ΛΟΝΔΙΝΟ. Αυστραλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση κάνναβης (πάνω από έξι έτη) πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων διαταραχών, που ξεκινούν από τις οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις και μπορεί να καταλήξουν ακόμη και σε παραισθήσεις.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ μελέτησαν περισσότερα από 3.000 άτομα ηλικίας περίπου 20 ετών σχετικά με τη χρήση κάνναβης και την εμφάνιση ορισμένων ψυχικών διαταραχών. Οπως διεπίστωσαν, όσοι έκαναν χρήση έξι ή περισσότερα χρόνια εμφάνιζαν διπλάσιο κίνδυνο να υποφέρουν από διάφορες ψυχικές διαταραχές σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν καταναλώσει ποτέ κάνναβη. Οι περισσότεροι που έκαναν μακροχρόνια χρήση και εκδήλωναν τελικά τέτοια συμπτώματα είχαν διαφόρων ειδών ψευδαισθήσεις, ακόμη και παραληρήματα, ενώ ένα μικρό ποσοστό ανέπτυξε σχιζοφρένεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σαφές ότι όσο μεγαλύτερη σε ποσότητα και διάρκεια είναι η χρήση κάνναβης τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανεπιθύμητων επιπτώσεων, όπως οι διάφορες ψυχικές διαταραχές. Ξεκαθαρίζουν όμως ότι δεν αποδεικνύεται ακόμη αν οι ψυχικές διαταραχές που εκδηλώνει κάποιος προϋπήρχαν ή αν αποτελούν προϊόν της χρήσης της κάνναβης. «Η σχέση κάνναβης και ψυχικών διαταραχών είναι περίπλοκη. Τα άτομα που πάσχουν από μεμονωμένα ψυχωτικά συμπτώματα είναι πολύ πιθανό να κάνουν χρήση κάνναβης, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ψυχωτικών διαταραχών» δήλωσε στην «Daily Τelegraph» o καθηγητής Τζον Μακ Γκραθ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.