Υπάρχει ένα κοινό που ο καθένας μας έχει σχεδόν με ολόκληρο τον υπόλοιπο πληθυσμό σε ΗΠΑ και Ευρώπη (για την ακρίβεια,με το 90% των Ευρωπαίων και Αμερικανών): ονομάζεται δισφαινόλη Α (ΒΡΑ).Πρόκειται για μια χημική ουσία η οποία χρησιμοποιείται σε πλήθος πλαστικών προϊόντων καθημερινής χρήσης αλλά και σε δοχεία και συσκευασίες τροφίμων,όπως τα μπιμπερό και οι κονσέρβες.Το χημικό αυτό είναι άκρως διαδεδομένο, καθώς βοηθά να διατηρηθούν περισσότερο στη ζωή τα τρόφιμα- το αν βοηθά όμως και εμάς να διατηρηθούμε περισσότερο στη ζωή ή κάνει το αντίθετο αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα.Ενα ζήτημα που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται συχνά στην επικαιρότητα απασχολώντας επιστήμονες, κυβερνήσεις αλλά και τους εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων. Και μπορεί η πλευρά της βιομηχανίας να υποστηρίζει ότι η δισφαινόλη Α είναι ασφαλής, έχοντας μάλιστα βοηθήσει σημαντικά τον τελευταίο μισό αιώνα και πλέον στο να μειωθούν οι θάνατοι εξαιτίας τροφικών δηλητηριάσεων, ωστόσο πολλοί ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία ότι αυτό το χημικό προκαλεί μια άλλου τύπου, αργή αλλά ουσιώδη, «δηλητηρίαση» του ανθρώπινου οργανισμού. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί ένα «κίνημα» απαγόρευσης χρήσης της ουσίας στις συσκευασίες τροφίμων, το οποίο συνεχώς γιγαντώνεται.Διαφορετικές χώρες έχουν θέσει περιορισμούς στη χρήση της δισφαινόλης Α, ενώ σε επίπεδο κεντρικών αρμοδίων υπηρεσιών σε Ευρώπη και ΗΠΑ το θέμα έχει τεθεί κάτω από το μικροσκόπιο και αναμένονται σύντομα αποφάσεις.«Το Βήμα» ρίχνει σήμερα μια προσεκτική ματιά σε αυτή την ουσία που μάλλον θα ήταν συνετό να τη γνωρίσουμε καλύτερα,με δεδομένο ότι- θέλοντας και μη- αποτελεί «κάτοικο» του οργανισμού μας.