ΘΑΝΟΣ ΜΠΕΝΕΤΟΣ

Το αλφαβητάρι του αιωνόβιου

Εκδόσεις Πατάκη, 2011, σελ 280, τιμή 15 ευρώ

Οποιος πει ότι δεν θα ήθελε να ζήσει μια μεγάλη ζωή με υγεία πιθανότατα ψεύδεται! Η επιθυμία για μακροβιότητα και καλή υγεία είναι διαχρονική και ανεξάρτητη από πολιτισμικές καταβολές. Είναι δε τόσο έντονη που επανειλημμένως στο παρελθόν έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Αλλά και στην εποχή μας, εποχή της υπερ- και παρα-πληροφόρησης, η ελπίδα για μακροημέρευση πληρώνεται κάποιες φορές ακριβά και συνήθως δεν υλοποιείται.

Στρατηγικά τοποθετημένος για να μας βγάλει από τον κυκεώνα της υπερβολικής και συχνά αμφιλεγόμενης πληροφορίας σχετικά με το τι είναι καλό και τι όχι για την υγεία μας είναι ο κ. Θάνος Μπενέτος, καθηγητής Παθολογίας, Γηριατρικής και Βιολογίας της Γήρανσης στο Πανεπιστήμιο του Νανσί στη Γαλλία. Και αυτό ακριβώς κάνει στο βιβλίο του Το αλφαβητάρι του αιωνόβιου. Πώς να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα: Προσδοκίες, μύθοι και αλήθειες, το οποίο έχει μεταφράσει στην ελληνική η Σώτη Τριανταφύλλου.

Εχοντας πλήρη εποπτεία του πεδίου της Γηριατρικής και γνώση των μελετών που έχουν διεξαχθεί προκειμένου να διαπιστωθεί η αξία ορισμένων παρεμβάσεων (λήψη σκευασμάτων, διατροφικές αλλαγές κτλ.) στη μακροβιότητα, ο κ. Μπενέτος ξεχωρίζει για μας την ήρα από το στάρι. Πολύ περισσότερο, το κάνει με έναν πολύ διασκεδαστικό τρόπο καθώς το κείμενό του είναι εμπλουτισμένο με ιστορίες. Οπως, π.χ., η ιστορία για τον ρωσογάλλο χειρουργό Βορονόφ, σταρ των μεταμοσχεύσεων όρχεων πιθήκων σε ηλικιωμένους άνδρες με στόχο να σταματήσει τη γήρανσή τους. Διαβάζουμε στις σελ 163-164: «Ως το 1940 έκανε πάνω από 2.000 τέτοιες μεταμοσχεύσεις. Καθώς απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα, ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των εργασιών του. Για να τα τεκμηριώσει έσερνε μαζί του για μια εποχή έναν από τους ασθενείς του ονόματι Εντουάρ Λιαντέ που, παρ’ ότι ήταν 76 ετών πριν από την επέμβαση, έμοιαζε γύρω στα 45 μετά. Αυτή η συνεργασία δεν διήρκεσε πολύ: ο καημένος ο Λιαντέ πέθανε δύο χρόνια μετά την επέμβαση».

Οπως αντιλαμβάνεστε, η μεταμόσχευση όρχεων δεν αναστέλλει το γήρας, όπως δεν το κάνει και η λήψη τεστοστερόνης (η μοντέρνα εκδοχή της ίδιας ιδέας!). Γι’ αυτό και στο επιμύθιο του σχετικού κεφαλαίου ο κ. Μπενέτος σημειώνει: «Μακριά από ορμόνες! Δεν έχει επαληθευτεί κανένα σημαντικό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα… Να μην το ξεχνάμε. Εν γένει, οι ορμονοθεραπείες είναι τέλειες για τους πωλητές τους, εφόσον ο ετήσιος τζίρος τους ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια και παρουσιάζει αυξητική τάση».

Τα παραπάνω ενδεικτικά αποσπάσματα δείχνουν τι θα διαβάσει ο αναγνώστης του πονήματος του έλληνα καθηγητή. Το βιβλίο κρατά την υπόσχεσή του: διαλύει τους μύθους και μας πληροφορεί απλά και κατανοητά για το τι πρέπει να κάνουμε ώστε να ξεπεράσουμε τα εκατό. Και για να εμπεδώσουμε τα μηνύματά του, στο τέλος κάθε κεφαλαίου βρίσκουμε συμπυκνωμένη την ουσία του μαζί με την εικόνα μιας ζυγαριάς που άλλοτε γέρνει προς τον μύθο και άλλοτε προς την αλήθεια οπτικοποιώντας το συμπέρασμα. Οσο για το αν θα πετύχουμε όντως να περάσουμε τα εκατό, αυτό δεν μπορεί να μας το εξασφαλίσει κανένα βιβλίο και το ίδιο συμβαίνει και με τούτο. Θα έχουμε όμως κερδίσει μια γνώση που δεν θα μας κάνει εύκολη λεία αυτών που εμπορεύονται την ελπίδα μας για μακροημέρευση και στην πορεία θα έχουμε ταυτόχρονα διασκεδάσει