Το μεγαλύτερο πείραμα του κόσμου έχει σχεδιαστεί για να δώσει απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα: Ποια είναι η προέλευση της μάζας του Σύμπαντος; Ωστόσο ένα απρόσμενο σωματίδιο μπορεί να κλέψει την παράσταση. Ο μεγάλος «αγνοούμενος» του καθιερωμένου μοντέλου της φυσικής που αναμένεται να αποκαλυφθεί στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CΕRΝ, στη Γενεύη, είναι το μποζόνιο Χιγκς, το οποίο θεωρείται ότι προσδίδει στα στοιχειώδη σωματίδια τη μάζα. Τα ίχνη του Χιγκς είναι όμως πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και η ανακάλυψή του δεν αναμένεται να γίνει εντός του έτους.

Αντ΄ αυτού ένα άλλο σωματίδιο μπορεί να κλέψει την παράσταση το 2010: το νετραλίνο. Κανείς δεν το έχει «δει» ποτέ, προβλέπεται όμως από τη θεωρία της υπερσυμμετρίας (διορθώνει διάφορα προβλήματα του καθιερωμένου μοντέλου) και μπορεί να εξηγήσει τη σκοτεινή ύλη- τη μυστηριώδη ουσία που υπάρχει στο Σύμπαν σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα απ΄ ό,τι η «κανονική» ύλη.

Ο εντοπισμός του νετραλίνου είναι πιο εύκολος από του μποζονίου Χιγκς και, αν επιτευχθεί, θα λύσει δύο προβλήματα ταυτοχρόνως: θα επιβεβαιώσει τη θεωρία της υπερσυμμετρίας και θα ξεδιαλύνει το μυστήριο της σκοτεινής ύλης. Το μποζόνιο Χιγκς έτσι ίσως περάσει σε δεύτερη μοίρα.