ΛΟΝΔΙΝΟ Το αλκοόλ είναι πιο επικίνδυνο από τα αποκαλούμενα «σκληρά» ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη, σύμφωνα με νέα μελέτη βρετανών επιστημόνων στην οποία αξιολογήθηκαν διαφορετικές ουσίες σχετικά με το πόσο καταστροφικές είναι σε ατομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο.

Οι ερευνητές της Ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά (ΙSCD) με χρηματοδότηση από το βρετανικό Κέντρο Μελετών Εγκλήματος και Δικαιοσύνης ανέλυσαν πόσο εθιστικές είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό ουσίες όπως το αλκοόλ, η κοκαΐνη, η ηρωίνη, το ecstasy και η κάνναβη. Εξέτασαν επίσης άλλους παράγοντες όπως η περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί η κάθε ουσία, η επίδρασή της στον οικογενειακό ιστό καθώς και το οικονομικό κόστος της για το άτομο αλλά και για τα συστήματα υγείας.

Η ηρωίνη, η κοκαΐνη σε μορφή κρακ και οι μεθαμφεταμίνες φάνηκε ότι ήταν οι πιο φονικές ουσίες για το κάθε άτομο ξεχωριστά. Οταν όμως αναλύθηκε η επίδρασή τους σε κοινωνικό επίπεδο, τότε το αλκοόλ φάνηκε να είναι η πιο επικίνδυνη ουσία, ενώ ακολουθούσαν η ηρωίνη και η κοκαΐνη. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η κάνναβη, το ecstasy και το LSD βρίσκονταν πολύ χαμηλότερα στην κατάταξη της επικινδυνότητας. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι το κάπνισμα, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι πιο επικίνδυνο από την κάνναβη.

Οπως σημειώνεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της επιθεώρησης «Τhe Lancet», το αλκοόλ έρχεται πρώτο στη λίστα των επικίνδυνων ουσιών καθώς η κατανάλωσή του είναι νόμιμη και ευρεία, ενώ συνδέεται με καταστρεπτικές συνέπειες όχι μόνο για το άτομο αλλά και για τον περίγυρό του.

Η κατάχρηση αλκοόλ οδηγεί σε πολυοργανικές βλάβες, συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας καθώς και με αύξηση των εγκληματικών ενεργειών. Ωστόσο η λύση δεν θα ήταν η ποινικοποίηση του αλκοόλ, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε εποχές ποτοαπαγόρευσης» ανέφερε ο Λέσλι Κινγκ, σύμβουλος τους Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη και πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να εισαγάγουν εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με το αλκοόλ και να αυξήσουν την τιμή του ώστε να μη γίνεται τόσο μεγάλη κατανάλωσή του από τον πληθυσμό.