Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία θα συνοδεύσει στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης τον πρωθυπουργό κ.Γ. Παπανδρέουμιλάει στο «Βήμα» και δηλώνει ότι περιμένει οι ηγέτες του κόσμου αυτή τη φορά να μη μείνουν στις διακηρύξεις αλλά να λάβουν «σαφείς και ξεκάθαρες αποφάσεις» αναλαμβάνοντας «σαφείς και ξεκάθαρες δεσμεύσεις» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την αναστροφή της κατάστασης.

– Οδεύουμε προς ένα νέο πρωτόκολλο για τη μετά Κιότο εποχή ή θα περιοριστούμε σε μια πολιτική συμφωνία;

«Ελπίζω να πετύχει η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία μετέχουμε ενεργά για τη διαμόρφωση μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας η οποία θα εμπεριέχει τον οδικό χάρτη του Μπαλί και τα καίρια σημεία του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Στο ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά μια πολιτική συμφωνία, βασική επιδίωξή μας είναι να καταγραφεί με τρόπο κατηγορηματικό ότι θα οδηγηθούμε πολύ σύντομα σε μια νομικά δεσμευτική Συνθήκη μέσα στο 2010 και σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα».

– Με ποιες θέσεις πηγαίνει στην Κοπεγχάγη η ελληνική κυβέρνηση;

«Με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης την οποία και συνδιαμορφώνουμε για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% από όλες τις χώρες ως το 2020. Τονίζουμε ότι αυτό το ποσοστό του 30% της μείωσης των εκπομπών για το οποίο επιδιώκουμε να υπάρξει δέσμευση θα είναι ένα διαπραγματευτικό εργαλείο ώστε να σύρουμε και τις άλλες χώρες σε αυτή την κατεύθυνση. Με δύο βασικές παραμέτρους: να επεκταθεί και στις αναπτυσσόμενες χώρες το σύστημα καταγραφής εκπομπών, το οποίο πρέπει να είναι διαφανές και αποδοτικό, και να διασφαλιστεί ικανή και συνεχής οικονομική ενίσχυση από τις αναπτυγμένες χώρες προς τις αναπτυσσόμενες. Η χώρα μας θα είναι παρούσα από την πρώτη ημέρα στην Κοπεγχάγη και θα συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου».

– Τι θα θέλατε εσείς από τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης; «Θέλουμε σαφείς και ξεκάθαρες αποφάσεις και όχι απλά διακηρύξεις. Σαφείς και ξεκάθαρες δεσμεύσεις, οι οποίες να δημιουργούν μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Γιατί τα μάτια όλων μας θα είναι στραμμένα στην Κοπεγχάγη στις 18 Δεκεμβρίου».