Λέγεται ότι ο Μπετόβεν κατάφερε να επιβληθεί στην κώφωσή του προσδένοντας μια ράβδο στο πιάνο του την οποία κρατούσε με τα δόντια του. Με τον τρόπο αυτό τα ηχητικά κύματα ταξίδευαν μέσω της σιαγόνας του στο έσω ους. Μια παρόμοιααν και πολύ πιο επιστημονική – προσέγγιση είναι πιθανό να αποκαθιστά την ακοή σε άτομα με μια κοινή μορφή κώφωσης.

Η μονόπλευρη κώφωση «πλήττει» εκατομμύρια άτομα δυσχεραίνοντας την ικανότητα να εντοπίζουν την ακριβή πηγή των ήχων- άτομα με το συγκεκριμένο πρόβλημα δυσκολεύονται να διασχίσουν έναν δρόμο ή να συζητήσουν μέσα σε ένα δωμάτιο με θόρυβο.

Η εταιρεία Sonitus Μedical στο Σαν Ματέο της Καλιφόρνιας δημιούργησε μια μικρή συσκευή που τυλίγεται γύρω από τα δόντια. Η συσκευή λαμβάνει τους ήχους που καταγράφονται από ένα μικροσκοπικό μικρόφωνο στο αφτί με την κώφωση και τους μετατρέπει σε δονήσεις. Στη συνέχεια οι δονήσεις ταξιδεύουν μέσω των δοντιών στη σιαγόνα και από εκεί στον κοχλία του φυσιολογικού αφτιού, από όπου μεταδίδονται στον εγκέφαλο παρέχοντας στερεοφωνικό ήχο. Το νέο σύστημα δοκιμάζεται ήδη σε άτομα με μονόπλευρη κώφωση και τα αποτελέσματα είναι καλά, ενώ ετοιμάζονται δοκιμές και σε άτομα με άλλες μορφές κώφωσης.

Αν όλα πάνε καλά, αργότερα εφέτος αναμένεται η συσκευή να λάβει έγκριση από την αρμόδια αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ) δίνοντας… ηχητική υπόσχεση σε εκατομμύρια ανθρώπους.