Από τη διάσημη πλέον ρήση του τιμημένου με το Βραβείο Νομπέλ φυσικού Ερβιν Σρέντιγκερ «Η επιστήμη είναι ένα παιχνίδι – αλλά ένα παιχνίδι με την πραγματικότητα, ένα παιχνίδι με ακονισμένα μαχαίρια» είναι εμπνευσμένος ο τίτλος του μυθιστορήματος του Νιλ Μπέλτον. Ο ιρλανδικής καταγωγής συγγραφέας επιλέγει τη συγκεκριμένη φορτισμένη φράση για το βιβλίο που περιγράφει μυθιστορηματικά μια επίσης φορτισμένη περίοδο στη ζωή του Σρέντιγκερ. Γεννημένος το 1887 στη Βιέννη (πρωτεύουσα τότε της Αυστροουγγαρίας), ο Σρέντιγκερ διέπρεψε στη κβαντική μηχανική και το 1933 τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ για την εξίσωση που φέρει το όνομά του. Παρά τη φήμη του, ο Σρέντιγκερ δεν υπήρξε ποτέ αρεστός στο ναζιστικό καθεστώς: όχι μόνο ήταν προσωπικός φίλος του Αϊνστάιν, με τον οποίο αλληλογραφούσε θέτοντας τον εαυτό του στο στόχαστρο των ναζιστών, αλλά επέλεξε να αφήσει τη χώρα του για να εργαστεί στην Οξφόρδη μετά την επικράτησή τους (συμπαραστεκόμενος σε φίλους του εβραϊκής καταγωγής και εκφράζοντας την αντίθεσή του με τον αντισημιτισμό της εποχής). Αλλά και η Οξφόρδη δεν απεδείχθη φιλική. Βλέπετε, ο Σρέντιγκερ είχε φέρει μαζί του την κάπως ανορθόδοξη οικογένειά του: τη σύζυγό του, την ερωμένη του και την κόρη που απέκτησε μαζί της! Επιστρέφοντας στη Βιέννη, λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Σρέντιγκερ βρήκε τον εαυτό του εντελώς εγκλωβισμένο σε έναν κόσμο που δεν καταλάβαινε. Ετσι δέχθηκε με ανακούφιση την πρόταση του ιρλανδού πρωθυπουργού Ιμον ντε Βαλέρα να συμβάλει στην ιδρυση του Ινστιτούτου Ανωτάτων Σπουδών του Δουβλίνου και μετακόμισε στην ουδέτερη Ιρλανδία, φυσικά με σύσωμη την οικογένειά του.


Αυτό το κομμάτι της «ιρλανδικής περιόδου» του Σρέντιγκερ αποτελεί τον καμβά όπου στήνεται το μυθιστόρημα του Μπέλτον. Κάποια στοιχεία παραμένουν ως είχαν, όπως παραδείγματος χάριν η διεύθυνση κατοικίας του επιστήμονα σε προάστιο του Δουβλίνου. Άλλα είναι αποκυήματα της φαντασίας του συγγραφέα, όπως η νεαρή Σινέιντ, η οποία αποτελεί τη νέα κατάκτηση του Σρέντιγκερ (περιμένει και εκείνη το παιδί του και με ηρωισμό εγκαταλείπει τη χώρα και τον εραστή της). Το βιβλίο παρακολουθεί ένα χρόνο από τη ζωή του Σρέντιγκερ στην ομιχλώδη Ιρλανδία: τον παρακολουθούμε να συζητεί με τον Ντε Βαλέρα και να διερωτάται για τα της επιστήμης του, να καταδιώκεται από έναν πράκτορα που γίνεται η σκιά του, να ζει τον ερωτά του με τη Σινέιντ, να αναζητεί το νόημα της ζωής μέσα από την επιστήμη του. Οσο για τα ακονισμένα μαχαίρια, αυτά υπάρχουν πάντα στην ατμόσφαιρα του βιβλίου, όπως υπάρχει και η γάτα (που είναι νεκρή ή ζωντανή ανάλογα με τη θέληση του παρατηρητή, σύμφωνα με το επίσης διάσημο φανταστικό πείραμα του Σρέντιγκερ).


Το πόνημα του Μπέλτον μπορεί να διαβαστεί από όλους. Πιθανότατα όμως θα εκτιμηθεί καλύτερα από όσους αγαπούν την κβαντική φυσική ή γοητεύονται από την προσωπικότητα του κεντρικού ήρωα και δεν κουράζονται από τις μακροσκελείς περιγραφές.