ΛΟΝΔΙΝΟ Oι σχεδιαστές μιας μεγάλης εταιρείας αθλητικών ειδών δημιούργησαν ένα νέο αθλητικό παπούτσι που αλλάζει σχήμα ανάλογα με τα επίπεδα ορμονών της γυναίκας, τα οποία μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια του κύκλου της.

Τα αθλητικά παπούτσια GΕL-ΚΑΥΑΝΟ 16 της Αsics διατίθενται σε λευκό, χρυσό και μαύρο χρώμα και είναι το αποτέλεσμα ερευνών σύμφωνα με τις οποίες οι αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες επιδρούν στην ευλυγισία του ποδιού και στο ύψος της καμάρας του.

Οταν τα οιστρογόνα είναι υψηλά και οι γυναίκες βρίσκονται στην πιο γόνιμη φάση του μήνα, η καμάρα του ποδιού πέφτει. Αργότερα μέσα στον μήνα, όταν η γυναίκα έχει την έμμηνο ρύση της, τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά αλλά η καμάρα του ποδιού… σηκώνεται.

Προκειμένου να προσαρμοστούν σε αυτές τις ορμονικές αλλαγές τα αθλητικά παπούτσια, οι σχεδιαστές της Αsics τοποθέτησαν τρία διαφορετικά μαξιλαράκια κάτω από την καμάρα. Το πιο κοντινό στο πόδι είναι ένα στρώμα αφρού, το οποίο ακολουθείται από ένα στρώμα γεμάτο με αέρα και, τέλος, ένα πλαστικό σκληρότερο περίβλημα. Οταν η καμάρα του ποδιού της γυναίκας είναι χαμηλή, ο αφρός συμπιέζεται μέσα στο στρώμα με τον αέρα· όταν όμως η καμάρα βρίσκεται ψηλά, ο αφρός δημιουργεί ξανά ξεχωριστό στρώμα, με αποτέλεσμα το γυναικείο πόδι να έχει την απαραίτητη στήριξη οποιαδήποτε στιγμή μέσα στον μήνα.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της Αsics, το νέο προϊόν, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε περίπου 140 ευρώ, δεν στηρίζει μόνο την καμάρα του γυναικείου ποδιού, αλλά είναι ολόκληρο σχεδιασμένο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ανατομίας των κάτω άκρων της γυναίκας.