ΛΟΝΔΙΝΟ Διάσημες γυναίκες που ανήκουν στο αποκαλούμενο star system, όπως η Ντεμί Μουρ και η Μαντόνα, έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια τάση που φαίνεται να κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος. Αφορά τις αποκαλούμενες γυναίκες-«κούγκαρ», γοητευτικές ώριμες γυναίκες δηλαδή οι οποίες επιλέγουν συντρόφους κατά πολλά χρόνια νεότερούς τους. Ωστόσο το «φαίνεσθαι» δεν σημαίνει και το «είναι», όπως δείχνει μια νέα μελέτη ειδικών από το Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Ουαλλίας (UWΙC) στο Κάρντιφ, η οποία περιελάμβανε στοιχεία για 14 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Εvolution and Ηuman Βehavior», οι γυναίκες συνεχίζουν να επιμένουν παραδοσιακά στους μεγαλύτερους σε ηλικία και ει δυνατόν πλουσιότερους άνδρες. Από την πλευρά τους, οι άνδρες επιλέγουν επίσης ελαφρώς μικρότερες και ελκυστικές γυναίκες όταν είναι σε νεαρή ηλικία. Από μια ηλικία και έπειτα όμως προτιμούν τις κατά πολύ νεότερές τους γυναίκες.

Επικεφαλής της μελέτης, η οποία βασίστηκε σε ανάλυση των προτιμήσεων 22.000 ανδρών και γυναικών που χρησιμοποιούσαν ιστότοπους διαδικτυακών ραντεβού, ήταν ο δρ Μάικλ Νταν. Ο ερευνητής ανέφερε ότι πολλοί πιστεύουν πλέον ότι λόγω της οικονομικής ανεξαρτησίας τους οι γυναίκες είναι πια ελεύθερες να στοχεύουν άνδρες οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας, αφού δεν χρειάζονται όπως στο παρελθόν την οικονομική εξασφάλιση που τους παρέχουν κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες. « Τα αποτελέσματά μας όμως αμφισβητούν αυτές τις θεωρίες. Φάνηκε καθαρά ότι οι γυναίκες όλων των ηλικιών και από διαφορετικές κουλτούρες στοχεύουν άνδρες είτε συνομήλικους είτε μεγαλύτερούς τους».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία, και οι νεότεροι άνδρες ηλικίας μεταξύ 20 ως 25 ετών στοχεύουν γυναίκες είτε συνομήλικες είτε ελαφρώς μικρότερές τους. Η μεγάλη διαφορά στους άνδρες εμφανίζεται έπειτα από κάποια ηλικία. Οσο μεγαλώνουν τόσο πιο μικρές γυναίκες επιλέγουν.

Ο δρ Νταν εξήγησε ότι τα νέα ευρήματα συμφωνούν πλήρως με την εξελικτική θεωρία. «Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες που αναζητούν ένα σύντροφο για μακροχρόνια σχέση επικεντρώνονται περισσότερο από τους άνδρες σε χαρακτηριστικά που μαρτυρούν πλούτο και κοινωνική καταξίωση.Αυτά τα χαρακτηριστικά διαθέτουν κυρίως οι μεγαλύτεροι άνδρες». Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ερευνητή, οι άνδρες επικεντρώνονται κυρίως σε στοιχεία της φυσικής ομορφιάς και ελκυστικότητας, τα οποία συνδέονται με τη μεγαλύτερη δυνατή γονιμότητα και απαντώνται σε νεότερες γυναίκες.

Οι ερευνητές καταλήγουν τονίζοντας ότι η Μαντόνα και η Ντεμί Μουρ αναφέρεται ότι επηρεάζουν μια ολόκληρη γενιά γυναικών, ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία, αυτή η θεωρία μάλλον αποτελεί μύθο, αφού η πλειονότητα των γυναικών δεν έχει αυτή τη συμπεριφορά στην πραγματική ζωή.

Οι μακροχρόνιες σχέσεις διώχνουν το στρες
Οποια κι αν είναι η διαφορά ηλικίας μεταξύ των δύο συντρόφων, ένα είναι το σίγουρο: οι μακροχρόνιες σχέσεις ή ο γάμος δρουν σαν φάρμακο αντιστρές. Αυτό ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, σύμφωνα με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Stress». Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες είδαν ότι όταν ένα άτομο υποβάλλεται σε έντονο στρες και έχει δεσμό, παράγει μικρότερες ποσότητες της ορμόνης του στρες, κορτιζόλης, σε σύγκριση με κάποιο άλλο άτομο που είναι αδέσμευτο.

Το νέο εύρημα, που βασίστηκε σε παρακολούθηση 500 φοιτητών, εξηγεί προηγούμενα ερευνητικά στοιχεία τα οποία έδειχναν ότι οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο από τους ανύπανδρους, ενώ παράλληλα εμφανίζουν λιγότερες καρδιοπάθειες και άλλα προβλήματα υγείας.