ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια τεραστίων διαστάσεων πλημμύρα, πιθανόν ο βιβλικός κατακλυσμός, είναι σύμφωνα με βρετανούς ειδικούς η αιτία για την ανάπτυξη της γεωργίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Γεωλόγοι του Πανεπιστημίου Εxeter ανέλυσαν αρχαιολογικά ευρήματα και με τη βοήθεια της ραδιοχρονολόγησης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φοβερή αυτή πλημμύρα υποχρέωσε τους κατοίκους των ανατολικών περιοχών της Ευρώπης- οι οποίοι κατείχαν ήδη γεωργικές γνώσεις- να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να διασκορπιστούν σε όλη την Ευρώπη, μεταφέροντας έτσι παντού τις γεωργικές πρακτικές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κατακλυσμός συνέβη όταν κατέρρευσε ο μεγάλος παγετώνας της Βόρειας Αμερικής πριν από περίπου 8.300 χρόνια. Η κατάρρευση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να ανεβεί κατά 1,4 μέτρα η στάθμη της επιφάνειας των υδάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, πλημμυρίζοντας εκτός των άλλων και τις περιοχές που περιβάλλουν τη Μαύρη Θάλασσα. Η συγκεκριμένη πλημμύρα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είναι κατά πάσα πιθανότητα αυτή που αναφέρεται στη Βίβλο.

Οι ερευνητές ανασυνέθεσαν την εικόνα των ακτών της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου πριν και μετά τον κατακλυσμό και υπολόγισαν ότι πλημμύρισαν εκτάσεις συνολικά 73.000 τετραγωνικών χλμ., με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί που ζούσαν σε αυτές τις περιοχές να μεταναστεύσουν αλλού. Οπως αναφέρει το Reuters, τα ευρήματα δείχνουν ότι υπήρχε έντονη γεωργική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές πριν από τον κατακλυσμό και αμέσως ύστερα από αυτόν παρατηρείται έκρηξη της γεωργικής δραστηριότητας σε όλη την Ευρώπη και σε περιοχές που ως εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε παρά ελάχιστη ή και καθόλου γεωργική δραστηριότητα.