ΕΤΟΣ Δασών το εφετινό και όλοι συμφωνούμε ότι το δάσος αξίζει την αγάπη και την προστασία μας. Ξέρουμε όμως τι είναι δάσος; Μη βιαστείτε να απαντήσετε καταφατικά. Το δάσος είναι κάτι παραπάνω από τα δένδρα που βλέπουμε όταν κάνουμε εκδρομές. «Για δάσος μιλάμε μόνο όταν τα δένδρα και οι θάμνοι αυξάνονται πάνω σε μια μεγάλη επιφάνεια, σε στενή γειτοκοινωνική σχέση μεταξύ τους και σε τόση απόσταση το ένα από το άλλοώστε με τη συγκόμωσή τουςνα δημιουργούν ένα ξεχωριστό περιβάλλον, το δασογενές περιβάλλον,και όταν μαζί με άλλα είδη από το φυτικό και ζωικό βασίλειο δημιουργούν μια ξεχωριστή βιοκοινότητα, τη δασοβιοκοινότητα. Αν λάβουμε υπόψη και τον βιότοπο, δηλαδή το κλίμα και το έδαφος,μιλάμε για δασικό οικοσύστημα » σημειώνει στο βιβλίο του «Τα δάση της Ελλάδας» ο καθηγητής Σπύρος Ντάφης, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη τους.

Με άλλα λόγια, το δάσος είναι ένας ζωντανός οργανισμός, πολυσύνθετος και πολυποίκιλος. Και όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, έτσι και το δάσος έχει τη ζωή του, φανερή και μυστική. Η φανερή είναι αυτή την οποία μπορούμε να διακρίνουμε εμείς οι κοινοί θνητοί, η μυστική ζωή του όμως αποκαλύπτεται σε εκείνους που το αγαπούν, το μελετούν και το προσέχουν και στους οποίους ο κ. Ντάφης αφιερώνει το βιβλίο του: δασολόγους, δασοπόνους, δασοφύλακες και δασεργάτες.

Ακόμη και αν η σχέση μας με το δάσος περιορίζεται στον εκάστοτε περίπατο, ακόμη και αν δεν έχουμε αφουγκραστεί τους ήχους του και τις σιωπές του, δεν σημαίνει ότι για εμάς είναι αργά να καταλάβουμε (ή καλύτερα να βιώσουμε) τι είναι δάσος. Μπορούμε και εμείς να γίνουμε κοινωνοί των μυστικών του και να εμπλουτίσουμε τη ζωή μας με την παρουσία του, και το βιβλίο του κ. Ντάφη αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο και οδηγό σε αυτή την προσπάθεια. Χωρισμένο σε δύο ενότητες, το πόνημα του έλληνα καθηγητή περιγράφει αρχικά τις λειτουργίες και τις κοινωφελείς επιδράσεις του δάσους και στη συνέχεια αναλύει την ποικιλομορφία των ελληνικών δασών.

Η λιτή συνεκτική γραφή και το πλήθος επεξηγηματικών φωτογραφιών καθιστούν το βιβλίο ιδιαίτερα εύχρηστο. Ωστόσο την πραγματική αξία του την αντιλαμβάνεται κανείς όταν, μετά την ανάγνωση, επισκέπτεται ένα δάσος και συνειδητοποιεί ότι έχει αρχίσει να επικοινωνεί με αυτόν τον οργανισμό που του οφείλουμε τη ζωή μας.

soufleri@tovima.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ