USB συνδέεται εύκολα και γρήγορα με ηλεκτρονικό υπολογιστή για τη μεταφορά των φωτογραφιών στον σκληρό δίσκο και την περαιτέρω επεξεργασία τους. Η τιμή της φωτογραφικής μηχανής-μπρελόκ υπολογίζεται περί τα 75 ευρώ.

Εξυπνα T-shirts παρακολουθούν την υγεία

Ισπανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης έφτιαξαν μπλουζάκια ικανά να παρακολουθούν τους καρδιακούς παλμούς και τη θερμοκρασία του κατόχου τους. Οπως υποστηρίζουν, μάλιστα, τα εν λόγω T-shirts θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στην αγορά σε έξι μήνες από σήμερα.

Με τη βοήθεια ενσωματωμένων ηλεκτροδίων στο ύφασμα, τα έξυπνα ρούχα θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τους ασθενείς που αναγκάζονται να παραμένουν καθηλωμένοι στο κρεβάτι του νοσοκομείου ή του σπιτιού για την πραγματοποίηση μετρήσεων. Τα στοιχεία που συλλέγονται αποθηκεύονται σε μια μικρή συσκευή (acquisition device) η οποία φοριέται στον λαιμό του χρήστη και στη συνέχεια στέλνονται ασύρματα σε ένα σύστημα διαχείρισης το οποίο αναλαμβάνει να τα επεξεργαστεί και να παρουσιάσει τα τελικά αποτελέσματα που αφορούν την υγεία του.

«Η ιδέα ήταν να μην ακολουθείται κάποια επεμβατική μέθοδος» αναφέρει ο επινοητής των e-T-shirts Χοσέ Ιγνάσιο Μορένο. «Με τα μπλουζάκια αυτά η παρακολούθηση του ασθενούς επιτυγχάνεται σε πραγματικό χρόνο, χωρίς καλώδια ή άλλους περιορισμούς. Eτσι μπορούν να παραμείνουν στο κρεβάτι ή να σηκωθούν ελεύθερα από αυτό».


Αλκοτέστ στο… δάχτυλο

Εναν έξυπνο τρόπο αλκοτέστ διά της… αφής ανέπτυξε η ιαπωνική εταιρεία TK Holdings Inc. Ο λόγος για έναν πρωτοποριακό «αναγνώστη» ο οποίος με τη βοήθεια υπερύθρων ακτίνων σκανάρει τον δείκτη του χρήστη «διαβάζοντας» τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα του.

Η TK, θυγατρική της κατασκευάστριας ζωνών ασφαλείας Takata Corporation, σε συνεργασία με την TruTouch Technologies, ετοιμάζονται να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός ανιχνευτή για το αυτοκίνητο ο οποίος θα τοποθετείται στη θέση όπου βρίσκεται το κουμπί που πυροδοτεί την ανάφλεξη του κινητήρα.

Ακουμπώντας ο οδηγός τον δείκτη του επάνω στο κουμπί, το σύστημα θα σκανάρει το δέρμα και θα εκτιμά πόσο έχει πιει. Αν έχει ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο κατανάλωσης αλκοόλ, τότε ο κινητήρας του αυτοκινήτου απλά δεν θα ξεκινά. Οπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι Τύπου της Takata, η υψηλή ακρίβεια του συστήματος, η οποία αγγίζει το 96%, κάνει το αλκοτέστ διά της αφής πιο αξιόπιστο από τις υπάρχουσες συσκευές ανάλυσης της αναπνοής, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τα ατυχήματα που προκαλούνται υπό την επήρεια μέθης.