ΛΟΝΔΙΝΟ Η παχυσαρκία αποτελεί τελικώς μια νόσο που μεταδίδεται το ίδιο εύκολα με το κοινό κρυολόγημα από το ένα άτομο στο άλλο. Επιστήμονες του Κέντρου Βιοϊατρικής Ερευνας Πένινγκτον στη Λουιζιάνα αναφέρουν ότι ο αδενοϊός που αποτελεί τον κύριο «ένοχο» για τα κρούσματα κοινού κρυολογήματος επιτίθεται στους ιστούς και κάνει τα λιποκύτταρα να πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα να προκαλείται αύξηση του βάρους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κοτόπουλα και ποντίκια που είχαν μολυνθεί με τον ιό πήραν βάρος ταχύτερα από άλλα ζώα τα οποία δεν είχαν μολυνθεί με αυτόν, ακόμη και όταν οι δύο ομάδες πειραματόζωων κατανάλωναν την ίδια ποσότητα φαγητού.

Παράλληλα, μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι σχεδόν το ένα τρίτο των παχύσαρκων ατόμων φέρει τον συγκεκριμένο ιό, σε σύγκριση με ποσοστό μόλις 11% ατόμων που δεν είναι παχύσαρκα.

Ο επικεφαλής των ερευνητών καθηγητής Νίκιλ Ντουραντάρ ανέφερε στο πρόγραμμα Ηorizon του ΒΒC2 το οποίο μεταδόθηκε χθες ότι «ο ιός φθάνει στους πνεύμονες και από εκεί εξαπλώνεται σε ολόκληρο το σώμα- σε διαφορετικά όργανα και ιστούς,όπως το ήπαρ,οι νεφροί,ο εγκέφαλος,αλλά και ο λιπώδης ιστός.Οταν ο ιός φθάνει στον λιπώδη ιστό πολλαπλασιάζεταιδημιουργώντας περισσότερα αντίγραφα του εαυτού του.Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αυξάνεται ο αριθμός νέων λιποκυττάρων,γεγονός που πιθανώς εξηγεί για ποιον λόγο τα άτομα παίρνουν βάρος όταν μολύνονται με τον ιό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο ύπουλος ιός συνεχίζει να ανεβάζει τον δείκτη της ζυγαριάς για αρκετό διάστημα αφότου τα μολυσμένα άτομα έχουν πλέον αναρρώσει από το κρυολόγημα. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο δρ Ντουραντάρ, τα «θύματα» του αδενοϊού παραμένουν μολυσματικά ως και για τρεις μήνες. Ο καθηγητής Ντουραντάρ πιστεύει ότι ένα εμβόλιο το οποίο θα στοχεύει αυτού του τύπου τη «μεταδοτική παχυσαρκία» θα είναι έτοιμο για δοκιμές σε πέντε ως δέκα χρόνια.

Επιφυλάξεις
Στο άκουσμα της είδησης για το εμβόλιο κατά της «μεταδοτικής παχυσαρκίας» κάποιοι ειδικοί εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί. Ο δρ Ιαν Κάμπελ, ιατρικός διευθυντής του φιλανθρωπικού ιδρύματος Weight Concern, είπε ότι «ένας ιός δεν θα αποτελέσει ποτέ τον κύριο λόγο για την επιδημία της παχυσαρκίας που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες,που ξεκινούν από την κατανάλωση θερμίδων η οποία ξεπερνά καθημερινά την κατανάλωση ενέργειας,και αυτό διότι διάγουμε μια καθιστική ζωή». Στις ίδιες γραμμές κινήθηκε και η άποψη του Ταμ Φράι από το ίδρυμα Child Growth: «Σε γενικά πλαίσια,η παχυσαρκία οφείλεται στη μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού από αυτήν που χρειάζεται ο οργανισμός και στην έλλειψη άσκησης».