ΛΟΝΔΙΝΟ Τα άτομα που δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, αναφέρει μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Βritish Μedical Journal». Ειδικοί του University College στο Λονδίνο παρακολούθησαν περί τους 12.000 ενηλίκους στη Σκωτία και ανακάλυψαν ότι εκείνοι που είχαν κακή στοματική υγιεινή αντιμετώπιζαν κατά 70% αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας σε σύγκριση με όσους βούρτσιζαν τα δόντια τους δύο φορές ημερησίως.

Η κακή στοματική υγιεινή συνδέεται με την εμφάνιση ουλίτιδας. Τα άτομα με ουλίτιδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη, καθώς η φλεγμονή που προκαλείται στο στόμα και στα δόντια παίζει σημαντικό ρόλο στην εναπόθεση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Ρίτσαρντ Βατ. Μάλιστα αν τα άτομα που δεν βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια τους είναι καπνιστές, τότε ο κίνδυνος καρδιοπάθειας εκτοξεύεται στο 135%, σημείωσε ο ερευνητής. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξετάσεις αίματος που διεξήχθησαν σε άτομα με κακή στοματική υγιεινή έδειξαν υψηλά επίπεδα δύο δεικτών φλεγμονής- της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και του ινωδογόνου.

Αν και τα συνολικά ποσοστά εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων στους συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν χαμηλά- κατεγράφησαν συνολικά 555 περιπτώσεις εμφραγμάτων ή άλλων σοβαρών στεφανιαίων επεισοδίων επί συνόλου 11.869 ασθενών- η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι η επίδραση του τακτικού βουρτσίσματος των δοντιών στην υγεία της καρδιάς ήταν σημαντική.

Σημειωτέον ότι η θεωρία σχετικά με την επίδραση της στοματικής υγείας στην καρδιά έχει τις ρίζες της στον 19ο αιώνα, οπότε και πιστευόταν ότι οι ενδοστοματικές λοιμώξεις προκαλούν ασθένειες σε ολόκληρο τον οργανισμό. Τότε συνήθιζαν μάλιστα να αφαιρούν όλα τα δόντια σε πολλά άτομα.