Αν αυτό είναι το μέλλον της πράσινης αυτοκίνησης, το θέλουμε τώρα. Το ηλεκτροκίνητο υβριδικό αυτοκίνητο eVaro της καναδικής Future Vehicle Τechnologies επιταχύνει στα 96 χιλιόμετρα σε 5 δευτερόλεπτα και διανύει τουλάχιστον 265 χιλιόμετρα με ενέργεια αντίστοιχη 3,75 λίτρων βενζίνης.

Το eVaro θα είναι ένα από τα οχήματα που θα συμμετάσχουν στους αγώνες Αutomotive Χ-Ρrize που θα αρχίσουν τον ερχόμενο Μάιο. Με προαπαιτούμενο την κίνηση για τουλάχιστον 100 μίλια ανά γαλόνι βενζίνης (42,5 χιλιόμετρα ανά λίτρο) ή το αντίστοιχο σε χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, οι αγώνες θα διανείμουν έπαθλα συνολικής αξίας 10 εκατ. δολαρίων (6,96 εκατ. ευρώ) στα αυτοκίνητα με τις καλύτερες επιδόσεις.

Περισσότερες από 40 ομάδες από όλον τον κόσμο θα διαγωνιστούν σε αριθμό «δοκιμασιών» με αποκορύφωμα έναν αγώνα ταχύτητας στους αμερικανικούς δρόμους τον προσεχή Ιούνιο ή Ιούλιο.

Το «παρών» θα δώσουν μικρά εργαστήρια, διάσημες «νέες» εταιρείες όπως η Τesla Μotors και η Αptera και ο κολοσσός της ινδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Τata. Οι μεγάλοι αμερικανοί και ευρωπαίοι κατασκευαστές θα είναι απόντες.

Τα φουτουριστικά αυτοκίνητα και τα εξεζητημένα πρωτότυπα αποκλείονται. Το Ιδρυμα Χ Ρrize που διοργανώνει τους αγώνες έχει θέσει ως όρο για τα αυτοκίνητα που θα συμμετάσχουν να υπάρχει δυνατότητα μαζικής παραγωγής 10.000 μονάδων τον χρόνο ως το 2014. Περιμένετε να δείτε κάποιο να τρέχει δίπλα σας σύντομα.