Ενα νέο είδος βακτηρίου που μπορεί να μετατρέψει οργανικά υλικά σε βουτανόλη, ένα καύσιμο που εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνα της βενζίνης, ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες. Τα εντυπωσιακά νέα έρχονται από τους ειδικούς μοριακής βιολογίας του Πανεπιστημίου Τουλέιν, οι οποίοι εντόπισαν το βακτηριακό στέλεχος TU-103 σε περιττώματα ζώων. Στη συνέχεια το καλλιέργησαν στο εργαστήριο και ανέπτυξαν μια μέθοδο για την παραγωγή βουτανόλης από κυτταρίνη.

«Η κυτταρίνη εντοπίζεται σε όλα τα πράσινα φυτά και πρόκειται για μια οργανική ύλη που υπάρχει σε αφθονία στον πλανήτη μας» εξηγεί ο ερευνητής Χάρσαντ Βελάνκαρ. «Η μετατροπή της σε καύσιμο θα μπορούσε για πολλούς να αποτελεί την πραγματοποίηση ενός ονείρου». Η κυτταρίνη εντοπίζεται ακόμη και στο χαρτί. «Μόνο στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι κάθε χρόνο απορρίπτονται τουλάχιστον 323 εκατομμύρια τόνοι κυτταρινικά υλικά, από τα οποία θα μπορούσε να παραχθεί βουτανόλη». Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου, στην παρούσα φάση οι ερευνητές «πειραματίζονται με παλαιότερες εκδόσεις της καθημερινής εφημερίδας της Νέας Ορλεάνης “Times Picayune” και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία».

Ως βιοκαύσιμο η βουτανόλη θεωρείται ανώτερη της αιθανόλης καθώς μπορεί να κινήσει τους υπάρχοντες κινητήρες χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε μετατροπή τους.

«Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να μειώσει το κόστος της παραγωγής βιο-βουτανόλης» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Ντέιβιντ Μούλιν. «Επιπλέον, η βιο-βουτανόλη από κυτταρίνη θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά και τους ρύπους που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την καύση της βενζίνης» προσθέτει.

Cleverbot, «δάσκαλος» στις έξυπνες απαντήσεις!

Ενα έξυπνο λογισμικό, το οποίο θα μπορούσε μελλοντικά να συνοδεύει ψηφιακούς χαρακτήρες avatar χαρίζοντάς τους ανθρώπινη νοημοσύνη και απόλυτα φυσικές αντιδράσεις, σχεδίασε ο Ρόλο Κάρπεντερ. Το Cleverbot, όπως ονομάζεται, βγήκε στον «αέρα» υπό μορφή ιστοσελίδας το 1997 και από τότε, κατά τον επινοητή του, έχει πραγματοποιήσει περίπου 65 εκατομμύρια συνομιλίες με χρήστες του Internet από όλον τον κόσμο. Οι χρήστες απλώς εισέρχονται στη σελίδα του (www. cleverbot. com) και συνομιλούν μαζί του.

«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για μια ομιλητική Βικιπαίδεια» εξηγεί ο Κάρπεντερ. Το μυστικό της «εξυπνάδας» του κρύβεται στην ενδελεχή ανάλυση των στοιχείων που εισάγει ο χρήστης. Το λογισμικό αποθηκεύει τα νέα στοιχεία σε μια τεράστια τράπεζα δεδομένων και «μαθαίνει» από αυτά. Ετσι, την επόμενη φορά που κάποιος του μιλήσει, το Cleverbot ανατρέχει τρεις φορές σε προηγούμενες φράσεις που έχει συναντήσει και μιμείται τις ανθρώπινες αντιδράσεις. Αν π.χ. του πει κάποιος «τι κάνεις;», εκείνο θα προσπαθήσει να εντοπίσει την καταλληλότερη απάντηση.

Η αντίστοιχη πιο ενισχυμένη εκδοχή του Cleverbot, η οποία λαμβάνει μέρος στα φημισμένα τεστ Τούρινγκ για τη μέτρηση της τεχνητής νοημοσύνης, πραγματοποιεί συνολικά 42 αναζητήσεις στην τράπεζα δεδομένων πριν από την απάντηση.

Μαθαίνοντας από τα στοιχεία που συσσωρεύει κάθε φορά το Cleverbot ωριμάζει όπως ακριβώς και ο άνθρωπος. Εμείς, πάντως, επισκεφθήκαμε αυτή την ιστοσελίδα και ρωτήσαμε: «Πώς γίνεσαι ολοένα πιο έξυπνο;». Και η απάντηση που λάβαμε: «Νομίζω μιλώντας μαζί σου».

Ελεγχος του κινητού με… κλωτσιές

Για τους οπαδούς των διαδραστικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών τύπου Xbox Kinect της Microsoft και Wii της Nintendo οι ειδικοί των πανεπιστημίων του Μπρίστολ στη Βρετανία και της Μανιτόμπα στον Καναδά αποφάσισαν να μεταφέρουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία και στο… κινητό!

«Πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη δυνατότητα. Για παράδειγμα, όταν μια μητέρα κρατά το μωρό της ή ένας καταναλωτής κουβαλά τα ψώνια του και δεν είναι σε θέση να απαντήσει στο κινητό του ή να αλλάξει τραγούδι, θα μπορεί με μία κίνηση του σώματός του να ελέγχει τη συσκευή του» αναφέρει ο ερευνητής Σρίραμ Σουμπραμανιάν. Κάτι τέτοιο, προσθέτει, θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμη και άτομα που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες.

Στα πειράματα που έκαναν οι ειδικοί χρησιμοποίησαν τον αισθητήρα του Kinect για να καταγράψουν διάφορους τύπους κλωτσιάς. Είδαν, λοιπόν, ότι οι εθελοντές ξεχώριζαν με ακρίβεια πέντε διαφορετικούς τύπους κλωτσιάς οι οποίες απείχαν η μία από την άλλη κατά σχεδόν 24 μοίρες, ενώ οι περισσότεροι κλωτσούσαν με δύο συγκεκριμένες ταχύτητες. Σύμφωνα με τον Σουμπραμανιάν, μελλοντικά τα κινητά τηλέφωνα θα συνδέονται με επιταχυνσιόμετρα που θα βρίσκονται ενσωματωμένα στα παπούτσια μας – όπως συμβαίνει με τα αθλητικά παπούτσια της Nike και το iPhone της Apple.

«Εχουμε κάνει κάποια πρόοδο ως προς την εφαρμογή των ευρημάτων μας και τώρα είμαστε σε θέση να ανιχνεύουμε αρκετές κινήσεις των ποδιών με απλά επιτανχυσιόμετρα που προσθέτονται στα παπούτσια» καταλήγει ο επιστήμονας. Τα ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Mobile HCI που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη.

Λέιζερ εμβέλειας 137 χλμ.!

Ονομάζεται Spider 3 Krypton και θα μπορούσε εύκολα να βάλει φωτιά σε ένα κομμάτι χαρτί που βρίσκεται τοποθετημένο στην απέναντι γωνία του δωματίου. Ο λόγος για το πανίσχυρο λέιζερ που κατασκεύασε η αμερικανική εταιρεία Wicked Lasers, το οποίο με εμβέλεια 137 χλμ. θα μπορούσε να εστιάσει ακόμη και σε αντικείμενα που βρίσκονται έξω από την ατμόσφαιρα της Γης.

«Αν κάποιος τοποθετούσε το λέιζερ σε μια βάση προκειμένου να υπάρχει μια σταθερότητα και το ευθυγράμμιζε με έναν δορυφόρο, τότε ένας αστροναύτης θα μπορούσε να δει μια αχνή πράσινη γραμμή» αναφέρει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Στιβ Λιού. «Οι περισσότεροι πελάτες μας είναι από τον στρατιωτικό, τον βιομηχανικό και τον επιστημονικό χώρο. Είναι πολιτική της εταιρείας μας άλλωστε να ενθαρρύνουμε αποκλειστικά και μόνο την επαγγελματική και υπεύθυνη χρήση των προϊόντων μας» καταλήγει.

Η λάμψη τού εν λόγω λέιζερ εκτιμάται ότι είναι 8.000 φορές ισχυρότερη από εκείνη της λάμψης του Ηλίου όταν τον κοιτάζουμε απευθείας. Το φως του πράσινου λέιζερ είναι 20 φορές δυνατότερο για τα μάτια μας συγκριτικά με το μπλε λέιζερ. Ενας μικροεπεξεργαστής στο εσωτερικό του S3 Krypton λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας, αποτρέποντας την υπερθέρμανσή του.

«Τα γυαλιά ασφαλείας είναι αναγκαία» αναφέρει εκπρόσωπος Τύπου της Wicked Lasers, υπογραμμίζοντας ότι ένα ζευγάρι προστατευτικών γυαλιών συμπεριλαμβάνεται στην τιμή των 214 ευρώ.