από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017
 

Υποδεχθείτε τον πιο λαμπρό Δία

Υποδεχθείτε τον πιο λαμπρό Δία
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

ΛΟΝΔΙΝΟ Την πιο κοντινή και κατ΄ επέκταση εντυπωσιακή εμφάνισή του κάνει από χθες το βράδυ ο Δίας. Ο γίγαντας του ηλιακού μας συστήματος πλησίασε τον πλανήτη μας σε ασυνήθιστα μικρή απόσταση, και μάλιστα για πολλές ημέρες θα γίνει το λαμπρότερο ουράνιο σώμα στον ουράνιο θόλο μετά τη Σελήνη. Η Γη πλησιάζει τον Δία κάθε 13 μήνες κατά την αιώνια κίνησή τους γύρω από τον Ηλιο. Δεδομένου όμως ότι οι τροχιές των πλανητών είναι ελλειπτικές και όχι απόλυτα κυκλικές, η ελάχιστη απόστασή τους μεταβάλλεται από ραντεβού σε ραντεβού.

Ο Δίας πέρασε χθες το βράδυ σε απόσταση 380 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα παραμείνει εξαιρετικά φωτεινός για αρκετές εβδομάδες. Καθώς η Γη περνά αυτές τις ημέρες ανάμεσα από τον Δία και τον Ηλιο, ο Δίας εμφανίζεται στον δυτικό ουρανό την ώρα της δύσης. Σταδιακά ανεβαίνει όλο και ψηλότερα και γύρω στα μεσάνυχτα εμφανίζεται στην κορυφή του ουράνιου θόλου, κατακόρυφα προς τα πάνω.

Ακόμη και με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια ο Δίας αλλά και τα μεγαλύτερα φεγγάρια του (Ιώ, Γανυμήδης, Ευρώπη και Καλλιστώ) θα είναι ιδιαίτερα ορατά, όπως ορατή θα είναι και η περίφημη Κόκκινη Κηλίδα, η μόνιμη σφοδρή καταιγίδα του πλανήτη η οποία εκτείνεται σε μια περιοχή που είναι μεγαλύτερη από τη Γη. Η ΝΑSΑ ανακοίνωσε ότι το επόμενο κοντινό πέρασμα του Δία από τη διαστημική μας γειτονιά θα γίνει το 2022.Science περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ