Μήπως όλοι κρύβουμε έναν Νεάντερταλ μέσα μας; Οχι, δεν αναφερόμαστε στη συμπεριφορά που δείχνουν πολλοί στα γιορτινά πάρτι, αλλά στα γονίδια των εξαφανισμένων εξαδέλφων μας, τα οποία ίσως έχουμε ως έναν βαθμό κληρονομήσει. Με την επικείμενη πλήρη δημοσίευση της αλληλουχίας του γονιδιώματος του Ηomo neanderthalis (την περασμένη χρονιά δόθηκε στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο του γονιδιώματός του), ίσως δοθεί τελικώς μια απάντηση στο επί έτη ερώτημα σχετικά με τη συγγένεια του σύγχρονου ανθρώπου με τους Νεάντερταλ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αποδείξεις σχετικά με διασταύρωσή μας με τους Νεάντερταλ, τουλάχιστον τέτοια που να έχει αφήσει ίχνη της στο DΝΑ μας. Το γονιδίωμα των Νεάντερταλ με τα 3 δισ. νουκλεοτιδικές βάσεις αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία να ανακαλύψουμε την αλήθεια.

Μέσα στο 2010 η συγγένειά μας ή μη με τους Νεάντερταλ αναμένεται να αποτελέσει πρωτοσέλιδη είδηση. Ωστόσο η σημασία της ανάλυσης του γονιδιώματος του Ηomo neanderthalis είναι πολύ μεγαλύτερη. Κατ΄ αρχάς, αν υπάρξουν στοιχεία για διασταύρωση των Νεάντερταλ με τον σύγχρονο άνθρωπο, θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη θέση μας μεταξύ των προγόνων μας. Συγ χρόνως το γονιδίωμα του Νεάντερταλ θα προσφέρει στους γενετιστές ένα νέο, πιο σύγχρονο κλαδί του γενεαλογικού μας δέντρου, το οποίο αναμένεται να αποκαλύψει τις αλλαγές εκείνες που κάνουν τους ανθρώπους… ανθρώπους, δίνοντας ίσως απαντήσεις στο γιατί κάποιοι από εμάς εμφανίζουν ψυχική νόσο, άλλοι γίνονται παχύσαρκοι και κάποιοι τρίτοι μολύνονται ευκολότερα από ελονοσία.

Για τους επιστήμονες το να ριχθεί φως σε τέτοια ζητήματα είναι σίγουρα πιο ενδιαφέρον από το να δουν απλώς τι απέγινε ένας μαλλιαρός τύπος σε μια προϊστορική σπηλιά.