Θέλετε να προσθέσετε ένα σποτ στο καθιστικό ή να τοποθετήσετε την τηλεόραση στην άλλη πλευρά του δωματίου αλλά σας εμποδίζει το ότι στο σημείο εκείνο δεν υπάρχει η απαραίτητη πρίζα και άρα θα πρέπει να «σκάψετε» και να βάψετε ξανά ολόκληρο τον τοίχο; Η λύση για τέτοιου είδους προβλήματα βρέθηκε από τη Philips. Η ολλανδική εταιρεία έχει σχεδιάσει και σκοπεύει στο μέλλον να κυκλοφορήσει στην αγορά πρωτοποριακή ταπετσαρία τοίχου, η οποία ενσωματώνει στο εσωτερικό της ηλεκτροφόρα καλώδια, επιτρέποντας τη σύνδεση φωτιστικών ή ηλεκτρικών συσκευών σε οποιοδήποτε σημείο της. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ερευνητών, αν η συσκευή διαθέτει το απαραίτητο βύσμα δεν χρειάζεται καν η μεσολάβηση της κλασικής ηλεκτρικής πρίζας: μπορεί κάποιος να την ηλεκτροδοτήσει άμεσα, «καρφώνοντας» απλώς το βύσμα, ώστε να έλθει σε επαφή με τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ταπετσαρίας. Λέιζερ-αρχαιολόγος




Μετά τους Γερμανούς και τους Αυστριακούς, τώρα και οι γάλλοι αρχαιολόγοι άρχισαν να θέτουν σε εφαρμογή ένα προηγμένο σύστημα εντοπισμού αρχαιοτήτων που βασίζεται σε αερομεταφερόμενες ακτίνες λέιζερ.


Πρόκειται για το lidar (light detecting and ranging), το οποίο εκπέμπεται από αέρος (από αεροσκάφος ή ελικόπτερο) και έχει την ικανότητα να ανιχνεύει ολόκληρες εκτάσεις για τον εντοπισμό αρχαιολογικών χώρων, ακόμη και αν αυτοί βρίσκονται κρυμμένοι κάτω από δάση. Στην εικόνα την οποία παρέχει το σύστημα φαίνεται η τοποθεσία που ερευνά κάθε φορά, χωρίς το φυσικό περιβάλλον που βλέπει κανείς με γυμνό μάτι, όπως, π.χ., τα δέντρα.


Το σύστημα lidar στέλνει στο έδαφος περίπου 115.000 ακτίνες ανά δευτερόλεπτο και λαμβάνει την «ηχώ» τους πίσω σε τέσσερις δόσεις. Ξεχωρίζοντας μόνο την ηχώ που προέρχεται από την πρόσκρουση στο έδαφος, επιτυγχάνει με μεγάλη ακρίβεια την αποτύπωση του αναγλύφου. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα μετατρέπονται σε τρισδιάστατη απεικόνιση. Οπως δηλώνουν μάλιστα οι γάλλοι επιστήμονες έχουν ήδη εντοπίσει αρκετά σημαντικά ευρήματα στην περιοχή της Βουργουνδίας, της Βρετάνης και του Λανγκεντόκ. Μπλούζα εντοπίζει σήμα Wi-Fi!


Ρούχα σύγχρονα, ρούχα τεχνολογικά προηγμένα, ρούχα… δικτυωμένα! Αν όλα αυτά σάς φαίνονται κάπως τραβηγμένα, τότε ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε, γιατί η φαντασία τελικά δεν απέχει τόσο πολύ από την πραγματικότητα. Ο λόγος για την πρωτότυπη μπλούζα Wi-Fi Detector από 100% βαμβάκι, με δυνατότητα εντοπισμού… του ασύρματου δικτύου Wi-Fi.


Ο χρήστης δεν έχει παρά να φορέσει την μπλούζα του και να βγει βόλτα. Μόλις το «έξυπνο» t-shirt εντοπίσει την ύπαρξη του ασύρματου δικτύου ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη του με τη βοήθεια φωτεινής σήμανσης στο μπροστινό του μέρος. Μάλιστα τα επίπεδα δείχνουν την ισχύ του σήματος, καθώς όσο πιο δυνατό είναι το σήμα τόσο περισσότερο φωτίζεται η μπλούζα. Φυσικά για να καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων «εξοπλισμένη» με τρεις μπαταρίες τύπου ΑΑΑ, οι οποίες επιβάλλεται να αφαιρούνται πριν από την εισαγωγή της στο πλυντήριο.


Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειάζεται πλέον να ανοίγει κάποιος τον υπολογιστή για να διαπιστώνει αν είναι εφικτή η ασύρματη σύνδεση με το Internet. Οσοι λοιπόν εκτός από το να χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία επιθυμούν και να την φορούν, μπορούν να προμηθευτούν το Wi-Fi Detector μέσω του Διαδικτύου (www. ThinkGeek. com) στην αρκετά «προσγειωμένη» τιμή των 20 ευρώ. Ασύρματο ποντίκι-δαχτυλίδι


Είναι μικρό, εργονομικό και φοριέται στον δείκτη σας! Δεν πρόκειται για κάποιο αξεσουάρ αλλά για το ασύρματο Finger Mouse της εταιρείας Brando, το οποίο όχι μόνο δεν ακουμπά στην επιφάνεια του γραφείου αλλά φοριέται στο δάχτυλο.


Σε αντίθεση με ένα συμβατικό ποντίκι δεν καταλαμβάνει καθόλου χώρο, ενώ δεν έχει καλώδιο και συνδέεται με τον υπολογιστή μέσω θύρας USB. Ο χρήστης φορά το πρωτοποριακό ποντίκι που θυμίζει μικρό πιστόλι στον δείκτη του και με τη βοήθεια του λέιζερ που εκπέμπει από το μπροστινό μέρος του κινείται κανονικά στην οθόνη. Αυτό συμβαίνει γιατί το λέιζερ δεν χρειάζεται να ακουμπά σε κάποια συγκεκριμένη επιφάνεια: αρκεί να έρχεται σε επαφή με κάτι (π.χ. το πληκτρολόγιο, το παντελόνι του χρήστη, ή κάτι άλλο) και το λευκό βελάκι εμφανίζεται ετοιμοπόλεμο στην οθόνη.


Και αν σκέφτεστε ότι το κατά τα άλλα παράξενο σχεδιαστικά ποντίκι όλο και σε κάτι θα υστερεί, τότε είστε γελασμένοι, γιατί το Finger Mouse είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα κουμπιά. Η μόνη διαφορά εντοπίζεται στο γεγονός ότι βρίσκονται σε διαφορετική θέση (πλαγίως του δείκτη) έτσι ώστε ο χειρισμός να μπορεί να γίνεται από τον αντίχειρα.


Το «δακτυλοδεικτούμενο» ποντίκι διατίθεται μέσω Internet, από την ιστοσελίδα της κατασκευάστριας εταιρείας (www.usb.brando. com.hk) και κοστίζει περίπου 26 ευρώ. Παπουτσάκι που σώζει


Με την πρώτη ματιά θυμίζει πάνινο πεδιλάκι μωρού. Στην ουσία όμως πρόκειται για το ΒΒΑ, ένα σύστημα παρακολούθησης νεογνών το οποίο φοριέται στο πόδι του βρέφους. Τα νεογνά που βρίσκονται υπό επιτήρηση για λόγους υγείας μπορούν πλέον, χάρη στο «έξυπνο» παπούτσι, να αποφύγουν την καλωδίωση και την υποχρεωτική καθήλωση στο «πιρέξ». Το πρωτοποριακό σύστημα τούς επιτρέπει να απολαμβάνουν άφοβα την τρυφερή αγκαλιά των γονιών τους, χωρίς να κινδυνεύουν, καθώς με τη βοήθεια του ΒΒΑ βρίσκονται διαρκώς συνδεδεμένα με ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης. Οι υπερευαίσθητοι αισθητήρες σε συνδυασμό με ένα θερμομετρικό υλικό που βρίσκεται κρυμμένο στο κρεβατάκι του μικροσκοπικού παπουτσιού μετρούν τη θερμοκρασία και τα επίπεδα οξυγόνωσης του αίματος του βρέφους και στη συνέχεια εκπέμπουν σήμα στην κεντρική μονάδα. Σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά αυτομάτως το ΒΒΑ ειδοποιεί το νοσηλευτικό προσωπικό μέσω τηλεειδοποιητή. Η πατέντα των 46 γραμμαρίων ανήκει στη γαλλική εταιρεία Tam-Telesante και ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο άρχισε να «εφαρμόζεται» σε νοσοκομεία της Μασσαλίας. Στόχος των δημιουργών της είναι η μείωση των περιπτώσεων αιφνιδίου θανάτου αλλά και η ενίσχυση της στενής σχέσης γονέων και νεογέννητου. Η τιμή του οικονομικού παπουτσιού ασφαλείας αγγίζει τα 1.000 ευρώ και είναι περίπου τέσσερις φορές πιο χαμηλή από την τιμή των συμβατικών συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης νεογνών.