Η σωστή αίσθηση της γεύσης και η δημιουργικότητα δεν θα επαρκούν στο μέλλον για να έχουν τα φαγητά την καλύτερη υφή και να είναι πιο νόστιμα, σύμφωνα με αμερικανό ερευνητή.

Ο Κεντ Κίρσχενμπάουμ, καθηγητής Χημείας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, προτείνει στους μάγειρες του μέλλοντος να μελετήσουν αυτό που ονομάζει μοριακή γαστρονομία και βασίζεται σε αποτελέσματα εργαστηριακών ερευνών.

Ο Κίρσχενμπάουμ ο οποίος ειδικεύεται στον συγκεκριμένο τομέα έκανε τις δηλώσεις αυτές στην ετήσια συνάντηση της Εταιρίας Επιστημονικων Επιτευγμάτων στην Ουάσινγκτον.

Ο αμερικανός ειδικός τόνισε πως οι μάγειρες έχουν πλέον αρχίσει να ακούν τους επιστήμονες. Για παράδειγμα αναφέρει την θερμοκρασία στην οποία πρέπει να βράζει το αυγό. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η θερμοκρασία αυτή πρέπει να είναι ακριβώς 65 βαθμοί Κελσίου και δικαιολογούν την «οδηγία» αυτή λέγοντας ότι κατανοούν καλύτερα το πως αντιδρούν οι πρωτεΐνες των τροφίμων στις διαφορετικές θερμοκρασίες και πως αυτό επηρεάζει την γεύση και την υφή των φαγητών.

Κάποια ημέρα, υπογραμμίζει ο Κίρσχενμπάουμ θα καταφέρουμε να μαγειρεύουμε το φαγητό μας με υπέρηχους ή με κάποια άλλη τεχνολογία ηχητικών κυμάτων. Αυτό μπορεί να ακούγεται ιδιαίτερα φουτουριστικό, αναφέρει ο ίδιος, αλλά υπενθυμίζει πως κάτι ανάλογο ίσχυε και για τους φούρνους μικροκυμάτων την δεκαετία του ’70.

Μια από τις επικρατούσες τάσεις στην βιομηχανία τροφίμων είναι η προτίμηση των καταναλωτών σε τοπικά προϊόντα, υπογραμμίζει ο Κιρσχενμπάουμ.

Ο ίδιος πιστεύει πως η βιομηχανία τροφίμων και οι καταναλωτές πρέπει να υιοθετήσουν δραστικές αλλαγές επειδή προβλήματα όπως η υπεραλιεία πρέπει να λυθούν. Ο Κίρσχενμπάουμ προέβλεψε ότι καινοτομίες στον τομέα της επιστήμης τροφίμων θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να μάθουν να απολαμβάνουν γεύσεις που σήμερα θεωρούνται εξωτικές, όπως οι τσούχτρες.

Τέλος, ο αμερικανός χημικός προβλέπει ανάλογες αλλαγές στον τρόπο που οι άνθρωποι καταναλώνουν το κρέας. Οι πρωτεΐνες από το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας θα χρησιμοποιούνται για να παράγονται μπριζόλες σε εργοστάσια…