ΣΙΚΑΓΟ Αλλη μία επίπτωση του καπνίσματος στην υγεία του ανθρώπου αναδεικνύει μια νέα μελέτη αμερικανών ειδικών. Σύμφωνα με αυτήν το βαρύ κάπνισμα στους μεσηλίκους αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο να εμφανίσει κάποιος τη νόσο Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας αργότερα στη ζωή του.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι το βαρύ κάπνισμα στους μεσηλίκους αυξάνει τον κίνδυνο τόσο για νόσο Αλτσχάιμερ όσο και για αγγειακή άνοια σε άνδρες και γυναίκες από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες» αναφέρουν στο άρθρο τους στην επιθεώρηση «Αrchives of Ιnternal Μedicine» επιστήμονες του κέντρου ιατρικών ερευνών Κaiser Ρermanente στην Καλιφόρνια, οι οποίοι και πραγματοποίησαν τη μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία που προέκυψαν από μια μεγάλη έρευνα στην οποία πήραν μέρος περισσότερα από 21.000 άτομα όταν ήταν σε ηλικία 50-60 ετών. Οπως διαπίστωσαν, εκείνοι που κάπνιζαν περισσότερα από δύο πακέτα την ημέρα κινδύνευαν περισσότερο από τους μη καπνιστές να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ και αγγειακή άνοια ύστερα από διάστημα 10-20 ετών. Σύμφωνα με τη μελέτη, σε σύγκριση με τους μη καπνίζοντες, οι καπνίζοντες πάνω από δύο πακέτα την ημέρα έχουν 114% αυξημένο κίνδυνο να πάθουν άνοια, 157% Αλτσχάιμερ και 172% αγγειακή άνοια.