ΣΙΚΑΓΟ. Η στερεοσκοπική ψηφιακή μαστογραφία, η οποία παρέχει τρισδιάστατες εικόνες της εσωτερικής δομής του μαστού, μπορεί να μειώσει έως και κατά το ήμισυ τον αριθμό των ψευδών διαγνώσεων για όγκους σε σύγκριση με τη συμβατική μαστογραφία.

Τα ενθαρρυντικά αυτά, αν και πρώιμα, αποτελέσματα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ακτινολογικής Εταιρείας Βόρειας Αμερικής από έναν από τους δημιουργούς του νέου μηχανήματος, τον δρα Ντέιβιντ Γκέτι της εταιρείας ΒΒΝ Τechnologies στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Η τεχνική στην οποία βασίζεται η στερεοσκοπική ψηφιακή μαστογραφία αφορά τη λήψη εικόνων με περίπου τον ίδιο τρόπο που λαμβάνονται εικόνες για τη δημιουργία τρισδιάστατων ταινιών. «Οι δισδιάστατες απεικονίσεις δεν εντοπίζουν τις μικρές βλάβες» εξήγησε ο Γκέτι. «Με την τρισδιάσταση μαστογραφία αυτός ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά.Αποκαλύπτονται βλάβες οι οποίες βρίσκονται ακόμη και σε μεγάλο βάθος».

Στο πλαίσιο της έρευνας για το νέο μηχάνημα συμμετείχαν 1.093 γυναίκες με υποψία για καρκίνο του μαστού. Οι εθελόντριες εξετάστηκαν με συμβατική μαστογραφία αλλά και με τη στερεοσκοπική ψηφιακή τεχνική. Εντοπίστηκαν 259 όγκοι, από τους οποίους οι 109 ήταν όντως κακοήθεις, ενώ για τους 150 δόθηκαν ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Σε σύγκριση με τη συμβατική μαστογραφία η στερεοσκοπική μείωνε το ποσοστό των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων κατά 49%.

Οπως σημείωσε ο Γκέτι, «μια μείωση της τάξεως του 15% θα θεωρούνταν σημαντική,οπότε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι άκρως σημαντικό». Η μελέτη συνεχίζεται σε 1.500 γυναίκες και τα αποτελέσματά της αναμένεται να έχουν αναλυθεί ως το τέλος του έτους.