Περισσότερες από 4.200 εταιρείες τεχνολογίας από τουλάχιστον 70 χώρες φιλοξενήθηκαν στην εφετινή έκθεση τεχνολογίας CeΒΙΤ, η οποία ολοκληρώθηκε χθες στο Ανόβερο στη Γερμανία. Για άλλη μία χρονιά οι λάτρεις των τεχνολογικών εξελίξεων είχαν την ευκαιρία να «βουτήξουν» στα βαθιά και να απολαύσουν από κοντά πληθώρα ευρηματικών γκάτζετ.
Τα φώτα της δημοσιότητας μαγνήτισαν κυρίως οι υπολογιστές-ταμπλέτες και η 3D τεχνολογία. Και επειδή στον ευφάνταστο χώρο των καινοτόμων συσκευών δεν υπάρχουν σύνορα, είδαμε ακόμη και το πάντρεμα των δύο μέσα από τη νέα Αndroid ταμπλέτα Οptimus της νοτιοκορεατικής LG με δυνατότητα λήψης τρισδιάστατου βίντεο. Είδαμε επίσης κινητά τηλέφωνα τριών διαστάσεων, οθόνες και τηλεοράσεις με και χωρίς γυαλιά, ενώ δεν έλειψαν και οι 3D αρχιτεκτονικές εφαρμογές για καλύτερη διαχείριση του αστικού τοπίου.
Μία από αυτές είναι και το «DeepCity3D» που συνοδεύεται από ένα τραπέζι πολλαπλής αφής και παρουσιάστηκε από το τμήμα Οπτικών Γραφικών μέσω Υπολογιστή του Ινστιτούτου Fraunhofer ΙGD, με έδρα το Γκρατς στην Αυστρία. Ιδού όμως μια ευρύτερη γεύση της έκθεσης:

Παίξτε το λάπτοπ με τα… μάτια σας!

Ενα καινοτόμο σύστημα, το οποίο επιτρέπει την ανίχνευση του βλέμματος, ενσωμάτωσαν σε έναν φορητό υπολογιστή οι εταιρείες Lenovo και Τobii Τechnologies Ιnc.
Το φουτουριστικό λάπτοπ λειτουργεί με τη βοήθεια δύο υπέρυθρων ακτίνων, οι οποίες εντοπίζουν αρχικά το βλέμμα του χρήστη, ενώ δύο κρυφές κάμερες στη συνέχεια καταγράφουν τις κινήσεις των βολβών του ματιού και την αντανάκλαση στον κάθε αμφιβληστροειδή. Με τον τρόπο αυτόν ο φορητός υπολογιστής υπολογίζει σε ποιο σημείο της οθόνης κοιτάζει. Το σύστημα πρέπει να προσαρμόζεται στην όραση του κάθε χρήστη, είτε εκείνος φοράει γυαλιά είτε όχι.
Η σουηδική Τobii ασχολείται κυρίως με την ανάπτυξη συστημάτων ανίχνευσης βλέμματος και απευθύνεται σε ερευνητές και άτομα με ειδικές ανάγκες. Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια Μπάρμπαρα Μπάρκλεϊ, μάλιστα, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά με άλλες, με στόχο τη βελτίωση της ταχύτητας και της αποδοτικότητας των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Φορητός εκτυπωτής για το iPhone

Εναν μίνι εκτυπωτή για τις συσκευές της Αpple παρουσίασε η γερμανική εταιρεία GeΒΕ Εlectronik und Feinwerktechnik GmbΗ.

Το GeΒΕ-Flash, όπως ονομάζεται, είναι ειδικά σχεδιασμένο για το iΡhone, το iΡod και το iΡad και λειτουργεί μέσω μιας εφαρμογής που μπορεί να κατεβάσει ο χρήστης στη συσκευή του. Η σύνδεση πραγματοποιείται μέσω Βluetooth, γεγονός που κάνει τον φορητό εκτυπωτή ιδιαίτερα εύχρηστο και βολικό. Η μικροσκοπική συσκευή μπορεί να εκτυπώσει γραφήματα, γραμμωτούς κώδικες (barcodes) και κείμενα σε χαρτί πλάτους 58 χιλιοστών. Προσθέτοντας την ειδική ζώνηθήκη ο χρήστης μπορεί να το μεταφέρει φορώντας το γύρω από τη μέση του.


Σέικερ που… μιλάει


Οι ειδικοί του Γερμανικού Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης (DFΚΙ) δημιούργησαν έναν «έξυπνο» μπάρμαν σε μορφή… σέικερ! Πρόκειται για ένα διαδραστικό δοχείο που μιλάει, στοχεύοντας έτσι σε άριστο αποτέλεσμα κάθε φορά.

Με τη βοήθεια υπερευαίσθητων αισθητήρων μπορεί να αντιλαμβάνεται τόσο τις κινήσεις του χρήστη όσο και το τι συμβαίνει στον χώρο. Αυτό του επιτρέπει να αντιδρά στο τι συμβαίνει γύρω του και να προσφέρει χρήσιμες συμβουλές. Μέσω ασύρματου δικτύου, μάλιστα, είναι συνδεδεμένο με μικροσκοπικές συσκευές οι οποίες βρίσκονται ενσωματωμένες επάνω στα μπουκάλια του μπαρ, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται λάθη, ενώ σε περίπτωση που ο σερβιτόρος επιχειρήσει να σερβίρει κατά λάθος άλλο ποτό δεν διστάζει να τον επιπλήξει.
Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να επιλέξει το επιθυμητό κοκτέιλ και στη συνέχεια το… εύθυμο σέικερ αναλαμβάνει να ανακοινώσει τη συνταγή.

Σύμφωνα με τους επινοητές του, το διαδραστικό σέικερ μοιάζει σχεδόν ζωντανό καθώς μπορεί να αντιδράσει ευγενικά, να επαινέσει έναν καλό μπάρμπαν, να γελάσει, να βαρεθεί ή ακόμη και να χάσει την υπομονή του σε περίπτωση που αντιληφθεί ότι ο χρήστης δεν λαμβάνει υπόψη τις οδηγίες του.

Ρομπότ-σεκιούριτι

Μια νέα γενιά τριών μοντέρνων ρομπότ ασφαλείας αποκάλυψε η γαλλική εταιρεία Gostai. Τα ρομποτάκια της σειράς Jazz (Jazz Connect, Jazz Security, Jazz Ιcon) επιτρέπουν στον χρήστη να τα χειρίζεται εξ αποστάσεως- μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή με κάμερα ή κινητού τηλεφώνου-, να παρακολουθεί αυτό που καταγράφει η κάμερά τους στον χώρο στον οποίο βρίσκονται, να ακούει τον πραγματικό ήχο, αλλά και να μιλάει μέσω αυτών.
Από την άλλη, σε περίπτωση επαγγελματικής χρήσης, τα ανθρωποειδή ύψους μόλις ενός μέτρου θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον συνεργάτη-«κλειδί» για επαγγελματίες που βρίσκονται εκτός γραφείου λόγω ασθενείας ή υποχρεώσεων στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτόν ο επαγγελματίας μπορεί να περιηγηθεί στους χώρους της εταιρείας σαν να ήταν εκεί, ενώ με τη βοήθεια της οθόνης LCD που βρίσκεται στο πίσω μέρος της ρομποτικής κεφαλής οι συνάδελφοί του μπορούν επίσης να διατηρούν οπτική επαφή με αυτόν.

Ρομπότ-ηθοποιός

Βρετανοί ειδικοί παρουσίασαν το RoboΤhespian: ένα «θεατρικό» ρομπότ που ξετρέλανε μικρούς και μεγάλους καθώς, εκτός από την έφεσή του στις ξένες γλώσσες, διαθέτει έμφυτο ταλέντο στην ηθοποιία, στο τραγούδι και στον χορό.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που κατάφερε να κλέψει την παράσταση απαγγέλλοντας Σαίξπηρ.

eveniou@tovima.gr