Οταν γίνεται παρατεταμένη διακοπή ρεύματος, νιώθουμε σαν να γύρισε το ρολόι του χρόνου έναν αιώνα πίσω. Οταν το ρεύμα επιστρέφει, βλέπουμε με αγαλλίαση τα μύρια ηλεκτρομηχανικά τεχνουργήματα που μας τριγυρίζουν να ανάβουν τα λαμπάκια τους. Πολιτισμός! Αλλά, ταυτόχρονα, μύρια ηλεκτρομαγνητικά πεδία μάς ζώνουν με την ακτινοβολία τους. Πόση αντέχει ο οργανισμός μας;


Πλησίασα την ηλεκτρονική πλακέτα με την περίεργη μεταλλική «καμινάδα». Κάλεσα τον αριθμό που μου είπαν από το κινητό μου και ευθύς στην οθόνη εμφανίστηκε η μέτρηση ακτινοβολίας του που είχε κάνει η πρωτότυπη συσκευή.


Ηταν το απόγευμα της Παρασκευής 29.9.2006, όταν ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Ιωάννης Σάχαλος μας παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη τον SMS-Κ, τον πρώτο Ευρυζωνικό Μετρητή Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας που έφτιαξε η ομάδα του εργαστηρίου ραδιοεπικοινωνιών με την υποστήριξη της ΤΙΜ Ελλάς. Πρώτος ελληνικός ακριβέστερα, καθ’ όσον υπάρχουν ήδη άλλοι διεθνώς. Η καινοτομία του υπάρχει όμως και είναι αφενός τεχνολογική (η ειδική σχεδίαση της κεραίας του), αφετέρου… οικονομική (κοστίζει γύρω στα 150 ευρώ, όταν τα εισαγόμενα αγοράζονται σε τιμή άνω των 2.000 ευρώ). Η πρώτη εφαρμογή του Ευρυζωνικού Μετρητή SMS-Κ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος μετρήσεων «Φάσμα», που είναι σήμερα σε πλήρη εξέλιξη, πραγματοποιώντας μετρήσεις σε 47 σημεία σε όλη τη χώρα. Οπως δήλωσε ο κ. Σάχαλος, «τα αποτελέσματα των μετρήσεων που υλοποιεί το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών ανακοινώνονται δημόσια στο Διαδίκτυο (http: //emf. physics. auth. gr/gr/north-greece/ north-greece. htm), ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι ισχύει και πού βρισκόμαστε με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Μόνον έτσι θα αντιμετωπίσουμε τους φόβους και τις ανησυχίες, αλλά και την παραπληροφόρηση του κοινού από αναρμόδιες και μη επιστημονικές πηγές».


Υπάρχει κίνδυνος;


Σε τι αναφερόταν ο κ. καθηγητής όταν μιλούσε για «παραπληροφόρηση»; Το ξεδιάλυνε λέγοντας ότι «η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που χρησιμοποιεί η κινητή τηλεφωνία δεν έχει καμία σχέση με τη ραδιενέργεια. Είναι μη ιοντίζουσα ακτινοβολία χαμηλής συχνότητας, η οποία δεν επιφέρει αλλοιώσεις σε βιολογικούς ιστούς όταν τηρούνται τα όρια ασφαλείας. Η ταύτιση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας της κινητής τηλεφωνίας με τη ραδιενέργεια είναι ατυχής και οφείλεται πιθανότατα σε λανθασμένη μετάφραση του όρου radiation. Η ακριβής σημασία του όρου είναι ακτινοβολία και όχι ραδιενέργεια, όπως είχε μεταφραστεί αρχικά από λάθος, από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία».


Οντως η ακτινοβολία των κινητών δεν είναι ραδιενέργεια. Κατά πόσον όμως «δεν επιφέρει αλλοιώσεις σε βιολογικούς ιστούς όταν τηρούνται τα όρια ασφαλείας»; Οι επιστημονικές έρευνες που έχουν παρουσιαστεί από το 2000 και μετά είναι ελάχιστα καθησυχαστικές. Πρώτη ήταν η έρευνα του φημισμένου βρετανού βιοχημικού Γουίλιαμ Στιούαρντ (Sir William Steward), το 2000, που έλεγε ότι η υγεία των μακροχρόνιων χρηστών κινητών τηλεφώνων απειλείται και κατήγγειλε τους παρόχους κινητών για το πλασάρισμά τους στα παιδιά ως «σχολικά αξεσουάρ». Ακολούθησε την ίδια χρονιά η έρευνα της Γερμανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, η οποία προειδοποιούσε τους γονείς για τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στην υγεία των παιδιών τους. Το 2001 ο επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας από Ακτινοβολία Βόλφραμ Κόνιγκ (Wolfram Κönig) προσδιόρισε ως ελάχιστο ηλικιακό όριο χρήσης κινητών τα 16 χρόνια! Επειτα ήλθε η έρευνα της δανέζας καθηγήτριας Ιατρικής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Ααρχους, Σιανέτ Κουί (Sianette Kwee), η οποία βρήκε ότι τα κύτταρα των εμβρύων μεταλλάσσονται υπό την επήρεια τόσο των γραμμών υψηλής τάσης της ΔΕΗ όσο και των κινητών τηλεφώνων, για να συμπληρωθεί από εκείνη του καθηγητή Γκέρχαρντ Χάιλαντ (Gerhard Hyland) του βρετανικού Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, που εντόπισε φαινόμενα συντονισμού στον εγκέφαλο των παιδιών-χρηστών (δηλαδή, συσσώρευση προσλαμβάνουσας ενέργειας χωρίς διαφυγή). Κατά τον Χάιλαντ, οι παλμοί συχνοτήτων των 8,34 και 2 Hz των κινητών τεχνολογίας GSM βρίσκονται στο φάσμα των εγκεφαλικών κυμάτων και παρεμβαίνουν στην εγκεφαλική λειτουργία. Ιδιαίτερα επιβλαβείς είναι για τα παιδιά κάτω των 12 ετών!


Το 2001 μια έρευνα ισπανών επιστημόνων κατέδειξε ότι δύο λεπτά ομιλίας σε κινητό τηλέφωνο αρκούν για να αλλοιώσουν την εγκεφαλική λειτουργία ως και μία ώρα μετά, οδηγώντας σε πονοκεφάλους, άγχος, παράλογη συμπεριφορά και ψυχολογικά προβλήματα. Ο καθηγητής Λάιφ Σάλφορντ του σουηδικού πανεπιστημίου Lund προχώρησε στην απόδειξη ότι η ακτινοβολία των κινητών αλλάζει τη συμπεριφορά του αίματος στην περιοχή που τη δέχεται και, μετά τα δύο λεπτά, επιτρέπει μια τοξική διείσδυση στον εγκέφαλο. Οι τοξίνες αυτές παράγονται ως αντίδραση του οργανισμού μας στη διαταραχή των λειτουργιών του από το εξωτερικό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Τραγική επαλήθευση αυτών των συμπερασμάτων ήταν η πάθηση της ΓΓ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ (Gro Harlem Brundtland), πρώην πρωθυπουργού της Νορβηγίας, στην οποία πλέον απαγορεύεται κάθε επαφή με κινητά και υπολογιστές χωρίς ασπίδα προστασίας!


Ασπίδες στο εμπόριο


«Ασπίδα προστασίας»… Δηλαδή; Υπάρχει κάτι τέτοιο; Ναι, υπάρχει και οφείλεται στην κατανόηση του «βιοσυντονισμού». Με άλλα λόγια, οι ζώντες οργανισμοί (όργανα, νεύρα, κύτταρα… ακόμη και οι πρωτεΐνες τους, τα ένζυμά τους και το ίδιο το DNA) έχουν συγκεκριμένες «συχνότητες συντονισμού» στις οποίες αρχίζουν να απορροφούν ενέργεια με ένταση. Βλέπετε, όλες οι βιολογικές διεργασίες στο σώμα περιλαμβάνουν μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων, που δημιουργούν μικρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Αυτή λοιπόν η έντονη απορρόφηση εξωτερικών πεδίων άλλοτε οδηγεί σε ευεξία και άλλοτε σε δυσλειτουργία. Τις επιπτώσεις της τις γνωρίζουν καλά τόσο οι θεραπευτικές αγωγές βιομαγνητισμού (όπως η γερμανική MORA-bio και η ουγγρική Quantum Xeroid) όσο και η NASA και η Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος, αλλά και τα… αντίστοιχα υπουργεία Αμυνας, που αναπτύσσουν όπλα ηλεκτρομαγνητικού πολέμου.


Οι πρώτοι που ευαισθητοποιήθηκαν στις επιπτώσεις της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ήταν οι Ρώσοι, στη δεκαετία του ’50, μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου. Η σημαντικότερη διατριβή στο θέμα ήταν εκείνη του Α. Π. Ντρουπόφ (Α. Ρ. Dubrov: «The Geomagnetic Fields and Life», στην αγγλική βιβλιογραφία). Βασιζόμενη στην εργασία του και στη σχετική βάση δεδομένων από εξετάσεις 12,4 εκατομμυρίων ανθρώπων που παρέσχε η Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος, η ιδρυθείσα στη Νορβηγία – το 2002 – εταιρεία Theratronics του ρώσου καθηγητή Σβέτλαβ Ντάνεφ (Svetlav Danev) άρχισε την έρευνά της. Επειτα από τρία χρόνια, και αφού μελέτησε εξίσου την… παραδοσιακή κινεζική τεχνική του βελονισμού, την ηλεκτρική παραλλαγή της από τον δρα Voll (δεκαετία του ’60) και τη βιομαγνητική μέθοδο συντονισμού (BRM) των Morell και Rasche, κατέληξε στη δημιουργία του Βιοφώνου (Biophon), ενός φίλτρου από κρυστάλλους, που αντισταθμίζουν την επίδραση του εξωτερικού ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Κατά τους κατασκευαστές του, το Biophon δεν είναι μια απλή «ασπίδα» αλλά μια «θεραπευτική συσκευή», που λαμβάνει το σήμα του «διαταραγμένου από την ακτινοβολία αίματος» και το θεραπεύει στέλνοντάς του σήματα με αντίστροφη διαμόρφωση φάσης. Τώρα, η Theratronics παρέχει τα προϊόντα της στο εμπόριο, υπό μορφήν μικρών αυτοκόλλητων δίσκων. To Biophone επικολλάται κοντά στην κεραία του κινητού ή ασύρματου τηλεφώνου, ενώ το Bioguard φοριέται ως καρφίτσα ή κολιέ, για την προστασία από γενικότερα πεδία, όταν βρισκόμαστε κοντά σε υπολογιστές, φούρνους μικροκυμάτων και τα λοιπά αγαθά του τεχνολογικού πολιτισμού μας.


Ασπίδες και παγίδες


Τι λένε οι ειδικοί της ραδιοεπικοινωνίας για όλα αυτά; Τα αντιμετωπίζουν με δυσπιστία και τονίζουν ότι οι περισσότερες «ασπίδες κινητών» της αγοράς περιορίζουν το σήμα του τηλεφώνου, εξαναγκάζοντάς το να εκπέμψει ακόμη πιο ισχυρά, οπότε… Ανάλογη ήταν και η δήλωση του καθηγητή Ι. Σάχαλου για ένα άλλο θέμα – εκείνο των κεραιών: «Ολοι αντιδρούν στην εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στη γειτονιά τους, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι όσο λιγότερες είναι οι κεραίες τόσο περισσότερη ακτινοβολία εκπέμπει το κινητό του καθενός μας προκειμένου να πιάσει σήμα». Με τη διάδοση χρήσης του Ευρωζωνικού Μετρητή που κατασκεύασε, ο καθηγητής ελπίζει ότι σύντομα θα βελτιστοποιηθούν οι εγκαταστάσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ώστε να εκπέμπουν με τον πιο αποδοτικό και ασφαλή για τους περίοικους τρόπο.


Το παρήγορο είναι ότι οι ίδιες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας – όπως η ΤΙΜ εν προκειμένω – θέλουν και χρηματοδοτούν το έργο του ΑΠΘ. Εμείς μάλλον θα περιμένουμε τη φορητή και φθηνή έκδοση του μετρητή που μας υποσχέθηκε ο κ. καθηγητής, προκειμένου να διαπιστώσουμε πόση ακτινοβολία δέχεται το άμοιρο σώμα μας. Εν τω μεταξύ, θα ψάξω να βρω αυτή την «ασπίδα» των Ρωσο-νορβηγών και… θα συνεχίσω να αρνιέμαι στα παιδιά μου κάθε επαφή με κινητό!