ΛΟΝΔΙΝΟ

Προκαλώντας σύγχυση στις περισσότερες μαμάδες, επιστήμονες στη Βρετανία αμφισβητούν τώρα ανοιχτά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που συστήνει αποκλειστικό θηλασμό τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του μωρού.

Βασιζόμενοι σε νέες μελέτες, οι ειδικοί γράφουν σε άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό «British Medical Journal» ότι η οδηγία του εξέδωσε ο ΠΟΥ το 2001 δεν αποδεικνύεται από τα δεδομένα, και ότι η καθυστέρηση στη λήψη στερεάς τροφής μετά τους πρώτους τέσσερις μήνες μπορεί ακόμη και να βλάψει την υγεία του παιδιού.

Η Μαίρη Φιούτρελ, από το κέντρο ερευνών για την παιδική διατροφή στο University College London τονίζει πάντως ότι ο αποκλειστικός θηλασμός επί έξι μήνες δεν είναι το σύνηθες στη Βρετανία, όπου μόλις το 20% των μαμάδων ακολουθεί αυτή την πρακτική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μετά τους τέσσερις μήνες το γάλα από μόνο του ίσως να μην ικανοποιεί πια τις σωματικές ανάγκες του μωρού, ενώ η στερεά τροφή του παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως το σίδηρο, τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός του.